DEZE ACTIVITEITEN EN BIJEENKOMSTEN VINDEN PLAATS IN JUNI

activiteiten agenda evenementen

In juni zijn er in onze regio weer leuke (online) activiteiten en bijeenkomsten over opvoeden en opgroeien. Kijk snel of er iets interessants voor jou bij zit!

Activiteiten voor zwangeren

Cursus Geboortekracht (Maastricht – 12 juni)
Door een goede voorbereiding op je bevalling verhoog je je kans op een positieve bevallingservaring. Met als extra bonus de voordelen van een goede start voor je baby. Klik hier voor meer informatie.

Cursus Positief & Ontspannen Bevallen (Heerlen – 19 juni)
Tijdens deze cursus leren we je om jouw bevalling positief te ervaren en te beseffen dat de kracht van je gedachten je ervaring en beleving kunnen beïnvloeden. We helpen je om het vertrouwen in jouw eigen kracht te vinden en leren je hoe je met zelfvertrouwen en een positieve instelling kunt omgaan met jouw bevallingservaring, ongeacht hoe jouw bevalling verloopt! Klik hier voor meer informatie.

Activiteiten voor zwangeren en ouders van baby’s

Voorlichtingsbijeenkomst borstvoeding (Maastricht – 11 juni)
Wil jij meer weten over borstvoeding? Twijfel je of je borstvoeding wil gaan geven? Of zijn er sommige dingen over borstvoeding nog wat onduidelijk? Kom dan naar deze voorlichtingsbijeenkomsten over borstvoeding! Klik hier voor meer informatie.

Mamacafé (Maastricht – 18 juni)
Tijdens het mamacafé Maastricht kun je andere moeders ontmoeten die borstvoeding geven. Je kunt er terecht voor vragen over borstvoeding (of andere onderwerpen), een luisterend oor en een fijn gesprek. Klik hier voor meer informatie.

moeder mama baby bijeenkomst

Activiteiten voor ouders van baby’s

Boekstart workshop ‘Knuffelgym’ (Valkenburg – 7 juni)
Knuffelgym is een plezierige manier van bewegen samen met je (klein)kind. De spelletjes maken je kind vertrouwd met zijn lijfje, en met de wereld en de mensen om zich heen. Dat is heel belangrijk voor het (zelf)vertrouwen, hechtingsproces en om met anderen te communiceren. Klik hier voor meer informatie.

Vertellen met je handjes (Maastricht – 15 juni)
Lezen, spelen en zingen met je baby en dreumes is leuk, maar kan nog leuker en actiever. Hoe? Maak gebruik van babygebaren. Klik hier voor meer informatie.

Activiteiten voor ouders van baby’s en peuters

Ouders Inc. (Online – Op een zelf te kiezen moment)
Ouders Inc. is een online cursus voor ouders met jonge kinderen die erop gericht is om de samenwerking van ouders in de opvoeding en verzorging van hun kind te vergroten. Klik hier voor meer informatie.

Activiteiten voor ouders van peuters

Peutervoorleesclub (Gulpen-Wittem – 2, 16 juni)
Een voorleesmoment voor kinderen van 2+. Elke eerste en derde maandag van de maand is er een speciale voorleesclub. Je kunt namelijk niet vroeg genoeg beginnen met boekjes en taal. Schuif gezellig aan. Klik op een van bovenstaande data voor meer informatie.

Cursus Peutergym (Berg en Terblijt – 13 juni)
Tijdens de lessen ga je samen met je (klein)kind allerlei oefeningen doen. Springen, rennen, rollen, klimmen, kruipen, balspellen en/of oefeningen met hoepels komen allemaal voorbij tijdens een les. Zowel de (klein)kinderen als de ouders/grootouders kunnen zich helemaal uitleven! Klik hier voor meer informatie.

cursus Peutergym

Activiteiten voor ouders van peuters en kleuters

Training ‘Zindelijkheid’ (Online – 5 juni)
In de online training ‘Zindelijkheid bij jonge kinderen’ leer je hoe je op een positieve, liefdevolle en duidelijke manier kunt stimuleren dat kinderen zindelijk worden. Klik hier voor meer informatie.

