DEZE SLAAPHULPMIDDELEN ONDERSTEUNEN JE KIND BIJ HET (IN)SLAPEN!

Gastbijdrage van Anouk van de Schoor
Gastbijdrage van Anouk van de SchoorKinder- en slaapoefentherapeut

Slapen en kinderen… In veel gezinnen geen gouden combinatie. Als ouder probeer je er alles aan te doen om het bedritueel in goede banen te leiden, maar waar moet je beginnen? En welke hulpmiddelen zijn er om je kindje te ondersteunen bij het slapen? Dat lees je in deze gastbijdrage! 

Zorg voor een goede slaaphygiëne

Allereerst dient de slaaphygiëne op orde te zijn. Denk hierbij aan de temperatuur in de slaapkamer. De ideale kamertemperatuur ligt tussen de 16-18 graden Celsius, bij baby’s geldt tussen de 18-20 graden Celsius. Zorg daarnaast voor een rustige en prikkelarme kamer. Laat televisie, iPad, etc. uit de slaapkamer om te voorkomen dat deze activiteiten geassocieerd worden met het inslapen. Schermgebruik wordt afgeraden vlak voor het slapen. Uit schermen van elektronica komt relatief veel blauw licht, wat de melatonineproductie remt. Melatonine staat ook wel bekend als het slaaphormoon, dus het is belangrijk dat dit voldoende aanwezig is voor het slapen.

Rust & ontspanning

Wanneer de slaaphygiëne afgevinkt is, is het belangrijk dat kinderen rustig en ontspannen zijn voordat ze naar bed gaan. Sommige kinderen worden moe richting bedtijd, andere krijgen juist net voor bedtijd nog een gek kwartiertje. In het laatste geval is het heel lastig om na het gek doen de rust weer te vinden om in bed te gaan liggen en te gaan slapen. Maar hoe kun je je kind helpen de ontspanning te vinden? Hieronder een overzicht van slaaphulpmiddelen die kunnen helpen!

slaaphulpmiddelen kind ondersteunen slapen

Slaaphulpmiddelen voor baby’s

Massage

Voor baby’s kan een warm bad of een massage helpen te ontprikkelen. Je kunt dit combineren met het insmeren met bodylotion. De ‘druk’ die je met je handen geeft zorgt voor ontspanning en ‘gronding’. Dit maakt de overgang van wakker zijn naar slapen gaan makkelijker.

Muziek

Geluid van een muziekje biedt herkenning. Wanneer elke avond voor het slapen gaan hetzelfde liedje klinkt weet een kindje wat er gaat komen, namelijk de nacht. En dat er verwacht wordt dat er geslapen gaat worden. Als een kindje in de nacht wakker wordt en het muziekje klinkt nog steeds geeft dit een veilig gevoel en zal het ook weer makkelijker terug in slaap vallen.

White noise

White noise wordt vaak bij baby’s gebruikt om het geluid van in de baarmoeder na te bootsen. Daarnaast dempt het omgevingsgeluiden wat de kans op wakker schrikken kleiner maakt.

Geur

Naast geluid kan geur ook voor ontspanning zorgen. Essentiele oliën, zoals lavendel, diffusen of druppelen op b.v. een houten hanger zorgen voor een fijne, herkenbare geur in de slaapkamer. Dit geeft je kindje rust en vertrouwen om zelf in slaap te vallen.

Inbakerdoek of slaapzak

Baby’s kunnen geborgenheid en veiligheid voelen in een inbakerdoek of -slaapzak. Het bootst de houding na van de tijd in de buik, veilig bij mama. Let wel op: wanneer een baby eenmaal kan rollen is het lastig (en dus gevaarlijk) om al ingebakerd weer terug te rollen. Dan is het belangrijk dat de armen en handen vrij zijn.

hulpmiddelen slapen baby

Slaaphulpmiddelen voor oudere kinderen

Verzwaringsdeken

Voor oudere kinderen kan een verzwaringsdeken een gevoel van veiligheid en geborgenheid bieden. Ook dit helpt weer te ontprikkelen en te ontspannen en kan voor betere (diepere) nachtrust zorgen. Kinderen die veel bewegen in de nacht en hierdoor zichzelf wakker maken hebben vaak baat bij een verzwaringsdeken. Hou ook nu weer de veiligheid in de gaten. Een verzwaringsdeken is niet geschikt voor kinderen onder de 2 jaar en de ideale deken weegt ca. 10% tot 15% van het lichaamsgewicht.

Verzwaringstunnels

Naast de verzwaringsdeken zijn er ook slaaptunnels. Dit een rekbare hoes die als een cocon rondom het matras gaat. Je kunt dit zelf (gedeeltelijk) nabootsen door je kind heel strak in te stoppen. Kinderen moeten er wel zelf uit kunnen kruipen. Vaak lukt dit pas vanaf een leeftijd van 3 jaar.

hulpmiddelen slapen oudere kinderen

Knuffels & nabijheid

Maar naast alle genoemde hulpmiddelen gaat er natuurlijk niks boven de knuffels en nabijheid van papa en mama. En zeker ook nog een eervolle vermelding voor een pluche knuffel, die een kinds beste vriend in de nacht kan zijn. Zeker als deze de geur van papa en mama draagt. In het artikel ‘Knuffeldieren: 6x waarom ze zo belangrijk zijn voor kinderen’ lees je hier alles over!

Meer weten over slaaphulpmiddelen & slapen bij kinderen?

Wil je na het lezen van dit artikel meer weten over bepaalde slaaphulpmiddelen? Of heb je behoefte aan algemene tips rondom het (niet) slapen van jouw kind? Het CJG043 organiseert 1x per maand een gratis chatspreekuur waar je terecht kunt met al je vragen over het (niet) slapen van je baby, peuter, schoolkind of puber. Anouk van de Schoor, de auteur van dit artikel, is een van de experts die dit chatspreekuur verzorgt. Benieuwd wanneer de volgende editie plaatsvindt? Je vindt de data in dit artikel!