GEDULDIG EN RUSTIG BLIJVEN BIJ VERVELEND GEDRAG VAN JE PEUTER – 5 TIPS!

tips vervelend gedrag peuter

Je houdt zielsveel van je kind en meestal ben je ook helemaal dol op je kleine spruit. Maar er zijn van die momenten (en vaak komen die in fases wat vaker voor) dat je kind je het bloed onder de nagels vandaan haalt. Door steeds op zoek te gaan naar de grenzen, of door het op een krijsen te zetten als het even niet gaat zoals mevrouw of meneer gewenst had. Hoe zorg je ervoor dat je in dat soort situaties rustig blijft? In dit artikel vind je een aantal tips om je geduld te bewaren bij vervelend gedrag van je peuter of kleuter.

Tip 1: Ben je bewust van je triggers

Het kan goed zijn om eens stil te staan bij de vraag welk gedrag van je kind je het meeste triggert. Waardoor raak je juist door dít gedrag zo geïrriteerd? En hoe reageer je dan? Sta stil bij welk gedrag welke reactie bij je uitlokt. Probeer te achterhalen waar het gevoel vandaan komt, dat je krijgt bij bepaald gedrag. En onderzoek hoe het komt dat je daar op een bepaalde manier op reageert. Ben je bijvoorbeeld iemand die erg stipt is en het vervelend vindt om te laat te komen? Dan kan het zijn dat getreuzel van je kind je meer op je zenuwen werkt dan ander gedrag. Als je je hier bewust van bent, kan dit helpen om de situatie te relativeren en om oplossingen te bedenken. Je kunt ook nagaan of je zorgen terecht zijn; is het wel echt zo erg om wat later te zijn? In dit voorbeeld zou je de volgende keer bijvoorbeeld wat meer tijd in kunnen plannen om op de plek van bestemming te komen of geen precies moment afspreken maar een tijdsblok (bijvoorbeeld niet om 14.00 uur maar tussen 14.00 en 14.15 uur).

Tip 2: Probeer je in te leven in je kind

Als ouder denk je vaak vanuit je eigen perspectief; het perspectief van een volwassene. Veel gedrag van peuters en kleuters komt echter niet tot stand door ‘rationele’ gedachtes, maar uit onvermogen of frustratie. Of vanuit het gevoel niet begrepen te worden. Als een kind zich nog niet goed verbaal kan uitdrukken, is de kans groter dat hij of zij ongewenst gedrag zal vertonen uit frustratie. Goed om je te realiseren; peuters/kleuters reageren doorgaans dus niet vanuit de intentie vervelend te zijn!

Realiseer je daarnaast ook dat er soms gewoon dingen misgaan, omdat je peuter of kleuter nog niet in staat is om goed met sommige situaties om te gaan. Woedeaanvallen en andere uitingen van frustratie horen nu eenmaal bij de leeftijd. Zie het als een leermoment en probeer er niet te zwaar aan te tillen. Soms helpt het om je verwachtingen van tevoren in kaart te brengen; hoe kun je van een kind van zijn of haar leeftijd verwachten dat hij of zij met een bepaalde situatie omgaat? En wat kun je verwachten als de dingen niet helemaal lukken zoals gewenst?

>> Lees ook: Omgaan met boosheid en driftbuien van je peuter – 7 tips.

geduldig rustig blijven peuter

Tip 3: Neem op tijd een pauze

Als je merkt dat de frustraties bij jou toch ook hoog oplopen; neem even een momentje voor jezelf en loop even weg van de situatie (indien die dat toelaat natuurlijk). Door zelf even uit de situatie te gaan en rustig adem te halen (het spreekwoordelijke ‘tot tien tellen’) gun je jezelf een moment om je emoties te laten zakken. Als je merkt dat je weer wat rustiger bent kun je opnieuw de interactie aangaan met je kind, op een kalmere manier.

Tip 4: Reflecteer op jezelf

Net als bij het ontdekken van je triggers is het belangrijk om goed naar je eigen gedrag te kijken en te onderzoeken hoe dit effect heeft op je kind. Je kind spiegelt een hoop als peuter/kleuter en het kan dus voorkomen dat je kind negatief gedrag laat zien dat het van jou heeft geleerd. Een goed voorbeeld geven is dus erg belangrijk. Eet je bijvoorbeeld zelf je groenten niet op, maar verwacht je wel dat je kind dit doet? Dan is de kans groot dat er frustraties gaan ontstaan (van beide kanten).

>> Lees ook: Zelfbewust opvoeden met je kind als spiegel.

Tip 5: Voorkom langdurige stress of irritatie: zorg goed voor je zelf!

Als ouder kun je veel van jezelf eisen. Let erop dat dit niet té veel wordt. Je kunt vaak overspoeld raken met taken en verantwoordelijkheden en daarin jezelf een beetje verliezen. Zorg ervoor dat je ook tijd voor jezelf inplant en dat je rustmomenten neemt om even op te laden. Dat kan een hele uitdaging zijn, maar dat is niet alleen in je eigen belang – ook in dat van je kind. Hoe gestrester je namelijk bent in een situatie, hoe gestrester je zal reageren op vervelend gedrag van je kind. Dat maakt het moeilijker om je triggers te herkennen, een pauze te nemen of je verwachtingen bij te stellen. Ben niet bang om hulp in te schakelen als het even te veel wordt. In het artikel ‘5 tips voor een ontspannen ouderschap’ lees je hier meer over.

En tot slot, probeer je niet te druk te maken over de kleine dingen. Kinderen maken een hoop rotzooi, dat hoort bij het ontdekken van het leven. Probeer dit te accepteren en niet te veel energie kwijt te raken aan je druk maken wanneer er iets gemorst wordt bijvoorbeeld. Hou in gedachten dat het erbij hoort en corrigeer enkel wat echt gecorrigeerd moet worden. Dat scheelt een hoop energie op de lange termijn!

Bronnen:

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.