EEN NIEUWE RELATIE NA JE SCHEIDING: VERMIJD DEZE VALKUILEN

valkuilen nieuwe relatie na scheiding

Als je een nieuwe relatie krijgt na een scheiding en je hebt kinderen, dan zijn er aan aantal belangrijke valkuilen waar je rekening mee moet houden. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat je je kind niet te snel na een scheiding confronteert met je nieuwe liefde. Daarnaast zit je kind misschien niet te wachten op ‘verliefd gedrag’, zeker in deze moeilijke tijd. Wij zetten de belangrijkste valkuilen bij een nieuwe relatie na een scheiding op een rij en geven je tips hoe je deze kunt vermijden.

Als je gescheiden bent en je krijgt een nieuwe vriend of vriendin, is dit spannend en fijn. Ook voor je kind is dit heel spannend. Het kan je nieuwe geliefde als een bedreiging zien. Een indringer die alle aandacht van jou opeist en de stille hoop dat het ooit nog goed komt tussen zijn/haar ouders verstoort. Om de kans op een goede match te vergroten, doe je er goed aan met dit soort gevoelens rekening te houden.

Valkuilen bij een nieuwe relatie na een scheiding

Als gescheiden ouder vind je een aantal valkuilen op je pad naar een stabiel gezinsleven met je nieuwe partner. In het belang van je kind en om veel narigheid te voorkomen, is het belangrijk ze te vermijden. De belangrijkste staan hier op een rij:

  1. Te snel een nieuwe partner introduceren.
  2. Denken dat je kind net zo enthousiast is over jouw nieuwe liefde dan jijzelf.
  3. De gevoelens van je kind onderschatten.
  4. Je ex-partner niet betrekken bij deze verandering.
  5. Je relatie met je nieuwe partner te weinig aandacht geven.
  6. Te hoge verwachtingen hebben.

1. Kom niet te snel met een nieuwe partner

Tijdens en na de scheiding heeft je kind extra aandacht en steun nodig en tijd om tot rust te komen en zich aan te passen. Een nieuwe relatie kan dan net even te veel zijn. Het is verstandig je kind pas kennis te laten maken met je nieuwe geliefde als het ernaar uitziet dat het om een serieuze relatie gaat. Het is handig elkaar beter te leren kennen op de dagen dat de kinderen bij de andere ouder zijn.

2. Realiseer je dat je kind mogelijk andere ideeën heeft over jouw nieuwe relatie dan jijzelf

Kinderen willen dat hun ouders zich als ouders gedragen. Verliefd gedrag past daar niet bij. Houd er dus rekening mee dat je kind zich er ongemakkelijk bij kan voelen. Ook kan het zijn dat je kind door loyaal te zijn aan de andere ouder, deze nieuwe relatie niet zo maar accepteert. Laat duidelijk zijn aan je kind dat deze nieuwe partner niet de plek inneemt van de andere ouder.

>> Lees ook eens: Een relatie na je scheiding: als je kind moeite heeft je nieuwe partner te accepteren.

3. Houd goed in de gaten hoe je kind zich voelt

Bereid je er op voor dat je kind zich bedreigd kan voelen door de komst van je nieuwe partner. Je kind moet jou zomaar delen met iemand anders. Het kan het gevoel krijgen dat het minder belangrijk geworden is. Breng tijd met je kind alleen door en doe af en toe iets speciaals. Geef je kind op zo’n moment alle aandacht. Veel praten over wat er zoal bij je kind leeft, geeft je kind het gevoel dat het gehoord en gezien wordt en dat het er toe doet. Geef je kind de tijd die het nodig heeft om te wennen aan deze nieuwe situatie.

Wist je dat er in de regio 043 voor kinderen van 7-12 jaar die te maken hebben met een scheidingssituatie een gratis coaching beschikbaar is? Op deze pagina vind je meer informatie over de KIES-Coaching en kun je je kind ook aanmelden!

nieuwe relatie na scheiding

4. Ga niet voorbij aan de gevoelens van je ex-partner

Houd er rekening mee dat het voor je ex-partner erg pijnlijk kan zijn als een vreemde zich als ouder van jullie kind gedraagt. Daardoor kunnen de emoties weer oplaaien. Het helpt bij het slagen van deze nieuwe situatie, als jij en je ex-partner goed kunnen samenwerken. Lees hier onze tips voor een goede samenwerking met je ex-partner.

5. Steun elkaar als partners in je nieuwe relatie

Werk aan een sterke relatie met je partner. Meer dan in een ‘gewoon’ gezin moet de relatie tussen ouder en de nieuwe partner (stiefouder) tegen een stootje kunnen. Praat geregeld met elkaar over de opvoedrol en -stijl. Stel samen basisregels vast. Zorg dat jullie op een lijn zitten. Het is belangrijk dat jullie elkaar steunen en een stevig team vormen. Regelmatig tijd voor elkaar vrijmaken en leuke dingen doen, versterkt jullie band. Dit bevordert ook de andere relaties in jullie nieuwe gezin.

6. Koester realistische verwachtingen

Ga er niet vanuit dat je een-twee-drie een goedlopend gezin tot stand kunt brengen. Geef het tijd. Het vormen van een nieuw gezin vraagt veel begrip, geduld en doorzettingsvermogen van iedereen. Kenners menen dat het zeker twee tot vijf jaar kan duren voordat iedereen zijn plekje in het nieuwe gezin heeft gevonden. Aarzel niet om hulp te vragen aan familie, vrienden, lotgenoten of een opvoedprofessional. Weet dat zelfs goedlopende stiefgezinnen van tijd tot tijd nog vragen om (professionele) raad.

Uitwisseling van ervaringen met lotgenoten kan in de regio 043 bij het Scheidingscafé of tijdens de gratis workshop Opvoeden in Twee Huizen. Deze workshop bestaat uit twee bijeenkomsten. Interesse? Neem eens een kijkje op de aanmeldpagina voor Opvoeden in Twee Huizen!

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.