DUURZAAMHEID & OUDERSCHAP: HOE DOEN ANDERE OUDERS DAT?

Tips kind vermaken

Steeds meer mensen zijn zich bewust van de impact van onze moderne manier van leven op de wereld om ons heen. Het klimaat dat verandert, ontbossing, dieren die met uitsterven worden bedreigd en onlangs zelfs het bericht dat voor het eerst microplastics zijn aangetroffen in menselijk bloed. Katrin en haar man Dominique uit Maastricht proberen zo milieubewust mogelijk te kiezen bij het grootbrengen van hun kinderen Lucas (2 jaar en 8 maanden) en Cato (1 jaar en 4 maanden). In dit interview vertelt Katrin meer over de duurzame keuzes die zij maken!

Bewust

“Ik ben eigenlijk wel al een hele tijd bewust bezig met duurzaamheid. Maar sinds de kinderen er zijn is duurzame keuzes maken soms wat moeilijker. Dan merk je toch dat gemak soms boven dat duurzaamheid gaat. Al hebben we wel al tijdens mijn eerste zwangerschap heel bewust gekozen om wasbare luiers te gaan gebruiken, omdat dat toch een stuk duurzamer is. Het is echt een enorme berg afval die elk kind produceert aan luiers vanaf de geboorte tot het moment dat het ook ’s nachts zindelijk is. Wij hadden na de eerste kraamweek al zoiets van ‘my god, wat een berg!’ En dat komt dan ook nog eens bovenop je gewone restafval. Dus dat heeft onze keuze voor wasbare luiers alleen maar bevestigd…”

Wasbare luiers

“Omdat we zeker wisten dat we twee kindjes wilden, is de aanschaf van wasbare luiers ook wel een investering die zich loont. Je hebt er wel een aantal van nodig. En aangezien ze 2 dagen aan de waslijn drogen, moet je moet je toch een flinke voorraad hebben. Wij hebben destijds besloten om de wasbare luiers nieuw te kopen. Ook omdat we niet goed wisten of je zo’n product wel goed tweedehands kunt aanschaffen. Inmiddels weet ik uit eigen ervaring dat je de overbroekjes het beste nieuw kunt kopen, want die slijten en zorgen dan voor lekkage. Maar de katoenen luiers kun je net zo goed ook tweedehands kopen. Zelf hebben we deze op een later moment ook nog tweedehands bijgekocht. Dat kan via Marktplaats, maar soms ook via winkels die ze verkopen, zoals Kaatjekatoen. Dan is het natuurlijk nóg duurzamer…”

Beter gevoel

“Tja, en als je dan eenmaal toch dagelijks aan het wassen bent – want dat is natuurlijk wel het geval als je kiest voor wasbare luiers – dan kun je net zo goed ook kiezen voor wasbare luierdoekjes. Wij gebruiken ook standaard natte katoenen doekjes in plaats van die geparfumeerde snoetepoetsers. Dat scheelt zoveel afval! Natuurlijk kun je je afvragen of het dagelijks laten draaien van de wasmachine wel zo duurzaam is. Maar goed; er zijn mensen die daar berekeningen voor hebben gemaakt; het schijnt toch echt beter voor het milieu te zijn dan wegwerpluiers bij het restaval te gooien. En voor ons voelt het ook beter!”

duurzame keuzes ouderschap

Luiers recyclen

“Sinds het najaar van 2021 is het in Maastricht ook mogelijk om wegwerpluiers te recyclen. Toen ik via een app-groepje van sportende mama’s hoorde dat die optie bestond, zijn we dat direct consequent gaan doen. Want we hebben natuurlijk ook weleens wegwerpluiers; als de oppas komt bijvoorbeeld, of als we wat langer van huis gaan.

Eigenlijk is het heel simpel; via de website van de gemeente Maastricht kun je je met je milieustraatpasje registreren en dan ontvang je een paar dagen later een code. Bij de verkooppunten waar je normaal ook je restafvalzakken koopt, kun je gratis witte zakken voor luiers- en incontinentiemateriaal krijgen. En vervolgens kun je met je pasje op het milieuperron de speciale container openen.”

Voor- en nadelen

“Wat de voor- en nadelen zijn van het recyclen van luiers?”, herhaalt Katrin de gestelde vraag. ”Ik vind het een hele mooie optie! Stinken doet het toch wel en de gewone restafvalzak wordt maar 1x per twee weken opgehaald tegenwoordig. Deze luierzak kun je elke dag wegbrengen als je dat zou willen. Dat is een groot voordeel. En het bespaart natuurlijk ook geld! Want als je twee kids in de luiers hebt, dan heb je toch al gauw elke week een restzak à 1,50 euro nodig alleen al voor de luiers. De registratie, de milieupas en de luierzakken zijn gratis. De zakken zijn groot genoeg en scheuren niet door. Prima dus.

