DOE DIT WEL EN DOE DIT NIET MET HET FEEST VAN SINT & PIET!

Een persoonlijke blog van onze opvoedondersteuner Marjo

Onze opvoedondersteuner Marjo blijkt een heuse expert als het aankomt op het Sinterklaasfeest. In deze blog deelt ze op basis van haar eigen ervaringen met het Sinterklaasfeest als kind, ouder, Piet en zelfs Sint (!) een aantal do’s and don’ts voor een magisch feest!

Sinterklaas en al zijn Pietjes zijn weer in het land! Wat een mooi feest is het toch. Een magisch kinderfeest met hele feestelijke maar, zeker voor jonge kinderen, soms ook hele spannende momenten. Door jaren eigen ervaringen rond dit feest denk ik best wel iets te weten over de magie van Sinterklaas en al zijn Pietjes. En hoe we het een fijn feest kunnen laten zijn voor jong en oud. Daarom in deze blog een aanal do’s en don’ts op een rij!

Do: geef kinderen de ruimte om zelf te ontdekken hoe het feest in elkaar zit!

Uiteraard ben ik zelf kind geweest. Ik genoot van het Sinterklaasfeest. Het was gezellig; we zongen liedjes, zetten regelmatig onze schoen en als het feest eindelijk was gekomen, was er een mand vol cadeautjes waar ik nog weken van genoot. Maar terugkijkend herinner ik me ook hoe ik op een bepaald moment toch ging twijfelen. Ik was 6 jaar toen op 5 december ‘s avonds opeens de bel ging, ik zonder enig besef het gordijn in de kamer opzij schoof en tegelijk de buurman zag wegrennen. Ik snapte er niets van, maar ik vond het wel raar. Mijn moeder zei het ook niet te begrijpen, toen we samen bij de deur gingen kijken. Er was niemand te zien maar er stond wel dé wasmand met cadeautjes buiten bij de voordeur. Vanaf toen ging ik twijfelen en op onderzoek uit als het weer Sinterklaastijd werd. Mijn ouders hoorden mijn twijfels aan, beantwoordden de stroom aan vragen, verklapten niets maar logen ook niet. Ze lieten het puzzelen aan mij over. Uiteindelijk heb ik de puzzel zelf compleet gemaakt. Het ontdekken en kunnen begrijpen van die fantasie en de realiteit van hét feest heb ik geweldig gevonden. En ik vind het nog steeds een fantastisch feest! Dus: Kinderen ontdekken vanzelf hoe het feest in elkaar zit… Speel mee zolang de kinderen aangeven dat er nog spel is. Het is gewoon een kwestie van tijd!

Don’t: kinderen bang maken

Zeker 10 jaar heb ik als een echte ‘Hulp-Piet’ hoogstpersoonlijk Sinterklaas bijgestaan in drukke tijden. Naarmate ik meer ervaring kreeg en dus minder bezig was met hoe ik mijn rol als ‘Piet’ moest invullen, besefte ik steeds meer dat plezier maken en spanning wegnemen bij de (jonge) kinderen de voornaamste taken zijn als Piet. Och, eigenlijk hoeft Piet alleen maar relaxed en zichzelf te zijn om met kinderen plezier te beleven. Ook bij Piet heeft het uiteindelijk met vertrouwen te maken. Het feest is al spannend genoeg. Pieten die kinderen bang maken zijn dus een echte ‘don’t!’.

Don’t: het sinterklaasfeest gebruiken als stok achter de deur in de opvoeding

Ga alsjeblieft niet dreigen met de Sint, Piet of één van de attributen die ze bij zich hebben. Ik zeg dit met stelligheid want als Piet hoor je wel eens het één en ander dat ouders tegen kinderen zeggen; ‘Pas op want anders vertel ik het aan Sinterklaas’, of, ‘Zo meteen neemt Piet je mee in de zak als je niet luistert’. Wat moet een kind met deze uitspraken? Helemaal niets! Het is angstmakerij waar je uiteindelijk het tegenovergestelde mee bereikt van wat je eigenlijk wil bereiken. En dat is het mogen genieten van een mooi feest. Een feest behoort iets positiefs te zijn. Wil je toch graag eens het gedrag van je kind bespreken wat je minder oké vindt, praat daar dan samen over op een ander rustig moment. Dat werkt echt beter. Dus; het Sinterklaasfeest is om van te genieten en gebruik het alsjeblieft niet als een stok achter de deur in de opvoeding van je kind. 

Do: alle kleuren van de regenboog!

