DEZE ACTIVITEITEN EN BIJEENKOMSTEN VINDEN PLAATS IN APRIL

In april zijn er in onze regio weer leuke (online) activiteiten en bijeenkomsten over opvoeden en opgroeien. Kijk snel of er iets interessants voor jou bij zit!
Activiteiten voor zwangeren
Cursus Geboortekracht (Maastricht – 9, 24 april)
Door een goede voorbereiding op je bevalling verhoog je je kans op een positieve bevallingservaring. Met als extra bonus de voordelen van een goede start voor je baby. Klik op een van bovenstaande data voor meer informatie.
Cursus Positief & Ontspannen Bevallen (Heerlen – 10 april)
Tijdens deze cursus leren we je om jouw bevalling positief te ervaren en te beseffen dat de kracht van je gedachten je ervaring en beleving kunnen beïnvloeden. We helpen je om het vertrouwen in jouw eigen kracht te vinden en leren je hoe je met zelfvertrouwen en een positieve instelling kunt omgaan met jouw bevallingservaring, ongeacht hoe jouw bevalling verloopt! Klik hier voor meer informatie.
Activiteiten voor zwangeren en ouders van baby’s
Voorlichtingsbijeenkomst borstvoeding (Maastricht – 9 april)
Wil jij meer weten over borstvoeding? Twijfel je of je borstvoeding wil gaan geven? Of zijn er sommige dingen over borstvoeding nog wat onduidelijk? Kom dan naar deze voorlichtingsbijeenkomsten over borstvoeding! Klik hier voor meer informatie.
Mamacafé (Maastricht – 16 april)
Tijdens het mamacafé Maastricht kun je andere moeders ontmoeten die borstvoeding geven. Je kunt er terecht voor vragen over borstvoeding (of andere onderwerpen), een luisterend oor en een fijn gesprek. Klik hier voor meer informatie.
Baby-, kinderreanimatie & EHBO workshop (Maastricht – 23, 27 april)
Als ouder wil jij je goed voorbereiden op de komst van jullie kindje en voel je je ineens verantwoordelijk en kwetsbaar. Vallen, verkeer, vergiftiging, verbranding, verstikking, verdrinking. Wil je weten hoe je deze ongelukken kunt voorkomen en verhelpen, zonder een overbezorgde ouder te zijn? En wil je in één en dezelfde cursus ook leren reanimeren, om echt levensreddend te kunnen handelen? Klik op een van bovenstaande data voor meer informatie.
Activiteiten voor ouders van baby’s
Workshop ‘Vertellen met je handjes’ (Gulpen-Wittem – 12 april)
Lezen, spelen en zingen met je baby en dreumes is leuk, maar kan nog leuker en actiever. Hoe? Maak gebruik van babygebaren. Klik hier voor meer informatie.
Voorlees- & speeluurtje (Maastricht – 13 april)
De bibliotheek is bij uitstek een plek waar ouders/verzorgers van jonge kinderen elkaar kunnen ontmoeten en hun kinderen met elkaar kunnen laten spelen. Marianne zal een boekje voorlezen aan de kinderen. Voor ouders is ze aanwezig om advies te geven en vragen te beantwoorden over voorlezen en over welke boekjes geschikt zijn voor jouw kind. Kom ook en gun je kind het plezier om met leeftijdgenootjes te kunnen spelen en boekjes te ontdekken. Klik hier voor meer informatie.
Activiteiten voor ouders van baby’s en peuters
Training ‘Zelfvertrouwen’ (Online – 8 april)
In deze training zoomt kindertherapeut Lonneke Sanders dieper in op wat zelfvertrouwen is. En wat er nodig is om dit te voeden bij jonge kinderen. Wat is daarin belangrijk? En wat zijn valkuilen? Het is een training gevuld met kennis, praktische tips en inspiratie. Zo kun je het daarna ook zelf vol vertrouwen in de praktijk brengen! Klik hier voor meer informatie.
Training ‘Inzicht in het kinderbrein’ (Online – 15 april)
Een dreumes die bijt en slaat. Een peuter die een driftbui krijgt. En is die baby die huilt en stil is wanneer je hem oppakt je nu aan het manipuleren? Als ouder kom je allerlei gedragingen van kinderen tegen. Ben jij benieuwd hoe dit werkt en hoe je hiermee om kunt gaan? Dat leer je in de training ‘Inzicht in het kinderbrein’. Klik hier voor meer informatie.
Ouders Inc. (Online – Op een zelf te kiezen moment)
Ouders Inc. is een online cursus voor ouders met jonge kinderen die erop gericht is om de samenwerking van ouders in de opvoeding en verzorging van hun kind te vergroten. Klik hier voor meer informatie.
Activiteiten voor ouders van baby’s, peuters en kleuters
Landelijk webinar Media Ukkie Dagen 2025 (Online – 7 april)
Van 4 t/m 11 april 2025 zijn de Media Ukkie Dagen. Het thema van deze editie is ‘Samen met media’. Ook dit jaar organiseert jouw lokale bibliotheek, samen met Mediasmarties en het Netwerk Mediawijsheid een gratis webinar voor ouders en professionals. Klik hier voor meer informatie.
Activiteiten voor ouders van peuters
Peutervoorleesclub (Gulpen-Wittem – 7 april)
Een voorleesmoment voor kinderen van 2+. Elke eerste en derde maandag van de maand is er een speciale voorleesclub. Je kunt namelijk niet vroeg genoeg beginnen met boekjes en taal. Schuif gezellig aan. Klik hier voor meer informatie.
