EEN BUDDY VAN VILLA PINEDO VOOR KINDEREN IN ECHTSCHEIDINGSSITUATIES

In gesprek met George Colson (22 jaar)
In gesprek met George Colson (22 jaar) Hbo rechten student & buddy Villa Pinedo

Kinderen van gescheiden ouders kunnen zich op de website van Villa Pinedo aanmelden voor een online buddy. Dit zijn jongeren in de leeftijd van 18 tot 26 jaar die zelf ook een scheiding hebben meegemaakt en op basis van deze ervaring vaak goed begrijpen waar kinderen in die situatie tegenaan lopen. Via de speciaal ontwikkelde ‘MyBuddy App’ kunnen kinderen/jongeren met hun buddy chatten. George Colson (22 jaar) uit Meerssen is zelf sinds twee jaar buddy voor Villa Pinedo. In dit interview vertelt hij meer over hoe dit precies in z’n werk gaat en wat hem zo aanspreekt aan dit concept!

De kracht van leeftijdsgenoten

“Het buddy project van Villa Pinedo is bedoeld voor kinderen van 10-23 jaar, van wie de ouders (recent) gescheiden zijn. Via de MyBuddy App kunnen ze chatten met een buddy, die zelf ook kind van gescheiden ouders is. Om advies te vragen of gewoon even hun ei kwijt te kunnen. Soms krijg je hele concrete vragen ‘hoe zit dit of dat?’ en soms zijn het ook vragen over meer emotionele dingen als ‘hoe ga ik om met…’ Maar het mag ook over de gewone, leuke dagelijkse dingen gaan. Dat je gewonnen hebt met voetballen of een goed cijfer hebt gehaald. De kracht van dit concept zit ‘m denk ik vooral in het communiceren met leeftijdsgenoten. Dat voelt vaak toch heel anders dan praten met je ouders of andere volwassenen…”

De juiste match

“Kinderen of jongeren die een buddy willen kunnen zich via de website van Villa Pinedo inschrijven. Op basis van de reden waarom het kind zich aanmeldt, zoekt de organisatie van Villa Pinedo een geschikte buddy. Dit is bij voorkeur iemand die iets vergelijkbaars heeft meegemaakt. Ook wordt er rekening gehouden met eventuele voorkeuren van de buddy’s. Sommige vrijwilligers begeleiden bijvoorbeeld het liefst wat oudere of juist wat jongere kinderen. Elke buddy wordt aan maximaal 4 kinderen gekoppeld, afhankelijk van zijn of haar eigen voorkeur.

Als je als buddy nog ruimte hebt en er komt een nieuwe match, krijg je een mailtje van de organisatie met een korte beschrijving van de door het kind aangegeven situatie of hulpvraag. Het is de bedoeling dat je als buddy vervolgens het eerste contact legt. En dan is het heel afhankelijk van het kind aan de andere kant van de app hoe het gesprek verder gaat…”

Zodat er altijd iemand is

“Sommige kinderen sturen je elk uur iets, van andere kinderen krijg je heel af en toe een kort berichtje. Soms stagneert het gesprek en dan moet je proberen het contact weer op te bouwen. In het begin vroeg ik me weleens af of het eigenlijk wel zin had wat ik deed. Toen had ik niet het gevoel dat ik echt iets kon betekenen door elke week te vragen ‘hoe was je week of je weekend?’. Om vervolgens een reactie als ‘goed’ te krijgen waar je geen verdere uitleg bij krijgt als je ernaar vraagt. Dit gevoel heb ik destijds besproken met de organisatie. Zij gaven aan dat dit niet erg was en dat ik gewoon door moest gaan met wat ik deed. Omdat ik mogelijk de enige ben die wekelijks aan het kind vraagt hoe het weekend was. Waarmee ik wél laat voelen dat er iemand voor ‘m is. En als er in de toekomst iets zou spelen, is de kans groot dat het kind me dan wel weet te vinden.”

Goede begeleiding

“De begeleiding vanuit de organisatie van Villa Pinedo voor de buddy’s is heel fijn. Ze sturen je een reminder dat het tijd is om weer even contact op te nemen met een van je buddy’s, als er langer dan een week geen contact is geweest. Ze lezen zo nu en dan de chatgesprekken mee en geven je indien nodig feedback. Ze sturen je een suggestie van wat je zou kunnen vragen of adviseren. Ook sturen ze leuke dingen als inspirerende quotes die je met je buddy’s kunt delen. Je kunt ook zelf altijd contact met de organisatie zoeken als je even wilt overleggen.

