DEZE ACTIVITEITEN EN BIJEENKOMSTEN VINDEN PLAATS IN MAART

In maart zijn er in onze regio weer leuke (online) activiteiten en bijeenkomsten over opvoeden en opgroeien. Kijk snel of er iets interessants voor jou bij zit!
Activiteiten voor zwangeren
Cursus Positief & Ontspannen Bevallen (Heerlen – 6 maart)
Tijdens deze cursus leren we je om jouw bevalling positief te ervaren en te beseffen dat de kracht van je gedachten je ervaring en beleving kunnen beïnvloeden. We helpen je om het vertrouwen in jouw eigen kracht te vinden en leren je hoe je met zelfvertrouwen en een positieve instelling kunt omgaan met jouw bevallingservaring, ongeacht hoe jouw bevalling verloopt! Klik hier voor meer informatie.
Activiteiten voor zwangeren en ouders van baby’s
Cursus Babymassage (Maastricht – 14 maart)
Babymassage is superleuk om te doen en zorgt ervoor dat de band tussen jou en jouw baby (nog) sterker wordt en dat je de lichaamssignalen van je baby beter leert begrijpen. Massage heeft een kalmerend effect op het lichaam en is een mooie basis voor jullie hechtingsrelatie. Klik hier voor meer informatie.
Voorlichtingsbijeenkomst borstvoeding (Maastricht – 19 maart)
Wil jij meer weten over borstvoeding? Twijfel je of je borstvoeding wil gaan geven? Of zijn er sommige dingen over borstvoeding nog wat onduidelijk? Kom dan naar deze voorlichtingsbijeenkomsten over borstvoeding! Klik hier voor meer informatie.
Activiteiten voor ouders van baby’s
Vertellen met je handjes (Maastricht – 13 maart)
Lezen, spelen en zingen met je baby en dreumes is leuk, maar kan nog leuker en actiever. Hoe? Maak gebruik van babygebaren. Klik hier voor meer informatie.
Activiteiten voor ouders van baby’s en peuters
Ouders Inc. (Online – Op een zelf te kiezen moment)
Ouders Inc. is een online cursus voor ouders met jonge kinderen die erop gericht is om de samenwerking van ouders in de opvoeding en verzorging van hun kind te vergroten. Klik hier voor meer informatie.
Activiteiten voor ouders van baby’s, peuters en kleuters
Training ‘Bah, dat lust ik niet!’ (Online – 13 maart)
Tijdens de training ‘Bah, dat lust ik niet!’ leer je aan de hand van de Theelepelmethode hoe je je kinderen gezond, gevarieerd en genoeg laat eten. Je leert ook hoe je het gezellig maakt aan tafel, zodat iedereen uitkijkt naar dat fijne moment samen. Je leert wat je wel en niet van een kind mag verwachten en wat jouw rol als opvoeder daarin kan zijn. Klik hier voor meer informatie.
Activiteiten voor ouders van peuters
Cursus Peutergym (Berg en Terblijt – 14 maart)
Tijdens de lessen ga je samen met je (klein)kind allerlei oefeningen doen. Springen, rennen, rollen, klimmen, kruipen, balspellen en/of oefeningen met hoepels komen allemaal voorbij tijdens een les. Zowel de (klein)kinderen als de ouders/grootouders kunnen zich helemaal uitleven! Klik hier voor meer informatie.
Peutervoorleesclub (Gulpen-Wittem – 17 maart)
Samen lezen is het mooiste moment van de dag, dus kom gezellig langs om te luisteren, kijken en meedoen! Klik hier voor meer informatie.
Activiteiten voor ouders van peuters en kleuters
Training ‘Slaap kindje slaap’ (Online – 27 maart)
Het ene kind valt snel in slaap, maar wordt ook snel weer wakker. Het andere kind lijkt de hele tijd wakker te liggen en slaapt moeilijk in. Wat kun je doen als je een kind met slaapproblemen hebt? Dat leer je tijdens deze training. Klik hier voor meer informatie.
Activiteiten voor ouders van peuters, kleuters en schoolkinderen
Voorleesuurtje (Margraten – 5, 12, 19, 26 maart)
Zin in een gezellige middag? Kom dan naar het voorleesuurtje. Samen met hun (groot)ouders zijn de kinderen (4 t/m 8 jaar) welkom bij het voorleesuurtje. Klik op een van bovenstaande data voor meer informatie.