Webinar ‘(Op)voeding: gezellig aan tafel met je peuter/kleuter’ (Online – 18 juni)
Wil jij meer weten over (op)voeding en hoe je het gezellig kunt hebben aan tafel met jouw jonge kind? Meld je dan aan voor dit webinar! Klik hier voor meer informatie.

Activiteiten voor ouders van peuters, kleuters en schoolkinderen

Woensdag voorleesdag! (Meerssen – 4 juni)
Elke eerste woensdag van de maand is er een voorleeshalfuurtje op de jeugdafdeling. Maak een gezellig uitstapje naar de bieb en laat je kinderen genieten van spannende, grappige en lieve verhalen. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Kom je ook op woensdag om 14.30 uur samen met je (klein)kinderen naar de bieb? Voel je welkom! Klik hier voor meer informatie.

Voorleesuurtje (Margraten – 4, 11, 18, 25 juni)
Zin in een gezellige middag? Kom dan naar het voorleesuurtje. Samen met hun (groot)ouders zijn de kinderen (4 t/m 8 jaar) welkom bij het voorleesuurtje. Klik op een van bovenstaande data voor meer informatie.

Voorleesuurtje (Eijsden – 4 juni)
Zin in een gezellige middag? Kom dan naar het voorleesuurtje. Samen met hun (groot)ouders zijn de kinderen (4 t/m 8 jaar) welkom bij het voorleesuurtje. Klik hier voor meer informatie.

Voorleesuurtje (Maastricht – 11 juni)
Zin in een gezellige middag? Kom naar het voorleesuurtje! Na het voorlezen wordt er gekleurd of geknutseld. Klik hier voor meer informatie.

Voorleesfeest in Speelpan West (Maastricht – 13, 25 juni)
Zin in een gezellige middag? Kom naar onze voorleesactiviteit in Malpertuis! Na het voorlezen wordt er gekleurd of geknutseld. Klik op een van bovenstaande data voor meer informatie.

peuters voorlezen vrouw

Training ‘Help! Gevoelens!’ (Online – 17 juni)
Driftbuien, angst, enthousiasme, verdriet, boosheid… Als kinderen voor het eerst een emotie voelen, dan is het niet gemakkelijk voor ze om door al die gevoelens te navigeren. Om hun emoties te reguleren hebben ze ons nog heel hard nodig. Want pas na hun kindertijd, kunnen ze dat zelf. Tijdens de training Help! Gevoelens! leer je hoe je kinderen hierin kunt begeleiden. Klik hier voor meer informatie.

Voorleesfeest in Speelpan Oost (Maastricht – 18 juni)
Zin in een gezellige middag? Kom naar het voorleesuurtje! Na het voorlezen wordt er gekleurd of geknutseld. Klik hier voor meer informatie.

Activiteiten voor ouders van kleuters en schoolkinderen

Ouderworkshop: Omgaan met de emoties van je kind (Online – 12 juni)
Mijn kind reageert vaak te fel. Mijn kind ontploft vaak. Mijn kind blijft lang in de emotie hangen. Mijn kind is faalangstig. Mijn kind huilt snel. Herkenbaar? Meld je dan aan voor de gratis online ouderworkshop ‘Omgaan met de emoties van je kind’ van Trajekt. Klik hier voor meer informatie.

MAAK! Een bijzonder boek 4+ (Maastricht – 15 juni)
Een reliekendoos wordt gebruikt om bijzondere schatten in op te bergen. Wij gaan ook zo’n doos maken, verstopt in een nepboek, die je na de workshop veilig in je boekenkast kunt opbergen. Dit ‘reliekenboek’ maken we door op dit nepboek allemaal mooie voorwerpen te plakken en het geheel dan goud of zilver te schilderen. Workshop in het kader van De Heiligdomsvaart en de expo Pelgrimage naar Maastricht in het Maastricht Museum. Klik hier voor meer informatie.

