HET BEDRITUEEL VAN ONZE BABY EN DREUMES

bedritueel baby dreumes tips

Wij zijn gezegend met een goede en makkelijke slaper. Toen onze baby een maand of 5 was, ging hij rond de klok van 19.00u naar zijn eigen bed. Rond 23.00u kreeg hij toen nog een droomvoeding (borstvoeding in zijn slaap) en sliep vervolgens heerlijk door tot 08.00u ’s ochtends. Om onze baby te laten weten dat het bedtijd is, hebben wij vrij vroeg een ‘naar bedritueel’ geïntroduceerd. Maar wat is nu een leuk of goed bedritueel? Graag deel ik ons bedritueel en geef ik je nog wat extra tips en ideeën!

Waarom een bedritueel?

Wanneer je begint te googelen over het laten doorslapen van je baby, kom je al snel uit bij de tip om een vast bedritueel te introduceren. De reden dat een slaapritueel voor baby’s prettig is, is de voorspelbaarheid. Door de herhaling, weet je baby wat er gaat komen en zal hij sneller en rustiger in slaap vallen.

Een eigen bedritueel bedenken

Het is leuk om een eigen bedritueel te bedenken, maar uit welke onderdelen moet het allemaal bestaan? Waarschijnlijk sta je er niet bij stil dat, wat voor jou normale dingen zijn, voor je baby onderdeel is van ‘het ritueel’. Denk aan de slaapzak. Alleen al het instoppen in de slaapzak linkt mijn baby aan slapen en is dus zeker al een ritueel. Bij hele jonge baby’s hoeft het bedritueel daarom niet heel uitgebreid te zijn. De slaapkamer verduisteren en lekker instoppen in een slaapzak of deken is voldoende.

Belangrijk om te onthouden bij het bedenken van een slaapritueel:

 • Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen
 • Houd het kort, simpel en voorspelbaar
 • Houd een vaste volgorde aan
 • Pas het ritueel aan op de leeftijd van je kindje
 • Zorg dat je het ritueel overal kan toepassen of kan overdragen

Toen onze baby 4 maanden was, zijn wij pas begonnen met een bedritueel. Pas toen zijn wij hem voor elk slaapje in zijn eigen bed gaan leggen. Voorheen sliep hij bijvoorbeeld ook in de box, kinderwagen of op de arm. Voor ons werkte dit, maar je kunt natuurlijk ook al eerder starten met een simpel bedritueel.

Ons bedritueel voor middagdutjes

In het begin slaapt je baby nog veel overdag. Hoe ouder je baby wordt, hoe minder dutjes overdag. Toen ons zoontje 12 maanden was, deed hij nog twee slaapjes overdag. Nu is hij 15 maanden en doet hij meestal nog maar één lang middagdutje. Onze bedroutine voor middagdutjes is eigenlijk altijd hetzelfde geweest, ongeacht hoe oud ons kindje was. Het is kort en krachtig:

 1. Als ik hem naar boven breng vertel ik hem dat ‘ie even lekker gaat slapen;
 2. Ik check zijn luier en verschoon deze als dat nodig is;
 3. Ongemakkelijke kleding zoals een spijkerbroekje trek ik uit;
 4. Ik verduister de slaapkamer
 5. Ik leg hem in bed en trek zijn slaapzak aan;
 6. Draai hem op zijn buikje en geef een aai over zijn bolletje;
 7. Welterusten!

Een echt ritueel kun je het bijna niet noemen, maar het zijn de details van de slaapzak, op de buik draaien, de streling en woorden die hem laten weten dat hij moet gaan slapen. Deze volgorde geef ik ook door aan de gastouder en de oppasopa en -oma’s.

>> Lees ook: Hoeveel slaapt een baby?

Ons bedritueel voor de avond/nacht

Wij brengen ons zoontje vanaf een maand of 5 al tussen 18.30u en 19.30u naar bed. Het bedritueel voor het slapen gaan is uitgebreider dan het ritueel bij middagdutjes. Ons ritueel neemt ongeveer 20 minuten in beslag. Het bestaat uit de volgende onderdelen:

1. Samen het speelgoed opruimen

Samen het speelgoed opruimen doe je uiteraard niet met een baby van 6 maanden, maar pas wanneer je kindje wat ouder is. Onze dreumes is nu 15 maanden en ik merk dat hij nu dingen begrijpt zoals “de blokken opruimen IN de doos”. Omdat ik zelf een eersteklas sloddervos ben, leek dit mij een goed moment om mijn kind netter op te voeden. Samen speelgoed opruimen voor het slapen gaan, is iets wat ik onderdeel wil maken van onze bedroutine.

Goed Bedritueel Baby Dreumes

2. De voorbereiding: fris en schoon naar bed

Het eerste wat ik altijd doe is ervoor zorgen dat ‘ie lekker fris en schoon naar bed kan gaan. Soms gaat hier een lekker badje aan vooraf, maar ik heb dit bewust geen vast onderdeel gemaakt van ons bedritueel. Wel zorg ik altijd voor schone handjes, een schoon neusje en een schone luier. Voor de nacht gebruik ik andere luiers dan overdag. Voor de nacht krijgt zoonlief een luierbroekje aan (dat leek mij gewoon het fijnste zitten voor hem). Daarna doen we de pyjama, een romper of bij warme dagen, niets aan. Ook verduister ik zijn slaapkamer.

