GAMEWIJZER – WEET WAT JE KIND SPEELT!

Iedereen is wel bekend met de Kijkwijzer. De site die ouders en opvoeders informeert of beelden van televisieprogramma’s, series en films schadelijk zijn voor je kind. Als ouder kun je zo een afgewogen keus maken of je je kind er naar laat kijken of niet. In mei dit jaar (2024) werd ook de Gamewijzer gelanceerd. Dan zou je denken dat dit hetzelfde is als de Kijkwijzer maar dan voor games, toch?! Maar dat is niet (helemaal) waar. In dit artikel leggen we je uit wat Gamewijzer is en hoe het jou als ouder kan helpen!
Wat is Gamewijzer?
Gamewijzer is een platform waarop ouders en opvoeders alle relevante informatie over populaire games op één plek kunnen vinden. Zo weet je wat je kind speelt én kun jij beter beoordelen of je het geschikt vindt voor je kind. Je krijgt per game de belangrijkste aandachtspunten op een rij. De informatie wordt samengesteld door NICAM (Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media). Dat is de organisatie achter de Kijkwijzer en achter het PEGI systeem (het systeem dat in Europa aangeeft voor welke leeftijd een videospel geschikt is).
Gamewijzers
Van de games die op dit moment populair zijn onder kinderen en jongeren wordt een overzicht gemaakt van alles wat je over de game moet weten: een gamewijzer. Denk aan spellen zoals Fortnite, BrawlStar, Roblox, GTA, FIFA 23, Minecraft en Zelda. Van elke game wordt uitgelegd waar het spel over gaat, wat het doel is en welke PEGI (leeftijdsadvies) het heeft. Of er online aankopen gedaan kunnen worden en of er contact is met andere spelers, mogelijk vreemden. Zo kun je dus zelf een inschatting maken van eventuele gevaren. En denk jij ook weleens: “Yeah right, druk gewoon op die pauzeknop!”, als je je kind vraagt om te komen eten en hij geïrriteerd antwoord dat hij nú ècht niet kan stoppen?! In de toekomst voorkom je misschien deze discussies, want in de gamewijzer wordt per spel aangegeven of pauzeren een optie is en hoe je afspraken kunt maken over de schermtijd.
>>> Lees ook: Stoppen met gamen steeds een strijd? 9 tips!
Gamebits en gamenieuws
Naast de gamewijzers vind je onder het kopje Gamebits ook een overzicht van artikelen gerelateerd aan gamen. Denk aan onderwerpen zoals ouderlijktoezicht instellen, veilig gamen en schermtijd. Of uitleg over gameplatforms en online aankopen via games.
En verder vind je op het platform nieuwsberichten over de populaire games van de gamewijzers.
Gamewoordenboek
In games worden herhaaldelijk afkortingen en termen (vaak) uit het Engels gebruikt, zoals camping, daillies, F2P, loot box en MOBAZ. Klinkt misschien ‘cool’ maar wat betekenen ze? Om de onwetende ouder op weg te helpen, heeft Gamewijzer een gamewoordenboek gemaakt. Hierin krijg je een uitleg van woorden en afkortingen en wordt vermeld in welke populaire videospellen je ze tegenkomt. Als je puber dan ineens chagrijnig is omdat hij geen V-bucks meer heeft, dan weet jij tenminste waar hij het over heeft 😉
Gamewijzer: een hulpmiddel
De geschiktheid van een spel is niet alleen afhankelijk van de leeftijdsindicatie; elk kind is anders en ontwikkelt zich op zijn eigen manier. Het is daarom altijd goed om je in te lezen voordat je wel of geen toestemming voor iets geeft. De gamewijzer is dan een handige tool om te weten wat je kind speelt of wilt gaan spelen. Zo kun jij als ouder een betere inschatting maken of een game wel of niet geschikt is voor jouw kind en ook of het past binnen de waarden en normen van jullie gezin.
Wil je meer weten over gamen en social media? Kijk dan ook eens in ons themadossier Mediawijsheid. Hierin vind je diverse artikelen en interviews over ‘Media-opvoeding’, ‘Gamen en Social Media’ en ‘Online risico’s’.
Bronnen:
We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.