DOET JOUW KIND EINDEXAMEN? 7X ZO KUN JE JE KIND ONDERSTEUNEN!

Op dinsdag 14 mei beginnen de eindexamens. Voor veel pubers een belangrijke en vaak ook spannende periode. En voor ouders vaak niet minder 😉 In dit artikel delen we 7 tips voor hoe je je kind kunt ondersteunen in aanloop naar en tijdens de examenperiode!
1. Planning is key
Goede voorbereiding voor de eindexamens begint natuurlijk met een goede planning. Als het goed is, heeft je kind z’n planning al gemaakt. Maak zelf ook een planning van de examens van je kind. Zo weet je precies welke dag (en tijd) welk examen op het programma staat. Voor je kind fijn wanneer je niet steeds hoeft te vragen welk examen het ook alweer heeft. En voor jou makkelijk om je betrokkenheid te tonen, door je kind gericht te kunnen aanmoedigen!
2. Zorg voor rust …
Het klinkt misschien wat ouderwets, maar rust en regelmaat zijn erg belangrijk in examentijd. Het studeren voor de examens is vaak erg intensief en vraagt veel van je kind. Het is belangrijk dat je kind zich goed kan concentreren en niet onnodig afgeleid wordt. Je kunt je kind hierin steunen door er bijvoorbeeld op te letten dat jongere broertjes of zusjes niet thuis afspreken met hun vriendjes en vriendinnetjes. Let ook zelf op dat je geen bezoek uitnodigt of het huis gaat stofzuigen als je kind moet studeren. Is jouw puber nogal chaotisch en rommelig aangelegd? Dan kun je je kind ook helpen door te helpen met het opruimen van de kamer en/of het bureau waar het gaat studeren. Een opgeruimde omgeving creëert namelijk ook overzicht en rust in het hoofd.
3. … en regelmaat
Pubers zijn nogal eens geneigd om door de grote hoeveelheid werk die voor hen ligt hun ritme te veranderen; tot ’s avonds laat doorstuderen en daardoor te laat naar bed. Of ’s ochtends vroeg nog in de boeken waardoor er geen tijd meer is voor het ontbijt. Stimuleer je kind om zoveel mogelijk z’n normale ritme aan te houden. Je kunt je kind natuurlijk wel ontlasten door bijvoorbeeld het ontbijt en lunchpakket klaar te maken tijdens de examenperiode. Kook gezonde maaltijden, want het brein heeft voldoende voedingsstoffen nodig om te kunnen presteren.
4. Verwennen mag
Veel pubers vinden het stiekem best wel fijn om tijdens de examenperiode verwend en/of een beetje vertroeteld te worden. Geef je kind vrijstelling van de wekelijkse taken in huis, kook zijn/haar lievelingsmaaltje, breng een kopje thee met wat lekkers of geef je kind een klein cadeautje halverwege de examenperiode.
5. Oog voor ontspanning
Bij een goede voorbereiding hoort ook dat er ruimte is voor ontspanning. Even het hoofd leegmaken, met andere dingen bezig zijn en energie opladen. Zeker wanneer je kind erg gespannen is voor de examens, kan het lastig voor hem of haar zijn om met momenten ook even afstand te nemen van het leren. Wijs je kind op het belang van ontspanning; ons brein is er niet op gemaakt om continu onder druk te staan; rustmomenten zijn nodig om te kunnen verwerken en ordenen en te herstellen. Moedig je kind aan om ruimte te maken voor leuke dingen of stel voor om samen even iets leuks te gaan doen; een kopje koffie in de stad, een aflevering van jullie favoriete serie op Netflix of samen een blokje om. Even de buitenlucht in en bewegen is sowieso een goed idee om het hoofd leeg te maken.
6. Wees niet té gefocust
Let erop dat je niet té gefocust bent op de examens en de verwachte resultaten. Betrokkenheid laten blijken is natuurlijk goed, maar wanneer je teveel bezig bent met vragen hoe je kind zich voelt, of het de stof kent, of het zenuwachtig is, hoe het examen is gegaan, of het moeilijk was, hoe het denkt dat het ’t examen gemaakt heeft, kan dat ook onbedoeld tot extra spanning leiden. Praat dus ook over de dagelijkse dingen tijdens het eten of bij een kopje thee. Let er wel op dat je je kind niet onnodig belast met je eigen zorgen of problemen.
7. Help je kind met stressmanagement
Merk je dat je kind last heeft van stress-gerelateerde klachten? Zoals piekeren, slechter slapen, verminderde eetlust en/of een verhoogde emotionaliteit? Kijk dan eens (samen) naar de tips in het artikel Examenstress? 5 tips bij zenuwen en spanning voor examens en toetsen!
We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.