GEVARIEERD SPELEN EN BEWEGEN: EEN BELANGRIJKE VOORBEREIDING OP SCHOOL!
Als kinderergotherapeut in het Heuvelland, zag ik jarenlang kinderen met hun ouders in mijn praktijk, hun thuissituatie en op school. Deze kinderen hadden problemen met vaardigheden zoals tekenen, kleuren, schrijven, knippen, aankleden, zich concentreren of het nauwkeurig maken van schoolwerk. Vaak hadden kinderen die niet goed konden schrijven, ook meer moeite met andere vakken zoals rekenen en spelling. Inmiddels ben ik met mijn praktijk gestopt en zet ik me in om te zorgen dat kinderen de benodigde basisvaardigheden zoals eerdergenoemd wél goed kunnen ontwikkelen voordat ze naar groep 3 gaan. Ik wil het belang van een breed-motorische ontwikkeling van kinderen tussen de 2 en 7 jaar, met het accent op de fijne motoriek en de schrijfvoorbereiding, duidelijker onder de aandacht brengen. Ik probeer ouders en opvoeders te stimuleren kinderen thuis, op peuterscholen en school de noodzakelijke spelervaringen aan te bieden zodat problemen op latere leeftijd voorkomen of verkleind worden. Ook heb ik, samen met Hans Stroes (Alles in Beweging), een online lespakket ‘De Schrijfladder’ voor basisscholen en een vernieuwende handschriftmethode ‘Handiger handschrift’ ontwikkeld.
Over het belang van bewegen en spelen
De eerste 7 jaren is het van groot belang dat kinderen met hun hele lichaam bewegen en zoveel mogelijk álle zintuigen (denk dus ook aan de tast, het evenwicht, houdings-en bewegingszintuigen) tijdens het spelen inschakelen. Als kinderen veel tijd krijgen om veel en gevarieerd te spelen en te bewegen, ontwikkelen ze hun zintuigen en motoriek (zowel de grove als de fijne motoriek) beter. Ook de samenwerking tussen beide ogen en beide handen wordt zo gestimuleerd. Hierdoor worden de verbindingen in de hersenen beter aangelegd en wordt er een brede basis gevormd om later te leren lezen, schrijven, spellen en rekenen. Ook lukt het daarna beter om een jas dicht te knopen, veters te strikken of met mes en vork te eten. Als ouder kun je veel bijdragen die eerste 7 jaren bij de voorbereiding van al deze vaardigheden.
>> Lees ook: Executieve functies; noodzakelijk om te kunnen leren en zelfstandig te functioneren!
Wat je thuis kan doen – Filmpjes ter inspiratie
Geef kinderen de tijd om zich op de verschillende vlakken te ontwikkelen en beperk daarom bewust de tijd die kinderen achter een beeldscherm doorbrengen. Overmatig beeldschermgebruik kan gevolgen hebben voor de ontwikkeling van kinderen. Wissel het werken aan het scherm af met spelen en bewegen. Om bovenstaande thuis in praktijk te brengen, heb ik enkele filmpjes van spelletjes voor jou en je kind gemaakt. Je vindt deze filmpjes, die met name geschikt zijn voor kinderen van groep 1-4, op mijn website en YouTubekanaal.
>> Lees ook: 8 tips voor verantwoord beeldschermgebruik door je kind