Woensdag voorleesdag! (Meerssen – 5 maart)
Elke eerste woensdag van de maand is er een voorleeshalfuurtje op de jeugdafdeling. Maak een gezellig uitstapje naar de bieb en laat je kinderen genieten van spannende, grappige en lieve verhalen. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Kom je ook op woensdag om 14.30 uur samen met je (klein)kinderen naar de bieb? Voel je welkom! Klik hier voor meer informatie.
Voorleesuurtje (Eijsden – 5 maart)
Zin in een gezellige middag? Kom dan naar het voorleesuurtje. Samen met hun (groot)ouders zijn de kinderen (4 t/m 8 jaar) welkom bij het voorleesuurtje. Klik hier voor meer informatie.
Voorleesuurtje (Maastricht – 12 maart)
Zin in een gezellige middag? Kom naar het voorleesuurtje! Na het voorlezen wordt er gekleurd of geknutseld. Klik hier voor meer informatie.
Voorleesfeest in Speelpan West (Maastricht – 14, 26 maart)
Zin in een gezellige middag? Kom naar onze voorleesactiviteit in Malpertuis! Na het voorlezen wordt er gekleurd of geknutseld. Klik op een van bovenstaande data voor meer informatie.
MAAK! Wat een poppenkast! 4+ (Maastricht – 16 maart)
Pieke was een fantastische poppenmaker en verhalenverteller. Wij gaan op zoek naar jong talent. Maak jij de mooiste pop van een sok? En vertellen jullie dan samen de mooiste verhalen? Workshop in het kader van de mini-expo over Pieke Dassen in het Maastricht Museum. Klik hier voor meer informatie.
Voorleesfeest in Speelpan Oost (Maastricht – 19 maart)
Zin in een gezellige middag? Kom naar het voorleesuurtje! Na het voorlezen wordt er gekleurd of geknutseld. Klik hier voor meer informatie.
Training ‘Introductie over Ontwikkelingsvoorsprong’ (Online – 20 maart)
In deze training gaat trainer en begeleider Mirjam Veldhoven in op wat er met een ontwikkelingsvoorsprong bedoeld wordt. Welke kenmerken horen erbij? Welke signalen in gedrag kunnen zichtbaar zijn? En waar kun je informatie vandaan halen? Zo kun je de volgende dag al aan de slag met ontwikkelingsvoorsprong! Klik hier voor meer informatie.
Activiteiten voor ouders van kleuters en schoolkinderen
Oudertraining Positive Lifestyle (Online – 24 maart)
Wil je graag bewust bezig zijn met de ontwikkeling van jezelf en je rol als ouder? Meld je dan aan voor de gratis oudertraining Positive Lifestyle die wordt verzorgd door ervaren trainers van Trajekt! Klik hier voor meer informatie.
Ouderworkshop: Mijn kind ligt lang wakker (Online – 25 maart)
Mijn kind ligt lang wakker. Mijn kind kan lastig in slaap vallen. Mijn kind denkt over veel na. Mijn kind heeft moeite met afschakelen. Herkenbaar? Meld je dan aan voor de gratis online ouderworkshop ‘Mijn kind ligt lang wakker’ van Trajekt! Klik hier voor meer informatie.
Ouderworkshop: Groeimindset Stimuleren (Online – 28 maart)
Mijn kind geeft op als het moeilijk gaat. Mijn kind gaat uitdagingen uit de weg. Mijn kind raakt gefrustreerd als iets niet lukt naar verwachting. Mijn kind ervaar fouten maken als falen. Herkenbaar? Meld je dan aan voor de gratis online ouderworkshop ‘Groeimindset stimuleren’ van Trajekt! Klik hier voor meer informatie.
Activiteiten voor ouders van schoolkinderen
ArcheoHotspot (Maastricht – 19 maart)
Ontdek de geheimen van archeologie in de ArcheoHotspot van Maastricht, gelegen op de eerste etage van het Maastricht Museum, nabij de Museumshop en een prachtige maquette die Maastricht toont in het jaar 1748. ArcheoHotspots zijn inspirerende plekken in musea, bibliotheken, archieven en culturele centra, waar iedereen de kans krijgt om kennis te maken met de fascinerende wereld van archeologie. Het beste van alles? Toegang is vrij en gratis voor iedereen! Klik hier voor meer informatie.
