GEZINS- EN JONGERENCOACHES IN DE GEMEENTE VALKENBURG A/D GEUL
Gezins- en Jongerencoaches – Samenvatting
Beschrijving:
Een aanbod van MEE en Trajekt in de gemeente Valkenburg gericht op het zo vroeg en laagdrempelig mogelijk ondersteunen van jongeren en gezinnen bij uiteenlopende vragen. Bijvoorbeeld over financiën, opvoeding, daginvulling en meer.
Doelgroep:
Opvoeders en jongeren van 0 tot 23 jaar in de gemeente Valkenburg.
Duur:
Zo kort als mogelijk en lang als noodzakelijk.Â
Aanmelden:
Op deze pagina op de website van Trajekt vind je de actuele contactgegevens van de Gezins- en Jongerencoaches in Valkenburg.
OVER DE GEZINS- EN JONGERENCOACHES
In oktober 2021 is op initiatief van de gemeente Valkenburg een nieuw team gezins- en jongerencoaches in het leven geroepen. Het doel van dit team is om zo vroeg mogelijk en zo laagdrempelig mogelijk jongeren en gezinnen te ondersteunen bij uiteenlopende vragen. We spraken Liza, Martine en Manuela die momenteel samen dit team vormen. De gezins- en jongerencoaches zijn een unieke samenwerking in Valkenburg tussen MEE Zuid-Limburg en Trajekt.
Voor welke doelgroep zijn de gezins- en jongerencoaches?
De coaches zijn er voor opvoeders en alle jongeren van 0 tot 23 jaar én hun netwerk.
Met welke vragen kan men bij het team terecht?
Dit is heel uiteenlopend. Men kan terecht bij het team met vragen over financiën, opvoeding, daginvulling en meer. De coaches kijken breed naar de situatie van de persoon in kwestie en onderzoeken samen waar ze het beste kunnen ondersteunen. Dit kan uiteenlopen van het aanvragen van financiële middelen om bijvoorbeeld deel te nemen aan een sportvereniging, tot het ondersteunen van ouders in het contact met school. Ook helpt het team bijvoorbeeld jongeren die net 18 zijn geworden bij het regelen van alles wat hierbij komt kijken.
Wat doen de gezins- en jongerencoaches nog meer?
Naast het aanbieden van individuele hulpverlening organiseren de coaches ook gezamenlijke activiteiten in samenwerking met bijvoorbeeld het jongerenwerk. Hierbij kan gedacht worden aan trainingen en cursussen zoals Smart met Geld, leren omgaan met emoties, opvoedcursussen, 18-/18+ bijeenkomsten enz. Deze zijn gratis toegankelijk. De coaches sluiten ook aan bij reeds bestaande activiteiten in Valkenburg waar kinderen, jongeren en hun opvoeders te vinden zijn.
Hoe lang duurt de ondersteuning van de gezins- en jongerencoaches?
Dit varieert. Het uitgangspunt van de hulpverlening is zo kort mogelijk, maar zo lang als noodzakelijk. Mocht er tijdens het traject blijken dat er meer intensieve of gespecialiseerde hulp nodig is, ondersteund het team bij het opschalen naar bijvoorbeeld een Wmo of team Jeugd.
Hoe komt men in contact met de gezins- en jongerencoaches?
Het team kent geen inloopspreekuur maar is bereikbaar per e-mail of telefoon. Jongeren of gezinnen kunnen zelf contact opnemen om een afspraak te maken, of men kan worden doorverwezen door bijvoorbeeld een school of huisarts. Ook het sociaal team en andere hulpverleners kunnen mensen doorverwijzen naar de gezins- en jongerencoaches. De afspraken vinden meestal bij mensen thuis plaats, maar mocht iemand dit niet prettig vinden kan er ook op een andere (openbare) plek worden afgesproken.
Wil je in contact komen met de gezins- en jongerencoaches? Dan kun je terecht bij Manuela van der Meijs per e-mail via manuela.v.d.meijs@trajekt.nl of telefonisch via 06 – 55 69 52 59. Of kijk voor meer informatie op de flyer van de gezins- en jongerencoaches!