Of als je je echt zorgen maakt over hetgeen een kind of jongere met je deelt. Dan ondersteunt een professionele kracht en nemen zij het gesprek, indien nodig, over. Sowieso heb je als buddy om de drie maanden een telefonisch gesprek met de organisatie. Ze vragen dan ook altijd heel uitdrukkelijk naar je eigen situatie. Niet alleen hoe gaat met die jongere? maar ook ‘hoe gaat het met jou?’ Ze houden bij waar je in je eigen leven mee bezig bent en komen daar ook op terug.”

Training & coaching

“Als je tijdens zo’n belmoment ontdekt dat je zelf nog met iets zit, biedt Villa Pinedo ook de mogelijkheid voor gratis coaching. En als je buddy wil worden, krijg je vooraf een verplichte training op het kantoor bij Villa Pinedo, waarin je uitgedaagd wordt om na te denken over je eigen situatie. Daarnaast krijg je dan natuurlijk een stukje training over hoe je als buddy met allerlei situaties in de chat om kunt gaan. En er worden regelmatig verdiepingstrainingen aangeboden, waarin ook stil wordt gestaan bij je persoonlijke ervaringen en ervaringen als buddy. Ook is er mogelijkheid om aan te geven welke verandering jij aan zou willen brengen aan het concept. Zo is het sinds kort ook mogelijk om spraakberichtjes te sturen via de app.”

Buddy’s in Limburg

“Toen ik twee jaar geleden begon als buddy, waren er landelijk ongeveer 50 buddy’s. Verreweg de meesten uit Amsterdam en de Randstad. In Amsterdam is er een kantoor dat tevens dient als huiskamer waar je als buddy gewoon kunt binnenlopen, mee kunt lunchen. Dat mis ik hier wel, dat stukje verbinding met andere buddy’s. Bij de belmomenten met de organisatie heb ik dan ook steeds gevraagd of er inmiddels al andere Limburgse buddy’s waren. Daarop heeft de organisatie onlangs de Limburgse buddy’s aangeschreven met de mededeling dat ik het leuk zou vinden elkaar te leren kennen. We hebben nummers uitgewisseld en zijn onlangs een keer een middag met z’n vieren op een terras gaan zitten. Het was erg leuk om ervaringen te delen en herkennen. We hebben afgesproken elkaar één keer per half jaar te blijven ontmoeten.”

Even zoeken

“Wat ik het lastigste vind?”, herhaalt George de gestelde vraag. “Ik begeleid vooral jongere kinderen, van 10 tot 15 jaar. Wat ik weleens lastig vind is dat je ze niet fysiek ziet en spreekt. Je moet zo’n berichtje goed interpreteren terwijl je de context niet helemaal kent. Ook moet je rekening houden met de belevingswereld van een 10-jarige. Als zo’n jochie je appt met bijvoorbeeld ‘ik ben bang als papa me komt halen’ en je hebt geen context, dan is het heel lastig inschatten hoe heftig die situatie daadwerkelijk is. Is het vooral z’n beleving die hij deelt, omdat ie het spannend vindt? Of is het contact met vader misschien echt onveilig? Het is soms wel even zoeken om dat helder te krijgen…”

Omzetten naar iets positiefs

“En wat ik het mooiste vind aan het buddy zijn? Ik had heel erg het gevoel dat ik iets wilde betekenen voor kinderen in deze situaties. Waarbij ik heel erg de drive had om mijn eigen ervaring daarin mee te nemen, het te kunnen omzetten naar iets positiefs. En dat kan als buddy. Want juist door je eigen ervaring kun je beter aanvoelen hoe iets is voor een kind. Je kunt het beter plaatsen. En je staat er totaal buiten. Je bent onafhankelijk, dat maakt dat het voor een kind vaak ook veiliger voelt om iets met jou als buddy te delen dan bijvoorbeeld met een grootouder of leerkracht.”

Kijk voor meer informatie op villapinedo.nl.