Nou vooruit, dan toch heel eventjes over de kleur… van Piet. Samen met collega’s heb ik meerdere Sinterklaasfeesten georganiseerd. Eén jaar, en dat was al lang voor de landelijke discussie, bedachten we een Sinterklaas-kleurenfeest. Elk Piet-gezicht had dat jaar een andere kleur. De kinderen vonden het geweldig en de magie was minstens even groot als andere jaren. Voor mij is toen duidelijk geworden dat voor kinderen de kleur helemaal níét belangrijk is. Rood, wit, blauw, groen, bruin, zwart, roze of geel… het doet er écht niet toe. Het gaat om het verhaal, de fantasie, de magie. Een jaar later hadden alle Pieten weer dezelfde bekende kleur. Er kwamen kinderen naar me toe die vroegen waar al die gekleurde Pietjes waren gebleven want die hadden ze zo leuk gevonden. Oók de ‘niet meer twijfelaars.’ Zonder de gekleurde Pietjes was het saai(er) volgens de kinderen. Het spel is kennelijk echt het belangrijkste voor kinderen! Dus wat mij betreft? Alle kleuren van de regenboog, mét en zonder végen! Juist omdat het feest is!

Do: Speel mee in de fantasiewereld van het kind en haal de spanning weg!

Als begeleidster binnen een Medisch Kleuter Dagverblijf en als peuter- en kleuterleidster heb ik mogen meemaken dat er maar weinig voor nodig is om heel jonge kinderen de totale magie van het Sinterklaasfeest te laten beleven. Het ene moment zat ik als leidster met de kinderen te praten over Sint en Piet. Vervolgens liep ik de ruimte uit, om ‘Sinterklaas te halen’, en kwam ik terug met een rode papieren mijter, een paar watten met plakband onder mijn kin en een rode doek om mijn schouders die niet verder kwam dan mijn middel. Maar ik spéélde Sinterklaas en dat was het állerbelangrijkste! Ik wás Sinterklaas op dat moment. En hoe…! Toen ‘de Sint’ vertrokken was en ík terugkwam in de groep, kreeg ik alle verhalen van de kinderen te horen. Wat heb ik daarvan genoten. Het heeft ook meerdere kinderen over hun angst heen geholpen die ze blijkbaar toch al hadden opgedaan voor het Sinterklaasfeest. Dus; hoe jonger het kind, hoe groter de fantasiewereld. Lekker meespelen, daar genieten kinderen van en het haalt eventuele spanning weg.

Do: Blijf het Sinterklaasfeest vieren!

Ook mijn eigen kinderen heb ik mogen laten genieten van ieder Sinterklaasfeest. Het zijn inmiddels jongvolwassenen maar nog steeds vinden zij het een enig feest en hebben meerdere malen Sinterklaas bijgestaan als hulp-Piet. Zo af en toe komt ook ter sprake hoe zij erachter zijn gekomen dat het Sinterklaasfeest prachtige fantasie is. Deze ontdekking was natuurlijk ook een beetje een domper voor ze. Daarom zetten ze nog ieder jaar hun schoen als ‘Hij’ weer is aangekomen in het land. En komt er iets in? Natuurlijk, dat is vaste prik! Dus; ook als de kinderen volwassen zijn, vooral niet stoppen met (kleine) cadeautjes, surprises maken en gedichtjes schrijven. Voor iedereen die het leuk vindt geeft het voldoening. Kijk ook eens op www.lootjestrekken.nl, leuk én handig voor de hele familie.

Tot slot…

Een paar jaar geleden heb ik helaas afscheid moeten nemen van mijn eigen moeder nadat er bij haar bijna twee jaar sprake was van dementie. Ik herinner me het laatste gezamenlijke Sinterklaasfeest dat plaats vond in het verzorgingshuis waar ze op dat moment verbleef. Sint en Piet kwamen op bezoek en alle ouderen waren erbij. Ik vond het heel bijzonder om te zien hoe gereageerd werd op het ‘hoge’ bezoek. Alle ouderen reageerden vanuit de beleving van vroeger, als kind. Wat gebeurde, was dat iedereen meespeelde, écht speelde, of waren het kenmerken van dementie? Hoe dan ook; iedereen genoot er zichtbaar van. Alhoewel… mijn moeder zei nog; ‘Ik geloof er helemaal niks van, wat een flauwekul…’. En toen kwam er een grote glimlach op haar gezicht. Sinterklaas blijft een magisch feest, voor jong tot oud!

MEER INFORMATIE