Webinar ‘Zelfvertrouwen’ (Online – 17 juni)
Wil jij meer weten over zelfvertrouwen en hoe jij je kind daarbij kunt helpen? Meld je dan aan voor dit webinar! Klik hier voor meer informatie.

Ouderworkshop: Social Media & Gaming (Online – 27 juni)
Elke keer strijd als de Playstation uit moet. Mijn kind gamet te lang en slaapt daardoor te kort. Mijn kind is van slag door ruzie op WhatsApp. Live zijn vriendschappen moeilijker dan online. Hoe maken we goede afspraken maken over schermgebruik? Herkenbaar? Meld je dan aan voor de gratis ouderbijeenkomst ‘Social media & gaming’. Klik hier voor meer informatie.

ouderworkshop social media gaming

Activiteiten voor ouders van kleuters, schoolkinderen en pubers

Inloopspreekuur beweegmakelaar (Margraten – 6, 20 juni / Eijsden – 18 juni)
Tijdens dit inloopspreekuur kun je terecht bij de beweegmakelaar met verschillende hulpvragen over sport en beweging bij je kind. Klik op een van bovenstaande data voor meer informatie.

Activiteiten voor ouders van schoolkinderen

Workshop Aquarelverven voor kids: 9+ (Meerssen – 11 juni)
Jessa Huurdeman van LouLou Creations geeft aquarelworkshops voor kinderen vanaf 9 jaar. Jessa zorgt voor inspiratie en helpt je op weg. Materialen zijn aanwezig. Klik hier voor meer informatie.

ArcheoHotspot (Maastricht – 11, 25 juni)
Ontdek de geheimen van archeologie in de ArcheoHotspot van Maastricht, gelegen op de eerste etage van het Maastricht Museum, nabij de Museumshop en een prachtige maquette die Maastricht toont in het jaar 1748. ArcheoHotspots zijn inspirerende plekken in musea, bibliotheken, archieven en culturele centra, waar iedereen de kans krijgt om kennis te maken met de fascinerende wereld van archeologie. Het beste van alles? Toegang is vrij en gratis voor iedereen! Klik op een van bovenstaande data voor meer informatie.

Masterclass Bakworkshop Kids (Meerssen – 14 juni)
Heb je de smaak van het bakken te pakken en wil je meer leren? Er staan 6 Masterclass 2.0 bakworkshops gepland! Elke maand een ander thema! We gaan van Oreotaart naar de lente, Pasen, Moederdag, zoetigheid voor Vaderdag en sluiten af met een lekker en origineel cadeau voor je meester of juf in juni. Klik hier voor meer informatie.

Activiteiten voor ouders van schoolkinderen en pubers

Webinar ‘ATO in de klas’ (Online – 2 juni)
Wat betekent autisme of ATO (atypische ontwikkeling) op school, hoe ga je ermee om en hoe voorkom je problemen? Webinar met Martine Delfos. Klik hier voor meer informatie.

S.N.A.P. Kindercollege: Op pelgrimstocht door Maastricht (Maastricht – 7 juni)
Ga mee op een bijzondere wandeling door Maastricht en ontdek de sporen van pelgrims die hier eeuwen geleden naartoe trokken vanuit alle windstreken. Historicus Joes Minis neemt je mee langs plekken vol geschiedenis en vertelt onderweg verrassende verhalen over het pelgrimsverleden van de stad. Klik hier voor meer informatie.