 • Klein maar zeer belangrijk detail: Bij het verlaten van zijn slaapkamer mag meneer zelf de lichtknop uitdoen (wat écht fantastisch is om te doen).

3. De borst, fles of beker

Melk drinken voor het slapen gaan is altijd onderdeel geweest van ons bedritueel. Tot 6 maanden kreeg onze baby de borst. Daarna zijn we overgestapt naar de fles en nu is hij eigenlijk toe aan een beker. Melk of water drinken, doen wij op onze ouderlijke slaapkamer met gedimd licht aan.

>> Lees ook mijn blog: ‘Borstvoeding geven; wat ik niet wist voordat ik begon

4. Tandjes poetsen

Sinds het eerste tandje, worden ’s avonds de tandjes gepoetst. Ook dit doen wij op onze slaapkamer. Een gevecht dat nu standaard onderdeel is van ons bedritueel.

5. Boekje lezen

Toen ons zoontje ongeveer 8 maanden oud was, hebben wij het boekje geïntroduceerd. Het is leuk, leerzaam en gezellig om een boekje te lezen, knus bij jou op de schoot. Ook sluiten we zo de dag leuk af, aangezien tandenpoetsen meestal een drama is. Geluidenboekjes, voelboekjes of boekjes met flapjes zijn allemaal reuze interessant!

>> Lees ook: 8 voordelen van voorlezen voor de ontwikkeling van je kind

Rituelen Slapen Gaan Baby Dreumes

6. Naar zijn eigen slaapkamer

Na het boekje is het echt tijd om te gaan slapen. Als we naar zijn slaapkamer lopen dan zeg ik dat hij nu lekker gaat slapen. We zeggen bepaalde beeldjes op zijn slaapkamer dag-dag, zoals de tractor, het spookje en de dieren. Ik vraag nog om een kus, maar meestal krijg ik die niet en duwt hij zichzelf al richting zijn bedje. Slaapzakje aan, op de buik draaien, aai over de bol en ik zeg iets in de trant van “morgen gaan we weer lekker spelen. Slaap lekker kleine beer” of “morgen zie je oma weer. Welterusten allerliefste”. Vervolgens loop ik weg en gaat de deur op een kier.

Onderdelen die ik bewust niet toevoeg aan ons bedritueel

Sommige dingen of activiteiten heb ik bewust niet toegevoegd aan ons vast bedritueel.

In bad gaan

In bad gaan voor het slapen gaan is voor veel kindjes erg ontspannend en leuk. Natuurlijk gaat ons zoontje vaker in bad voordat hij naar bed gaat, maar ik heb het bewust geen vast onderdeel gemaakt van ons bedritueel. Simpelweg omdat hij niet elke avond in bad gaat i.v.m. zijn huid of door tijdgebrek.

Bedrituelen Bij Baby's Dreumessen

Een muziekje of speciaal nachtlampje

Veel ouders trekken even aan zo’n koord van zo’n muziekknuffel, of doen een speciaal nachtlampje met muziekje aan. Muziekjes daar doe ik niet aan omdat niet iedereen dit kan nadoen. Muziekdoosjes kunnen kapotgaan, staan niet bij opa en oma en ook niet iedereen heeft dezelfde zangkwaliteiten.

Een massage

Sommige ouders geven hun baby een massage voor het slapen gaan. Ook dit is een handeling die niet iedereen kan uitvoeren en daarom zou ik dit geen onderdeel maken van het bedritueel.

>> Bekijk ook: Shantala Babymassage – Bewust contact maken met je kindje (video)

Doen papa en mama precies hetzelfde?

De grote lijnen zijn altijd hetzelfde en herkenbaar voor onze kleine. Wij brengen onze dreumes ongeveer 50/50 naar bed, maar zeggen hem wel altijd gedag met een kus tijdens het drinken. Ik merk dat papa zijn eigen draai geeft aan het vaste bedritueel. Tijdens het verschonen van de luier hoor ik meestal een en al gelach (beste geluid ooit). Papa doet dan lekker gek of ons zoontje wordt gekieteld, wat zorgt voor veel pret. Eerst was ik bang dat dit te druk voor hem was, maar dit blijkt gewoon niet zo te zijn. Xavi gaat bij ons allebei even goed slapen.

Slaap lekker!

Evy

Over Evy
Over Evy

Leeftijd: 30 something

Gezin: Getrouwd met Mike, moeder van Xavi (bijna 2) en Bent (5 maanden).

Hobby’s: Lekker uiteten, reizen (plannen), schrijven over mijn reizen en ervaringen, Netflixen en natuurlijk knuffelen met Xavi en Bent.

Guilty Pleasure: Temptation island

Opvoedmotto: Voor mijn dreumes: Choose your battles. Om niet van alles een strijd te maken, kies ik de dingen die ik écht belangrijk vindt. Verder probeer ik rust, regelmaat en reinheid in te bouwen.

Mijn ultieme mama-geniet-moment: Wanneer Xavi uit zichzelf Bent gaat verzorgen of een kusje geeft, loop ik over van liefde.

Blogs van Evy

MEER INFORMATIE