EEN VRAAG OF PROBLEEM? HET SOCIAAL TEAM DENKT MET JE MEE!

In gesprek met Alain Crijns
In gesprek met Alain Crijns Lid Sociaal Team Centrum en ambulant begeleider Radar

Verspreid over de stad Maastricht zijn er 8 Sociale Teams actief. Het Sociale Team Centrum is in juni 2017 in Maastricht als ‘hekkensluiter’ van start gegaan. “Iedereen van jong tot oud kan nu makkelijk in de eigen buurt bij ons binnenlopen met een vraag. En zo divers als de doelgroep is, zo divers zijn ook de vragen die bij ons gesteld kunnen worden”,  vertelt Alain Crijns lid van Sociaal Team Centrum. Wat deze teams precies doen en met welk doel? Alain legt het ons uit.

Iemand die meedenkt

Iedereen heeft wel eens momenten dat het minder gaat. Dat het thuis of op ’t werk niet zo lekker loopt. Of dat je zelf niet tot een oplossing van een probleem kunt komen. Denk aan vragen of problemen op het vlak van je financiën, wonen, relaties of eenzaamheid. Je kunt dan behoefte hebben aan ondersteuning of iemand die meedenkt. “Wij willen mensen helpen in hun zoektocht om tot een goede oplossing of passende ondersteuning te komen. Door de kennis aanwezig in ons team en door ons breed netwerk, kunnen we goed meedenken en makkelijk de juiste verbinding leggen met ondersteuners.”

“Een moeder die met haar gezin pas hiernaartoe was verhuisd vroeg ons wat er in de buurt te doen was voor haar 2 kinderen van 6 en 9 jaar. We konden haar heel wat leuke ideeën aan de hand doen.”

Het Sociaal Team Centrum

“Ons team bestaat uit 12 mensen die werken bij 8 verschillende organisaties. Dit zijn medewerkers van: Team Jeugd, Levanto, Kredietbank, MEE, WMO, Trajekt, GGD Zuid Limburg en Radar. Ieder heeft zo zijn expertise en samen kijken we met een hele brede blik. Soms kan iemand een vraag stellen, die complexer is. Waarbij op meerdere vlakken een aanpak nodig is. Door de aanwezige kennis in ons team en in elk sociaal team trouwens, kunnen we problemen vanuit verschillende invalshoeken bekijken. Samen met de vraagsteller komen we zo tot de juiste oplossing of ondersteuning.”

Sociaal Team Centrum

Spreekuur

“Naast bellen, contact via Facebook of onze website, kun je ook tijdens ons spreekuur binnenlopen. Er zijn 3 plekken in het gebied centrum waar we het spreekuur houden, zodat we voor iedereen goed te bereiken zijn. We zitten in huiskamer BBOOST aan de Zwanenstraat, het buurthuis Sint Pieter aan de Pastoor Kribsweg en bij The Masters aan de Hoogbrugstraat in Wyck. Iedereen is welkom, de koffie staat klaar ;-)”

“Een vader stelde de vraag of er een vergoeding voor vervoer naar het ziekenhuis mogelijk was voor zijn vrouw. Zijn pasgeboren dochtertje moest nog een poos in het ziekenhuis blijven. En met 2 jonge kinderen thuis en zijn vrouw zonder rijbewijs, ontstond er voor hen een (financieel) probleem.”

Groot netwerk

“Naast bundeling van onze krachten, hebben we eenieder ook nog een groot aantal contacten opgebouwd. Ook met buurtbewoners. Zo ontstaat een heel groot netwerk. Als wij het antwoord niet weten, dan schakelen we ons netwerk in. Het kan dus ook zijn dat er een buurtbewoner is die hulp kan bieden. Het is zo een voor en door de buurt. Verbinden van initiatieven op buurtniveau is een belangrijk doel voor ons. De samenwerking met initiatieven als The Masters Services & Care in Wyck is van grote toegevoegde waarde. Zij hebben in de loop der jaren al heel goed zicht gekregen op wat er allemaal in de wijk is en speelt. Wij hoeven niet het wiel opnieuw uit te vinden.”

Wacht niet te lang

“Ons doel is om zoveel mogelijk mensen te helpen tot een goede oplossing te komen voor hun vraag of probleem. En zo te voorkomen dat een vraag uitgroeit tot een groot en complex probleem. We willen dus graag dat men al vroeg aan de bel trekt en niet te lang met een vraag of probleem blijft rondlopen. Door de sociale teams laagdrempelig en goed bereikbaar voor iedereen te maken.”

“Een alleenstaande moeder die krap bij kas zat na de geboorte van haar zoontje hebben we kunnen helpen door haar aan te melden bij het project Goede Start. Zij kreeg hierdoor voor een tijd gratis voeding en luiers voor haar baby.”

Wil je meer info over de sociale teams in Maastricht? Voor contactgegevens en openingstijden, neem een kijkje op: www.sociaalteammaastricht.nl.

MEER INFORMATIE