Activiteiten voor ouders van pubers

CJG043 Webinar: ‘Stress, somberheid en angst bij pubers; wat is (niet) normaal?’ (Online – 5 juni)
Wist je dat de helft van de jongeren worstelt met mentale klachten? Zo blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen (2025). Een hoog percentage! Daarom organiseren de Centra voor Jeugd en Gezin Maastricht-Heuvelland, Parkstad en Westelijke Mijnstreek en de GGD Zuid-Limburg een gratis webinar over stress, somberheid en angst bij pubers. Dit in het kader van de landelijke Week van de Mentale Gezondheid. Dit webinar wordt verzorgd door preventiemedewerker Mark Meijer van Mondriaan en is bedoeld voor ouders van pubers en jeugdprofessionals. Klik hier voor meer informatie.

webinar stress somberheid angst pubers

Chatspreekuur ‘Psychische klachten bij pubers’ (Online – elke dinsdag en donderdag)
Maak je je weleens zorgen over het emotionele welzijn van je puber? Of vraag je je af hoe je je kind mentaal het beste kunt ondersteunen in deze uitdagende tijd? Maak dan gebruik van het chatspreekuur ‘Psychische klachten bij pubers’ met experts van Mondriaan Preventie. Klik hier voor meer informatie.

Activiteiten voor ouders

Themachat ‘Slaapproblemen bij kinderen’ (Online – 2, 30 juni)
Slaapproblemen kunnen in elke leeftijdsfase voorkomen bij kinderen. Van baby’s die veel huilen en weinig slapen tot peuters die niet willen inslapen of doorslapen. Of niet in het eigen bed willen slapen. Of juist heel vroeg wakker worden. En van basisschoolkinderen die ’s avonds niet naar bed willen en eindeloos blijven discussiëren over het tijdstip van naar bed gaan. Tot pubers die moeilijk in slaap kunnen komen. En al wat meer… Alle vragen die op welke manier dan ook te maken hebben met het slapen van je kind, kun je tijdens deze themachat voorleggen! Klik hier voor meer informatie.

Webinar ‘De impact van ODD’ (Online – 3 juni)
Webinar met Jeroen Duipmans, vader van een kind met ODD (agressief en opstandig gedrag). De agressieve gedragsproblemen van zijn dochter hadden een grote impact op het leven van hun hele gezin. Nu de situatie in hun gezin weer wat rustiger is wil hij graag zijn ervaring delen om andere ouders te helpen. En ook om ODD bespreekbaar te maken. Over agressief gedrag van een kind heeft de omgeving vaak een hard oordeel. Klik hier voor meer informatie.

Buurtgezinnen inloopbijeenkomst (Valkenburg – 5, 19 juni / Berg en Terblijt – 5, 19 juni)
Wil je weten wanneer je een vraaggezin kunt zijn en wanneer je een steungezin kunt worden? Hoe werkt dit in de praktijk? Wil je je aanmelden? Kom dan gerust langs! We beantwoorden graag al je vragen en geven uitleg over de werkwijze van Buurtgezinnen. Klik op een van bovenstaande data voor meer informatie.

Inloopspreekuur Trajekt (Meerssen – 5 juni)
Trajekt, welzijn & maatschappelijk werk, verzorgt iedere 1e donderdag van de maand een inloopspreekuur van 14.00 tot 15.00 uur in de bibliotheek. Trajekt helpt jong & oud graag wanneer er vragen zijn waar je zelf niet uitkomt. Bijvoorbeeld bij problemen of vragen over: opvoeden en opgroeien, relatieproblemen, huiselijk geweld, stress- en spanningsklachten, verlies en rouwverwerking, eenzaamheid of de administratie. Voel je welkom! Zowel voor leden als niet-leden. Klik hier voor meer informatie.

Webinar ‘Slim boodschappen doen: laat je niet verleiden!’ (Online – 12 juni)
Elke keer dat je boodschappen doet, word je – zonder dat je het doorhebt – op allerlei manieren verleid om méér te kopen of minder gezonde keuzes te maken. In dit interactieve webinar ontdek je hoe supermarkten en fabrikanten jou (en je kinderen) beïnvloeden én hoe je daar bewust mee omgaat. Klik hier voor meer informatie.

