EEN KDV MET EEN ‘BEWUST & GEZOND’ LABEL

In gesprek met Jessica Braham
In gesprek met Jessica BrahamPedagogisch medewerkster MIK

Het kinderdagverblijf Villa Luna in Maastricht heeft het label ‘Bewust & gezond’. Dat past natuurlijk mooi bij ons nieuwe thema! Daarom gaan we in gesprek met Jessica Braham, pedagogisch medewerkster van dit kinderdagverblijf en initiatiefneemster van het ‘Bewust & gezond’ label.

Over het ‘Bewust & gezond’ label…

“Bij Villa Luna proberen we kinderen op het vlak van voeding het beste aan te bieden. Kort gezegd betekent dit: ‘de schijf van vijf’, weinig suikers, toevoegingen en e-nummers. Bij 80% van het eten dat de kinderen krijgen, lukt dit volledig. Bij de overige 20% kiezen we de gezondste variant. De kinderen eten bij Villa Luna veel (verschillende) groenten en fruit. Op het brood – dat we dagelijks zelf bakken! – eten we 30+ kaas, zelfgemaakte sandwichspread, humus, fruitspread of stroop.  Uiteraard allemaal zonder toevoegingen. Ook drinken we geen sapjes, maar water met citroen of limoen. Verder hebben we een eigen moestuintje. De peutertjes helpen mee bij het onderhoud, zoals het water geven. Ook helpen ze mee met koken. Onder begeleiding mogen ze de groente snijden om soep te maken. Dat vinden ze geweldig!”.

gezonde voeding

Feesten zonder zoetigheid?!

“Onze generatie heeft meegekregen dat er bij feest zoetigheid hoort. Bij Villa Luna willen we feest niet linken aan snoep. Feest gaat voor ons over het leuk hebben met z’n allen. Dat kan ook prima zonder zoetigheid! Met Sinterklaas bij Villa Luna dus geen pepernoten, maar fruit. Wat de kinderen thuis of bij opa’s en oma’s krijgen aan snoep, is dan aan de ouders zelf. Ook met verjaardagen vragen we ouders gezonde traktaties mee te geven. Ouders krijgen daarvoor tips van ons en er hangen traktatievoorbeelden op. Ouders zijn positief over onze manier van feesten. Ze hebben meestal ook niet voor niks gekozen voor een dagverblijf met ‘Bewust & Gezond’ label!”.

Nog een stapje verder…

“Er zijn ook ouders die verder gaan op het gebied van gezonde voeding. Zij geven hun kind bijvoorbeeld biologisch eten mee. Wij proberen ons als Villa Luna ook steeds meer aan te passen aan de wensen van ouders. Willen ze bijvoorbeeld sojamelk? Dan kopen we dat! De vraag ‘wat kunnen we nog verbeteren en gezonder maken?’ geeft ons ook echt een uitdaging. Ik blijf me erin verdiepen. Zo had ik laatst een afspraak met iemand van de universiteit, die verbonden is aan het project ‘de gezonde school’. Zij heeft gekeken naar onze voedingslijst en aangegeven dat de vleeswaren ook het beste kunnen vervallen. Het boterhamvlees bevat namelijk veel e-nummers en zout en heeft weinig voedingswaarde. Dit gaan we nu ook invoeren”.

Over het ontstaan van het ‘Bewust & gezond’ label

“Zelf heb ik altijd al interesse gehad in beweging en gezond eten. Ik geef al 10 jaar sportlessen, zoals spinning en body pump. Vier jaar geleden viel me op dat kinderen steeds zwaarder werden. Ik heb dit besproken met de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau en gevraagd wat wij in ons kinderdagverblijf kunnen doen om dit tegen te gaan. Deze ideeën heb ik verder uitgewerkt en gepresenteerd aan mijn leidinggevende en collega’s. Vrijwel iedereen was enthousiast. Langzaam hebben we dit meer en meer uitgebreid. Inmiddels is gezonde voeding ook echt een speerpunt van Villa Luna. Dit thema is ook meer in de actualiteit en ouders zijn er zelf ook vaak mee bezig. Wat dat betreft is Villa Luna dus echt een kinderdagverblijf van deze tijd!”.

zwanger baby inspiratie Pinterest

MEER INFORMATIE