ERVARINGSVERHAAL WORKSHOP OPVOEDEN IN TWEE HUIZEN: ‘WE LIEPEN ALLEMAAL TEGEN DEZELFDE DINGEN AAN; DAT DEED ME GOED!’

Ervaringsverhaal van Moniek
Ervaringsverhaal van MoniekDeelneemster Workshop Opvoeden in Twee Huizen

In september ging de gratis workshop Opvoeden in Twee Huizen voor het eerst van start in Maastricht. Moniek (35 jaar), moeder van Tijn (4 jaar) is een van de vijf moeders die deel nam aan deze workshop voor alleenstaande ouders. Ze is erg enthousiast over wat de twee bijeenkomsten haar gebracht hebben en wil graag haar ervaringen delen!

Uit elkaar…

“Mijn ex en ik wonen sinds mei niet meer samen. Daar is een lange weg aan vooraf gegaan. Dus voor ons was het geen verrassing dat we uit elkaar gingen. Ik wil inhoudelijk niet te diep ingaan op de reden voor onze breuk. Maar laat ik zeggen dat er een probleem was dat al jaren speelde en dat ook impact had op ons gezinsleven. Op een gegeven moment kom je dan op een punt dat je zegt ‘ok, en hier stopt het’. Dat was uiteraard niet makkelijk…”

Verschillende milieus

“En dat is het nog steeds niet. Daarom heb ik me ook aangemeld voor de workshop Opvoeden in Twee Huizen. Het is namelijk zo dat mijn ex en ik uit twee heel verschillende milieus komen. Met heel andere normen en waarden. Nu mijn ex weer bij zijn moeder woont, worden die verschillen extra duidelijk. En natuurlijk weet je dat het nooit zo kan zijn dat de opvoedsituatie bij papa en mama precies hetzelfde is na een scheiding. Dat krijg je in een relatie al nauwelijks voor elkaar. Maar in ons geval zijn de verschillen wel heel erg groot. En ik was echt op zoek naar handvaten om daarmee om te gaan.”

Niet de enige

 “Via Facebook kwam ik de aankondiging tegen van de workshop en toen heb ik me eigenlijk direct aangemeld. Van de andere dames was ik degene die het meest recent gescheiden was. Dus ik kreeg allerlei handige tips van de andere moeders. Het voelde echt als een warm bad. En wat ik vooral heel fijn vond om te merken, was dat we allemaal tegen min of meer dezelfde dingen aanliepen. Onze ‘problemen’ waren bijna identiek. Dat deed me echt goed! In het begin kon ik nauwelijks geloven dat ik niet de enige was die tegen die dingen aan liep.”

Van alles bewust

“Zoals ik al zei, komen mijn ex en ik uit heel verschillende milieus. Maar we hebben ook allebei hele andere dingen meegemaakt in onze jeugd. Mijn jeugd was helemaal niet fijn, waardoor ik toch wel extra druk voel om het ‘goed’ te doen in de opvoeding van Tijn. Mijn ex heeft juist geleerd van ‘een kind moet kind kunnen zijn. Regels en structuur zijn niet zo belangrijk; als het maar gezellig is!’ … om het zo maar even te zeggen. En dan heb ik vanuit mijn werk in het onderwijs ook nog eens pedagogische kennis. Dat maakt het erg ingewikkeld allemaal. Bij je eigen kind werkt het namelijk toch anders. En tegelijkertijd ben ik me van alles bewust; is bepaald gedrag van Tijn wel ‘normaal’? Doe ik het wel ‘goed’?