Masterclass Bakworkshop Kids (Meerssen – 19 maart)
Heb je de smaak van het bakken te pakken en wil je meer leren? Er staan 6 Masterclass 2.0 bakworkshops gepland! Elke maand een ander thema! We gaan van Oreotaart naar de lente, Pasen, Moederdag, zoetigheid voor Vaderdag en sluiten af met een lekker en origineel cadeau voor je meester of juf in juni. Klik hier voor meer informatie.
Cursus Rots & Water 6-8 jaar (Gulpen-Wittem – 19 maart)
Deze Rots & Water training is een weerbaarheidstraining voor kinderen van 6-8 jaar, gericht op het vergroten van sociale vaardigheden, weerbaarheid, samenwerking, zelfkennis, zelfreflectie en zelfvertrouwen. Klik hier voor meer informatie.
KIES-Coaching (Maastricht – 20 maart)
De gevolgen van een scheiding kunnen voor sommige kinderen heel ingrijpend zijn: hun vertrouwde leefwereld, hun veiligheid en hun stabiliteit worden aan het wankelen gebracht. Door de KIES-coaching verbetert de communicatie met de ouders en gaat het kind de scheiding beter begrijpen. Klik hier voor meer informatie.
Activiteiten voor ouders van schoolkinderen en pubers
Webinar ‘Wat als je kind zich niet veilig voelt op school?’ (Online – 3 maart)
Ieder kind moet veilig zijn en zich veilig voelen, óók op school. Helaas is dit lang niet altijd vanzelfsprekend. En vaak is het ook nog moeilijk bespreekbaar dat de schoolomgeving onveilig is, of voelt voor een kind. Hoe pak je dat dan aan? Wie heeft welke verantwoordelijkheid, wie kan je aanspreken, van wie krijg je hulp, steun of advies? Wat als je kind niet meer naar school durft, hoe ga je daar dan mee om? Moet je je kind vanwege de leerplicht dan toch naar school sturen? En wat als je dat niet doet? Klik hier voor meer informatie.
Webinar ‘Praten over gamegedrag met je kind’ (Online – 4 maart)
Dit webinar bestaat uit twee delen. In het eerste deel wordt een presentatie gegeven over hoe je het gesprek kunt aangaan met kinderen over gamegedrag. Het tweede deel bestaat uit de focusgroep, waarin dieper ingegaan wordt op de ervaringen van ouders met het digitale gedrag van hun neurodivergente kinderen. Klik hier voor meer informatie.
Ouders van kinderen met leesproblemen of dyslexie in verbinding (Online – 5 maart)
Ben je ouder van een kind dat lezen lastig vindt? Of dyslexie heeft? Meld je dan aan voor de online ontmoetingsavond. Je kunt al je vragen stellen. Bijvoorbeeld over wat je kunt verwachten van school, de vergoedingsregeling dyslexie en dyslexie op het voortgezet onderwijs. Misschien is jouw kind wel onzeker of faalangstig geworden door de moeite met lezen. Wil je van andere ouders ervaringen horen met hulpmiddelen of goede leestips. Of gewoon luisteren naar de ervaringen van andere ouders. Klik hier voor meer informatie.
Webinar ‘Zelfbepaaldheid’ (Online – 10 maart)
Een van de kenmerken van autisme/a-typische ontwikkeling is zelfbepaaldheid; zelf bepalen en regelen wat er moet gebeuren en zelf oplossingen uitdenken. In essentie begrijpen waarom er zelfbepaaldheid is bij autisme/atypische ontwikkeling is het doel van dit webinar. Martine Delfos gaat in gesprek met ouders over hoe ze met hun kind kunnen communiceren in plaats van beargumenteren en wat dit op kan leveren. Klik hier voor meer informatie.
Webinar: ‘Leerrecht & Zorgplicht: Wat moet je weten in het belang van je kind?’ (Online – 10 maart)
Bij deze online bijeenkomst leer je meer over je rechten en plichten als ouder en over het leerrecht van je kind. Ook krijg je informatie over hoe passend onderwijs werkt, over privacy, hoe je overzicht krijgt, de regie houdt en hoe je gesprekken voert en voorbereid. De presentatie duurt ongeveer een half uur. Tijdens en na de presentatie kun je vragen stellen via de chat. Deze worden na de presentatie beantwoord. Na de bijeenkomst krijg je een hand-out met informatie toegestuurd. Klik hier voor meer informatie.