En de nadelen… ik vind het jammer dat je de zakken niet in elke winkel kan krijgen. Waarom alleen bij de Albert Heijn en de Jumbo en niet bij de Aldi of de Lidl? Dat vind ik niet helemaal laagdrempelig. Andere nadelen kan ik eigenlijk niet bedenken…”

duurzaamheid opvoeding

Duurzaam boodschappen doen

“Voor de kinderen er waren ging ik in het kader van duurzaamheid ook graag boodschappen doen bij de Gedeelde Weelde. Daar hebben ze bijvoorbeeld navulstations, waar je je eigen lege fles afwasmiddel kunt bijvullen. Ook noten, pasta en rijst kun je in je eigen zakje doen en wegen. Je koopt precies zoveel als je nodig hebt, dat voorkomt verspilling en tevens weer afval aangezien de producten niet voorverpakt worden. De groente en fruit zitten niet in plastic. Dat is echt top! In de gewone supermarkt kan ik me daar soms echt dood aan ergeren; waarom zit de biologische komkommer in een plastic verpakking en de gewone bespoten komkommer niet? Dan blijft het voor mij kiezen uit twee kwaden. Nu de kinderen er zijn, gaat gemak zoals gezegd soms boven duurzaamheid, en laten we onze boodschappen bezorgen. Het is ongelooflijk hoeveel plastic je dan in huis krijgt met je boodschappen…”

Tweedehands

“Andere dingen waar we in het kader van duurzaamheid op letten, is – indien mogelijk – het tweedehands kopen van spullen voor de kinderen. Kleding krijgen we sowieso heel veel van vrienden. Zij zijn vaak blij als ze hun kleding kunnen doorgeven. Ik heb voor onze oudste echt helemaal niks hoeven kopen het eerste jaar. Heel af en toe kocht ik weleens wat, dan had ik zoiets van ‘ik wil zelf ook wel eens een truitje kiezen’. En veel kleren hebben we zelf ook weer kunnen doorgeven. Of als het echt te verwassen is, gaat het in de kledingzak. Maar ook speelgoed kun je heel makkelijk tweedehands kopen. En áls we iets nieuw kopen, letten we erop dat het niet van dat goedkope plastic is en dat het lang meegaat.”

Dat kan niet kloppen…

“Wij kopen bijvoorbeeld ook niet bij van die grote goedkope ketens. Alleen al het idee als je de producten daar ziet; die zijn zo goedkoop en dan zijn ze ook nog eens helemaal verscheept uit China. Dat kán gewoon niet kloppen… Vaak is het binnen twee maanden kapot en dan heb je weer van dat harde plastic dat dan de prullenbak in gaat. Op naar het volgende wegwerpproduct. En zo gaan er dagelijks containers vol op vrachtschepen de wereld rond. Ik wil daar zo min mogelijk een bijdrage aan leveren…”

Schuldgevoel

Hoe kom je aan die drive om daar zo bewust mee bezig te zijn? Katrin: “ik denk dat dat ermee te maken heeft dat je er steeds meer op wordt geattendeerd. Er staat veel meer in de krant, op social media worden allerlei berichten gedeeld. Je hoort erover in je directe omgeving… al valt dat in onze omgeving eigenlijk wel mee; ik denk eigenlijk dat wij meer de trendsetters zijn (lacht). Maar je hoort het wel. En hoe meer je het hoort, hoe bewuster je wordt en ook hoe ‘schuldiger’ je je voelt als je het toch ‘fout’ doet. Als je je afval verkeerd scheidt bijvoorbeeld, of als je onnodig een plastic flesje drinken koopt omdat je onvoorbereid de stad in bent gegaan. Dan denk ik wel ‘oh, zonde, weer een flesje voor het afval!’. Ik denk wel dat het zo werkt dat hoe meer je ermee bezig bent, hoe meer je wilt doen.”

De kinderen & de toekomst

“Natuurlijk heeft dat ook te maken met de wereld die je wil achterlaten voor je kinderen. Wij letten er bijvoorbeeld ook op dat we onze maaltijden vers bereiden, met biologische producten, een beetje uit de eigen streek. Met het idee dat ze gezond eten binnen krijgen, maar ook met het idee dat je de natuur minder belast. Waardoor je hoopt dat zij later ook een prettige wereld aantreffen.”

Maak je je weleens zorgen over de toekomst en de wereld die je je kinderen achterlaat? Katrin: “Nee, daar maak ik me niet echt zorgen over, al denk ik wel dat het zorgwekkend is. Ik heb dan toch zoiets van ‘het is wat het is’. Ik denk dat het nog wel een aantal generaties duurt voordat het echt misgaat. Natuurlijk gaan de generaties na ons de wereld anders aantreffen dan wij. Maar dat geldt eigenlijk ook voor ons. De wereld is continu in verandering en beweging. De vraag is welke kant het op beweegt. Ik denk wel dat we wat dat betreft nu in een tijd van bewustwording leven. Dat er steeds meer mensen zijn die er rekening mee houden. Dat is wel een positieve ontwikkeling!”