Ouderbijeenkomst over veilig opgroeien: ‘Steun voor je kind’ (Online – 16 juni)
Deze informatiebijeenkomst gaat over: Hoe steun ik mijn kind? Maar ook, wanneer voelt mijn kind zich veilig en gesteund? Want steun in het opgroeien heeft elk kind nodig en vooral kinderen waar het thuis stressvol of onveilig is. Klik hier voor meer informatie.

Speeltuindag pleeggezinnen (Maastricht – 18 juni)
Pleegouderraad organiseert een gezellig uitje voor alle (pleeg)kinderen van 0 tot 12 jaar. We nodigen jullie van harte uit om mee te komen spelen in Speeltuin Fort Willem. Klik hier voor meer informatie.

Informatiebijeenkomst Pleegzorg (Online – 18 juni)
Ben je geïnteresseerd in het pleegouderschap? Bezoek dan eens geheel vrijblijvend één van de infoavonden over pleegzorg. Klik hier voor meer informatie.

pleeggezin familie pleegouders

Auti-Treff (Kerkrade – 19 juni)
Auti-Treff is een inloopavond voor, door en met mensen met autisme, hun naasten en hun omgeving. Wij heten je van harte welkom en er is altijd iemand om je welkom te heten en je verder te begeleiden als je daar prijs op stelt. Klik hier voor meer informatie.

Ouderbijeenkomst over scheiden (Online – 20 juni)
Tijdens deze gratis online bijeenkomst over scheiden krijgen ouders informatie over vragen als ‘Wat is mijn positie als ouder en als ex-partner?’, ‘Wat is de positie van mijn kind of kinderen?’ en ‘Wat is voor mijn kind nu en voor de toekomst belangrijk?’. Klik hier voor meer informatie.

Chatspreekuur CJG043 voor al jouw opvoedvragen! (Online – Elke maandag en dinsdag)
Alle ouders hebben zo nu en dan vragen over de opvoeding of het opgroeien van hun kind. Dan is het fijn om even te kunnen sparren met een professional. Voor een concreet antwoord, tips en advies of voor geruststelling. Of om gewoon even je hart te luchten en je verhaal te delen. Dat kan nu bij het CJG043! Onze opvoedondersteuners denken graag met je mee. Klik hier voor meer informatie.

Coaching postitief opvoeden volgens Triple P (Thuis – Op een zelf te kiezen moment)
Coaching Positief Opvoeden is een individuele cursus voor ouders met kinderen in de leeftijd van 0-16 jaar, die willen leren hoe om te gaan met bepaald (probleem)gedrag van hun kind. Denk hierbij bijvoorbeeld aan driftbuien, agressief of grensoverschrijdend gedrag, niet willen luisteren, problemen met slapen of eten. Klik hier voor meer informatie.

Vooruitblik:

Ook in de opeenvolgende maanden vinden er interessante activiteiten en cursussen plaats in onze regio! Wil jij meer weten over borstvoeding? Twijfel je of je borstvoeding wil gaan geven? Of zijn er sommige dingen over borstvoeding nog wat onduidelijk? Kom dan naar deze voorlichtingsbijeenkomst over borstvoeding! Ben je geïnteresseerd in het pleegouderschap? Bezoek dan eens geheel vrijblijvend één van de infoavonden over pleegzorg. Wil je met andere jongeren praten over hoe het is om een vader of moeder met psychische en/of verslavingsproblemen te hebben? Of wil je tips en informatie? Dan is deze online cursus KOPPsupport wellicht iets voor jou!

Benieuwd naar meer? Bekijk onze activiteitenagenda voor een volledig overzicht van alle aankomende activiteiten!

Staat jouw activiteit er nog niet bij?

We doen ons uiterste best om onze activiteitenagenda zo uitgebreid en actueel mogelijk te maken. Met aanbod voor alle leeftijdsgroepen, in alle gemeenten. Ken jij preventieve cursussen/activiteiten op het gebied van opvoeden/opgroeien in de regio 043, die nog niet in onze agenda zijn opgenomen, laat het ons weten via info@cjg043.nl.