Ouderavond ‘Digitale balans’: over gamen en social media gebruik (Online – 25 maart)
Tijdens deze ouderavond nemen je mee in de online wereld van gamen en social media anno 2025. Wat maakt gamen en social media zo aantrekkelijk voor onze jongeren? Wat zijn voor- en nadelen, hoe maak ik afspraken, wanneer moet ik me zorgen maken? Verder geven we tips en advies en is er ruimte voor vragen. Klik hier voor meer informatie.
Activiteiten voor ouders van pubers
Chatspreekuur ‘Psychische klachten bij pubers’ (Online – Elke dinsdag en donderdag)
Maak je je weleens zorgen over het emotionele welzijn van je puber? Of vraag je je af hoe je je kind mentaal het beste kunt ondersteunen in deze uitdagende tijd? Maak dan gebruik van het chatspreekuur ‘Psychische klachten bij pubers’ met experts van Mondriaan Preventie. Klik hier voor meer informatie.
Cursus KOPPsupport (Online – 11 maart)
Wil je met andere jongeren praten over hoe het is om een vader of moeder met psychische en/of verslavingsproblemen te hebben? Of wil je tips en informatie? Dan is deze online cursus wellicht iets voor jou! Klik hier voor meer informatie.
Digidingen-desk op Stella Maris (Meerssen – 20 maart)
Vanaf welke leeftijd kan ik studiefinanciering aanvragen? Waarom heb ik een DigiD nodig? Hoe vraag ik de loonheffing van mijn bijbaan terug? Geen stress, digidingen-desk.nl helpt je op weg! Hier vind je alles wat je moet weten om je digitale zaken goed te regelen. Van handige stappenplannen tot duidelijke uitleg en tips. Of je nu bezig bent met je studiefinanciering, je DigiD, of geld terugkrijgen van je bijbaan – Digidingen-desk maakt het een stuk makkelijker! Klik hier voor meer informatie.
PUUR Groéselt (Eijsden-Margraten – 29 maart)
Kom op 29 maart naar het leukste jongerenfeest voor 12 tot en met 15 jaar: PUUR Groéselt! PUUR Groéselt is een groot feest in een veilige omgeving zonder alcohol en drugs. Gewoon lol hebben en feesten met je vrienden, zonder je ouders erbij maar in aanwezigheid van volwassen vrijwilligers. Klik hier voor meer informatie.
Activiteiten voor ouders
Inloopspreekuur Trajekt (Meerssen – 6 maart)
Trajekt, welzijn & maatschappelijk werk, verzorgt iedere 1e donderdag van de maand een inloopspreekuur van 14.00 tot 15.00 uur in de bibliotheek. Trajekt helpt jong & oud graag wanneer er vragen zijn waar je zelf niet uitkomt. Bijvoorbeeld bij problemen of vragen over: opvoeden en opgroeien, relatieproblemen, huiselijk geweld, stress- en spanningsklachten, verlies en rouwverwerking, eenzaamheid of de administratie. Voel je welkom! Zowel voor leden als niet-leden. Klik hier voor meer informatie.
Webinar ‘Feiten en fabels over ADHD’ (Online – 6 maart)
Over ADHD heeft iedereen een mening. En iedereen waant zich expert. Toch is er veel misinformatie over ADHD, en zien kinderen, ouders, leerkrachten en professionals soms door de bomen het bos niet meer. In deze feiten-en-fabels-webinar bespreekt Dr. Tycho Dekkers een aantal feiten over ADHD en weerlegt hij een aantal hardnekkige fabels. Is ADHD nu een hersenstoornis? Klopt het dat tegenwoordig iedereen ADHD heeft? En wat is nu de beste behandeling? Klik hier voor meer informatie.
Themachat ‘Slaapproblemen bij kinderen’ (Online – 10 maart)
Slaapproblemen kunnen in elke leeftijdsfase voorkomen bij kinderen. Van baby’s die veel huilen en weinig slapen tot peuters die niet willen inslapen of doorslapen. Of niet in het eigen bed willen slapen. Of juist heel vroeg wakker worden. En van basisschoolkinderen die ’s avonds niet naar bed willen en eindeloos blijven discussiëren over het tijdstip van naar bed gaan. Tot pubers die moeilijk in slaap kunnen komen. En al wat meer… Alle vragen die op welke manier dan ook te maken hebben met het slapen van je kind, kun je tijdens deze themachat voorleggen! Klik hier voor meer informatie.
