HET SCHEIDINGSCAFÉ ZUID-LIMBURG ONDER DE LOEP

In gesprek met Ingeborg Dijkstra
In gesprek met Ingeborg DijkstraCoach en mede-organisator Scheidingscafé Zuid-Limburg

In dit interview gaan we in gesprek met Ingeborg Dijkstra, een van de drijvende krachten achter Scheidingscafé Zuid-Limburg. Deze maandelijkse bijeenkomsten zijn gericht op iedereen die gaat scheiden, of een scheiding achter de rug heeft. Tijdens de avond kunnen mensen ervaringen en tips uitwisselen. Elke eerste dinsdag van de maand staat er weer een nieuwe editie op het programma. Interesse? Ingeborg vertelt ons hieronder alles wat wij willen weten over het scheidingscafé!

Wat is het Scheidingscafé?

“Het Scheidingscafé is een maandelijkse bijeenkomst waar iedereen, die op een of andere manier betrokken is bij een scheiding, informatie kan krijgen over alles wat er maar bij een scheiding komt kijken. Je kunt er ervaringen uitwisselen met mensen in een vergelijkbare situatie, gelijkgestemden. Het is als een echt café: je kunt gewoon binnenlopen en anoniem blijven als je wilt. Aanmelden mag, maar moet niet. En het kost niets!”

Voor wie is het Scheidingscafé bedoeld?

“Het is voor mensen die gaan scheiden of een scheiding achter de rug hebben. Maar ook voor betrokkenen, zoals opa’s en oma’s of volwassen kinderen van gescheiden ouders. Er komen mensen uit heel Limburg en ook uit België. De opkomst is gemiddeld zo’n 10 à 15 mensen. We zien ook dat bezoekers vaker terugkomen.”

“Ik heb veel aan de bijeenkomsten van het Scheidingscafé gehad en nog steeds! De heldere uitleg van de drie (ervarings-) deskundigen heeft er voor gezorgd dat ik rust heb gekregen in de verwerking van mijn scheiding. Ik geniet nu weer meer van de dingen. Maar ook het begrip en de tips van de medebezoekers van het Scheidingscafé hebben hieraan bij gedragen”. –

Een regelmatige bezoeker van het Scheidingscafé.

Wat gebeurt er in het Scheidingscafé?

“De avond begint altijd met de introductie en presentatie van een thema. Daarna worden er groepjes gevormd, waarbij er ruimte is voor het delen van ervaringen en tips. Thema’s waren bijvoorbeeld: hoe ga je om met emoties en de verwerking?; financiële vraagstukken, zoals alimentatie en pensioen; maar ook opvoedingsvragen; de gevolgen bij kinderen en het ouderschapsplan, zijn onderwerpen geweest. Er komen ook geregeld experts een toelichting geven, zoals bijvoorbeeld een familierechter, waaraan we dan vragen kunnen stellen. Een bijeenkomst duurt anderhalf uur en we starten om 20.00 uur.”

Hoe is het Scheidingscafé ontstaan?

Ingeborg Dijkstra, Yolanda de Boer & Stefan Willems

“Mijn collega, Yolanda de Boer, is initiatiefneemster. Zij is zelf ervaringsdeskundige en had na haar eigen scheiding een plek gemist waar ze met lotgenoten kon praten. Toen ze las over het Scheidingscafé in Den Haag werd ze enthousiast en benaderde ze collega Stefan Willems en mij om samen met haar hier in Zuid-Limburg een Scheidingscafé op te zetten. Wij vullen elkaar aan en kunnen samen een brede deskundigheid bieden. En in april 2013 was het Scheidingscafé Zuid-Limburg een feit!”

Wie is Ingeborg Dijkstra?

“Ik ben getrouwd met Siebe en samen hebben we drie kinderen. Wij wonen in Maastricht. Door mijn werk als pedagoog heb ik regelmatig ervaren wat de gevolgen van een scheiding kunnen zijn. Toen Yolanda met de vraag kwam om samen met haar en Stefan het Scheidingscafé op te richten, heb ik niet lang hoeven nadenken. Mijn kennis en ervaring breng ik graag in bij het Scheidingscafé en ik bied er begeleiding en ondersteuning.”

Wat inspireert je?

“We genieten als team als we zien dat er vriendschappen ontstaan en men samen leuke activiteiten onderneemt. Het is een bonus dat we ook een klein beetje kunnen bijdragen aan het bestrijden van eenzaamheid!”

Nieuwsgierig geworden naar het Scheidingscafé? Kijk voor meer informatie op de website: www.scheidingscafezuidlimburg.nl.

Het Scheidingscafé wordt mogelijk gemaakt door:

  • Ingeborg Dijkstra, begeleidt en coacht pubers, kinderen en volwassenen in haar praktijk ‘Stepping Stones Coaching’ in Maastricht.
  • Yolanda de Boer, begeleidt in haar praktijk ‘Opbloeien na scheiding’ in Heer mensen bij de emotionele verwerking van hun scheiding en het maken van een nieuwe start.
  • Stefan Willems, heeft in Heer de ‘Praktijk voor ScheidingsBegeleiding’ en is Scheidingsspecialist. Dertig jaar werken in de bankenwereld, maakt dat hij veel kennis op juridisch, financieel en fiscaal gebied heeft.

Portretfoto Ingeborg Dijkstra: Studio Zwartlicht

MEER INFORMATIE