Loslaten en uitvergroten

“Wat ik in de workshop heb geleerd van de trainsters en ook van de andere moeders, is dat ik moet leren om bepaalde dingen los te laten. Je kunt je wel heel druk maken als je ex je kind een half uur te laat thuis brengt, of helemaal volstouwt met snoep. Maar er is echt geen enkele instantie die je daarbij komt helpen. In plaats van me daar druk om maken, kan ik me beter focussen op mijn eigen opvoedvisie. Wat is daarin de kern? En hoe kan ik dat versterken? Natuurlijk is dat in de praktijk – als zich weer eens een situatie voordoet – lang niet altijd makkelijk. Maar het helpt me wel echt om juist op die momenten even stil te staan bij wat we besproken hebben in de bijeenkomsten.”

Positieve insteek

De twee dames van Trajekt deden het heel leuk. Een van hen was zelf ook gescheiden en kon dus uit eigen ervaring meepraten. De ander was niet gescheiden, maar wel ook heel kundig. Zij kon met humor laten zien dat sommige opvoedkwesties in een relatie ook niet altijd makkelijk zijn! En wat ik goed vond, is dat ze met verschillende werkvormen steeds op zoek gingen naar een positieve insteek. Zo gingen we met een tafelopstelling ook even terug naar onze eigen jeugd. Waarbij we werden uitgenodigd om leuke herinneringen op te halen. Nu heb ik zelf absoluut geen fijne jeugd gehad En toch kon ik vrij makkelijk een aantal fijne herinneringen terughalen. Dat vond ik heel fijn om te merken, omdat dat mijn angst van ‘doe ik het wel goed allemaal met Tijn’ enorm relativeerde!”

Het kind centraal

“Waar we ook bij stil gestaan hebben tijdens de twee bijeenkomsten van de workshop, is welk gedrag van je kind passend is bij een bepaalde leeftijdsfase, of fase in het verwerkingsproces van de scheiding. En hoe zet je je kind daarin centraal en niet je partner of de strijd? Zeker als je niet op een lijn zit in de opvoeding en je kind (daardoor) meer naar de andere opvoeder trekt, is dat lastig. Als hoofdopvoeder is Tijn veel bij mij. Ik heb een baan, het huishouden en dus niet altijd tijd om met Tijn te spelen. Mijn ex woont bij zijn moeder en heeft in die zin veel minder om handen. En dus meer tijd voor leuke dingen met Tijn. Tijn merkt dat verschil ook en zegt wel eens ‘ik wil bij papa wonen.’ Vanuit het perspectief van een 4-jarige heel logisch, begrijp ik nu. Want daar wordt ie ook veel meer verwend. Ik heb geleerd dat dit een fase is, die ook wel weer voorbij zal gaan. Toch maakt me dat wel eens onzeker. Kan ik Tijn uitleggen waarom ik minder tijd heb om met hem te spelen dan papa? En waarom bij mama thuis andere of meer regels gelden? En hoe bespreek je deze verschillen in normen en waarden zonder je negatief uit te laten over z’n papa? Dat zijn lastige dingen…”

Neutraal kijken

“Wat we trouwens ook nog gedaan hebben, schiet me nu weer te binnen; de trainsters hebben ons op een gegeven moment uitgedaagd om een of meerdere punten te benoemen die onze ex wel goed doet. Dat leek eerst heel lastig. Maar toch; als je echt los van je emotie of verdriet kan komen en neutraal kijkt… Ik kwam bijvoorbeeld tot de conclusie dat mijn ex pedagogisch niet zo sterk is. Maar is het dan een slechte papa voor Tijn? Ook dat heeft me geholpen om op een andere manier naar de situatie te kijken.”

Interesse in de gratis workshop Opvoeden in Twee Huizen?

Ben je na het lezen van het interview met Moniek zelf ook nieuwsgierig geworden naar de Workshop Opvoeden in Twee Huizen. In dit interview met trainsters Manuela en Marjolijn lees je meer over wat de workshop inhoudt. In dit artikel stellen de verschillende trainers van Trajekt zich voor. En wil je weten wanneer er een nieuwe workshop van start gaat bij jou in de buurt? Of wil je je vast aanmelden voor de volgende workshop? Ga dan direct naar onze aanmeldpagina!

MEER INFORMATIE