Ouderbijeenkomst over scheiden (Online – 14 maart)
Tijdens deze gratis online bijeenkomst over scheiden krijgen ouders informatie over vragen als ‘Wat is mijn positie als ouder en als ex-partner?’, ‘Wat is de positie van mijn kind of kinderen?’ en ‘Wat is voor mijn kind nu en voor de toekomst belangrijk?’. Klik hier voor meer informatie.
Cursus KopOpOuders (Online – 17 maart)
In de online groepscursus leer je hoe je op een ontspannen manier een goede ouder kunt zijn, ook al zit je zelf niet lekker in je vel. Klik hier voor meer informatie.
Ouderbijeenkomst over scheiden (vervolg) (Online – 18 maart)
Deze bijeenkomst is een vervolg op de ouderbijeenkomst over scheiding. Met meer ruimte voor interactie gaan we nu zichtbaar maken waar je kinderen bij kan helpen. Klik hier voor meer informatie.
Auti-Treff (Kerkrade – 20 maart)
Auti-Treff is een inloopavond voor, door en met mensen met autisme, hun naasten en hun omgeving. Wij heten je van harte welkom en er is altijd iemand om je welkom te heten en je verder te begeleiden als je daar prijs op stelt. Klik hier voor meer informatie.
Ouderworkshop: In verbinding met je kind (Online – 21 maart)
Mijn kind vertelt nooit iets over school. Mijn kind luistert niet. Het is soms lastig om door te dringen tot mijn kind. Ik merk dat straffen geen zin heeft. Mijn kind trekt zich vaak terug. Ik ben zoekende naar verschillende manieren om in verbinding te komen met mijn kind. Herkenbaar? Meld je dan aan voor de gratis online ouderworkshop ‘In verbinding met je kind’ van Trajekt! Klik hier voor meer informatie.
CJG043 webinar ‘Mindful Ouderschap: Vertragen & Verdragen’ (Online – 24 maart)
Bij mindfulness draait het om het oefenen van met aandacht in dit moment te zijn. De essentie van mindfulness is jezelf beter leren kennen, door in de verstilling te gaan en met een open, aandachtige, niet oordelende houding aanwezig te zijn bij alle ervaringen die voorbijkomen in die verstilling. Er is geen goed of fout bij mindfulness; het gaat om het oefenen met zijn in plaats van doen. Klik hier voor meer informatie.
Chatspreekuur CJG043 voor al jouw opvoedvragen! (Online – Elke maandag en dinsdag)
Alle ouders hebben zo nu en dan vragen over de opvoeding of het opgroeien van hun kind. Dan is het fijn om even te kunnen sparren met een professional. Voor een concreet antwoord, tips en advies of voor geruststelling. Of om gewoon even je hart te luchten en je verhaal te delen. Dat kan nu bij het CJG043! Onze opvoedondersteuners denken graag met je mee. Klik hier voor meer informatie.
Opvoedcoaching (Thuis – Op een zelf te kiezen moment)
Opvoedcoaching is een individuele cursus voor ouders met kinderen in de leeftijd van 0-16 jaar, die willen leren hoe om te gaan met bepaald (probleem)gedrag van hun kind. Denk hierbij bijvoorbeeld aan driftbuien, agressief of grensoverschrijdend gedrag, niet willen luisteren, problemen met slapen of eten. Klik hier voor meer informatie.
Vooruitblik:
Ook in de opeenvolgende maanden vinden er interessante activiteiten en cursussen plaats in onze regio! HeadUp is een training voor jongeren van 12 tot 17+ jaar die zich richt op het vergroten van veerkracht, zelfvertrouwen en oplossingsgericht denken. In de training Rouwverwerking word je meegenomen in de wereld van kinderen die met scheiding, verlies en rouw te maken hebben. Als je vader of moeder psychische problemen heeft of verslaafd is, dan merk jij dat ook. Soms is het dan niet leuk thuis. Met wie kun jij erover praten? Dit kan in ieder geval samen met andere kinderen in de Doe-Praatgroep.
Benieuwd naar meer? Bekijk onze activiteitenagenda voor een volledig overzicht van alle aankomende activiteiten!
Staat jouw activiteit er nog niet bij?
We doen ons uiterste best om onze activiteitenagenda zo uitgebreid en actueel mogelijk te maken. Met aanbod voor alle leeftijdsgroepen, in alle gemeenten. Ken jij preventieve cursussen/activiteiten op het gebied van opvoeden/opgroeien in de regio 043, die nog niet in onze agenda zijn opgenomen, laat het ons weten via info@cjg043.nl.