GAMET JE KIND VEEL? 5 TIPS VAN EEN EXPERT

In gesprek met Bart Alders
In gesprek met Bart AldersPreventiewerker Mondriaan

Gamet jouw kind veel? En vraag je je af of dit schadelijk kan zijn? Of hoeveel schermtijd ‘normaal’ is gezien de leeftijd van je kind? Expert Bart Alders van Mondriaan Preventie geeft een aantal algemene tips en advies voor als jouw kind veel gamet!

Tip 1: Ga in gesprek met je kind over het gamen

“Gamen is populair bij jongeren. Vaak begint de interesse voor gaming in de bovenbouw van de basisschool met spelletjes als Roblox, Minecraft, Mario maar ook Fortnite. Onder tieners en pubers zijn games als Fortnite, GTA (online), FIFA, Call of Duty, Assassins Creed momenteel erg geliefd. Het spel Fortnite is met de uitbreng van hun zogenaamde ‘battle royale modus’ mateloos populair geworden. Battle royale is een subgenre van survivalspellen waarin een groot aantal spelers tegen elkaar strijd leveren om de laatste overlevende te zijn.

Veel ouders hebben weinig beeld bij waar hun kind mee bezig is in de digitale wereld. Ze zijn er vaak zelf niet mee opgegroeid of hebben er weinig gevoel bij. Dit maakt dat het lastig is om bij te houden wat je kind doet en leuk vindt, als je niet met je kind in gesprek gaat hierover. En juist dat inzicht in de leefwereld van je kind met betrekking tot het gamen is belangrijk, om er samen goede afspraken over te kunnen maken. Waardoor de kans groter is dat het kind zich hier ook aan gaat houden. Gezamenlijke afspraken werken doorgaans namelijk beter dan strikte regels of repressieve maatregelen zoals de toegang tot de computer ontzeggen. Veel games kun je tegenwoordig vanaf verschillende devices spelen en dan ook de draad oppakken waar je gebleven was. Of ze gaan naar een vriendje en gamen daar. Je zult als ouders dus op een andere manier iets ermee moeten dan middels het willen beheersen.”

Tip 2: Toon oprechte interesse

“In het verlengde van voorgaande tip: vaak wordt gamen door volwassenen vanuit die generatiekloof gezien als een ‘nutteloos tijdverdrijf’. Ook over ‘online vrienden’ laten volwassenen zich nogal eens sceptisch uit, alsof dit geen ‘echte vrienden’ kunnen zijn. Terwijl de beleving van je kind heel anders is. De huidige generatie is opgegroeid met digitale media. Ze zijn in beide werelden dagelijks actief en voor hen is het ene vaak niet belangrijker of beter dan het andere. Wees je bewust van deze ‘generatiekloof’ en probeer je vooroordelen aan de kant te zetten. Ga open met je kind in gesprek over waar het mee bezig is online, hoe dat in z’n werk gaat en wat je kind aanspreekt in een bepaalde game. Zodat je inzicht krijgt. En dat lukt waarschijnlijk niet als je het gesprek aangaat met een ondertoon van dat je het maar een suffe tijdsbesteding vindt. Dan gaat het vaak mis. Gezamenlijk afspraken maken wordt lastiger en er ontstaan eerder conflicten.”

Tip 3: Balans is belangrijker dan tijd

“Waar ik vaak vragen over krijg van ouders, is hoeveel tijd een kind van een bepaalde leeftijd per dag zou ‘mogen’ gamen. Dat is een hele lastige vraag. Leeftijd speelt een rol en het ene kind is het andere kind niet. Ook onder de experts die landelijk bezig zijn met dit topic, zie je verschillende standpunten. Vanuit Mondriaan Preventie hanteren wij daarom op dit moment de richtlijn dat het belangrijk is om de balans goed in de gaten te houden. Dat is belangrijker dan het aantal uren dat je kind bezig is met gamen. Gaat het op de andere leefgebieden van je kind goed? Zit er een goede balans in de activiteiten die het onderneemt? Is er voldoende afwisseling op een dag? Het is namelijk wél aan te raden om niet te lang achter elkaar te gamen en na een uur of anderhalf uur gamen iets anders te gaan doen.”

Tip 4: Maak het niet te zwaar

“Regelmatig komt het voor dat volwassenen praten in termen van gameverslaving, als ze zich zorgen maken over het gamegedrag van hun kind. Dat is een zware en ook stigmatiserende term. Het doet wat met je kind te horen dat het ‘verslaafd’ is. Ouders zijn zich daar niet altijd bewust van. Uit de cijfers blijkt dat ongeveer 4% van de jongeren (gemiddelde leeftijd 14 jaar) problematisch gamet. Van alle jongens is dit 7%. Pas als je ziet dat andere hobby’s en activiteiten van je kind langzaam aan het verdwijnen zijn en je kind alleen nog maar zit te gamen, is er reden om je zorgen te gaan maken over verslaving. Ook de zorg dat het kind agressief zou worden van agressieve spelletjes is op basis van wetenschappelijk onderzoek ongegrond. Al kan het zijn dat je kind geïrriteerd reageert als het wordt gestoord. Maar dit heeft dan meer te maken met het feit dat het gestoord wordt tijdens een intensive bezigheid, dan met agressie.

>> Lees meer over het verschil tussen problematisch gamen en gameverslaving in dit interview met Pauline Heuperman van Mondriaan Preventie

Tip 5: Heb oog voor het positieve

“Wat mensen zich vaak onvoldoende realiseren, is wat kinderen allemaal leren van games. Deze zijn bijvoorbeeld vaak Engelstalig, waardoor de taalontwikkeling gestimuleerd wordt. Veel games vragen inzicht in complexe situaties; je moet overal op letten. Strategisch inzicht is belangrijk. De oog-hand coördinatie moet goed zijn. En ook op communicatief gebied worden kinderen uitgedaagd in games waarin ze moeten samenwerken. Vaak met leeftijdsgenoten die ze real life kennen en soms ook met jongeren die ze nog niet kenden, maar die wel dezelfde interesses delen. Er kunnen echte vriendschappen ontstaan. En zo zijn er tal van aspecten waarop kinderen via games denk ik sneller bepaalde vaardigheden aanleren dan bij veel andere activiteiten.”