GENERATIEWONEN; WAT KOMT ERBIJ KIJKEN ALS JE MET MEER GENERATIES ONDER EEN DAK GAAT WONEN?

Wie herinnert zich de televisieserie ‘Oppassen’ nog? Twee werkende ouders met hun twee puberkinderen en beide opa’s, die samen in één huis woonden! Wat zag het er altijd gezellig uit! De twee opa’s die met alle plezier oppasten op hun kleinkinderen, zodat hun eigen dochter en zoon heel gemakkelijk beide fulltime konden werken. Dit zogenaamde generatiewonen lijkt weer in opmars te zijn! Voor de kleinkinderen ideaal want wat is nu leuker dan je eigen grootouders als oppas te hebben? Geen kinderopvang of BSO die hieraan kan tippen! Maar zijn er ook nadelen aan het ‘generatiewonen’? In dit artikel lees je waar je rekening mee moet houden als je overweegt om met meerdere generaties in één huis te gaan wonen.
Voordelen van generatiewonen
Samen en apart
Bij ‘generatiewonen’ heeft elke generatie een apart (en eventueel volledig zelfstandig) woongedeelte, terwijl de twee of drie generaties toch samen in een huis wonen. Elke generatie heeft een eigen privéleven, maar wat gezamenlijk gedaan kan worden, wordt gezamenlijk gedaan. Zo leeft iedere generatie een eigen leven, maar als iemand hulp nodig heeft (kind, ouder of grootouder), dan is deze ook heel dicht in de buurt. De oudste generatie kan door generatiewonen vaak ook langer thuis blijven wonen.
Natuurlijk contact met grootouders
Met meerdere generaties in één huis wonen zorgt ervoor dat de kleinkinderen op een natuurlijke manier contact onderhouden met hun grootouders. Er hoeft geen ‘bezoek’ te worden afgelegd. Opa en oma wonen tenslotte heel dichtbij en als je ze nodig hebt dan zijn ze er. Even babbelen met opa, tussendoor iets vragen aan oma, gezellig samen een kopje thee drinken, samen een boekje lezen of een spelletje doen. Opa en oma hebben meestal méér tijd dan de eigen ouders en zij vinden het heerlijk als de kleinkinderen regelmatig even komen ‘buurten’. Het blijkt dat kinderen hierdoor ook positiever gaan denken over oudere mensen.
Kostenbesparing
Het is misschien een open deur, maar als ouders werken en de kinderen kunnen na school gewoon thuis worden opgevangen door de grootouders, dan hoeft er niets anders geregeld te worden! Hoe ontspannen is dat? Financieel kan dit ook een behoorlijke besparing opleveren, want betaalde kinderopvang of BSO is duur en in dit geval niet nodig. Ook het wonen in één huis kan financiële voordelen hebben. Er is misschien één groter huis nodig maar meestal is dit toch goedkoper dan twee aparte woningen.
Aandachtspunten bij generatiewonen
Ruimte
Wanneer je kiest voor generatiewonen, is de beschikbare ruimte in huis een belangrijk aandachtspunt. In een te kleine woning, zit je zogezegd snel ‘op elkaars lip’, waardoor er makkelijk irritaties kunnen ontstaan. Idealiter kan elke generatie in een apart deel van het huis zelfstandig wonen en zoek je elkaar op, op de momenten dat je daar beiden voor kiest.
Rolverdeling in de opvoeding
Een heel belangrijk aandachtspunt is de opvoeding van de kinderen. Denk vooraf goed na over wie welke rol heeft richting de kinderen. Bespreek dit met elkaar en maak hier goede afspraken over. Bijvoorbeeld dat de ouders altijd de eerst verantwoordelijke zijn voor de opvoeding. En dat grootouders vooral genieten en eens extra verwennen. Natuurlijk kunnen zij aangeven wat wel of niet oké is in hun eigen leefomgeving, maar beslissingen nemen of kleinkinderen verplichten tot iets, is niet hun taak.
Verwachtingenmanagement
Het verdelen van gedeelde huishoudelijke taken, het onderhoud van de tuin, het zorgen voor de ander, het oppassen op de kinderen. Dat gaat als je samenwoont vast vanzelf. Of juist niet? Als iedereen er vanuit gaat dat je alles moet kunnen vragen of dat iedereen voortdurend klaar moet staan voor de ander, dan zullen er waarschijnlijk regelmatig irritaties of ruzies zijn. Iedere generatie, iedere persoon, heeft ruimte nodig voor zichzelf. Het is belangrijk om respect te hebben voor de privacy van de ander. Maak hier onderling goede afspraken over. Dit zorgt voor de nodige rust in het ‘generatiewonen’.
Communicatie
Hoe goed de band tussen jullie onderling ook is en hoe goed jullie alles vooraf hebben doorgesproken; vroeg of laat zul je tegen miscommunicatie en/of meningsverschillen aanlopen. En juist als je samen onder één dak woont, is het van groot belang dat jullie in staat zijn om dit soort dingen snel en op een prettige manier op te lossen. Goede communicatie is dus essentieel!
Ben je enthousiast geraakt over het idee van generatiewonen en zou je je ouder(s) het liefst direct vragen om dit plan samen te gaan invullen? Vroeger was het heel gewoon, maar tegenwoordig zitten lang niet alle grootouders erop te wachten om met kinderen en kleinkinderen in één huis te gaan wonen. Zij vinden het misschien ook wel lekker om eindelijk niet meer voortdurend bezig te zijn met ‘zorgen voor’. Vinden jullie het allemaal een goed idee? Niets aan de hand! Maar let erop dat grootouders het niet als een soort verplichting voelen. Bespreek het idee open en eerlijk en respecteer ieders wensen hierin. Alleen dan heeft ‘generatiewonen’ voor nu, of misschien voor later, een kans van slagen!
Bronnen:
We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.