Cursus Peutergym (Berg en Terblijt – 11 april)
Tijdens de lessen ga je samen met je (klein)kind allerlei oefeningen doen. Springen, rennen, rollen, klimmen, kruipen, balspellen en/of oefeningen met hoepels komen allemaal voorbij tijdens een les. Zowel de (klein)kinderen als de ouders/grootouders kunnen zich helemaal uitleven! Klik hier voor meer informatie.
Activiteiten voor ouders van peuters en kleuters
Voorlezen door Gerda (Valkenburg – 9 april)
Maak een gezellig uitstapje naar de bieb en laat je kinderen genieten van een grappig verhaal waarin niet alleen voorlezen maar ook muziek en poppen een rol spelen! Klik hier voor meer informatie.
Activiteiten voor ouders van peuters, kleuters en schoolkinderen
Webinar ‘Autisme en zwemles’ (Online – 1 april)
Webinar door Patty van ’t Hooft (Hogeschool Windesheim), o.a. over wat je als ouder zelf kunt doen om het leren zwemmen te ondersteunen. Klik hier voor meer informatie.
Woensdag voorleesdag! (Meerssen – 2 april)
Elke eerste woensdag van de maand is er een voorleeshalfuurtje op de jeugdafdeling. Maak een gezellig uitstapje naar de bieb en laat je kinderen genieten van spannende, grappige en lieve verhalen. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Kom je ook op woensdag om 14.30 uur samen met je (klein)kinderen naar de bieb? Voel je welkom! Klik hier voor meer informatie.
Voorleesuurtje (Margraten – 2, 9, 16, 23, 30 april)
Zin in een gezellige middag? Kom dan naar het voorleesuurtje. Samen met hun (groot)ouders zijn de kinderen (4 t/m 8 jaar) welkom bij het voorleesuurtje. Klik op een van bovenstaande data voor meer informatie.
Voorleesuurtje (Eijsden – 2 april)
Zin in een gezellige middag? Kom dan naar het voorleesuurtje. Samen met hun (groot)ouders zijn de kinderen (4 t/m 8 jaar) welkom bij het voorleesuurtje. Klik hier voor meer informatie.
Voorleesuurtje (Maastricht – 9 april)
Zin in een gezellige middag? Kom naar het voorleesuurtje! Na het voorlezen wordt er gekleurd of geknutseld. Klik hier voor meer informatie.
Voorleesfeest in Speelpan West (Maastricht – 11, 23 april)
Zin in een gezellige middag? Kom naar onze voorleesactiviteit in Malpertuis! Na het voorlezen wordt er gekleurd of geknutseld. Klik op een van bovenstaande data voor meer informatie.
Training ‘Rouwverwerking’ (Online – 14 april)
Op het moment dat men spreekt over verlies, wordt er veelal gedacht aan dood. Verlies heeft echter niet altijd betrekking op dood. Verlies kan op veel meer manieren plaatsvinden. In de training Rouwverwerking word je meegenomen in de wereld van kinderen die met scheiding, verlies en rouw te maken hebben. Klik hier voor meer informatie.
Voorleesfeest in Speelpan Oost (Maastricht – 16 april)
Zin in een gezellige middag? Kom naar het voorleesuurtje! Na het voorlezen wordt er gekleurd of geknutseld. Klik hier voor meer informatie.
Knutselmiddag (Meerssen – 16 april)
Kom je je ook knutselen voor Pasen? Op woensdag 16 april gaan we weer heerlijk knutselen in de bieb. Het thema zal dit keer Pasen zijn. Maury is een ware knutselkoningin en bedenkt de leukste knutsels. Je bent van harte welkom met je kind(eren)! Klik hier voor meer informatie.
Activiteiten voor ouders van kleuters en schoolkinderen
MAAK! Krantenkoppen 4+ (Maastricht – 6 april)
De bibliotheek heeft heel veel kranten, met nieuws uit de hele wereld. Vaak is dat nieuws niet heel leuk. Gelukkig staat er in de krant ook wel eens iets grappigs. Een tekening van gekke mensen, met een heel groot oranje hoofd of een enorme baard. Wij gaan met oude kranten ook zo’n gek mens maken. Klik hier voor meer informatie.
Activiteiten voor ouders van schoolkinderen
Podiumkracht Kids: 9-12 jaar (Meerssen – 5 april)
Ben jij een podiumbeest of verhalenverteller? Of juist een beetje verlegen, maar droom je ervan om vol zelfvertrouwen een voordracht te doen? In Podiumkracht ontdek je hoe jij met stem, lichaam en expressie een echte performer wordt! Klik hier voor meer informatie.
Cursus Rots & Water 6-8 jaar (Maastricht – 9 april)
Deze Rots & Water training is een weerbaarheidstraining voor kinderen van 6-8 jaar, gericht op het vergroten van sociale vaardigheden, weerbaarheid, samenwerking, zelfkennis, zelfreflectie en zelfvertrouwen. Klik hier voor meer informatie.
Workshop Aquarelverven voor kids: 9+ (Meerssen – 16 april)
Jessa Huurdeman van LouLou Creations geeft aquarelworkshops voor kinderen vanaf 9 jaar. Jessa zorgt voor inspiratie en helpt je op weg. Materialen zijn aanwezig. Klik hier voor meer informatie.
ArcheoHotspot (Maastricht – 16, 30 april)
Ontdek de geheimen van archeologie in de ArcheoHotspot van Maastricht, gelegen op de eerste etage van het Maastricht Museum, nabij de Museumshop en een prachtige maquette die Maastricht toont in het jaar 1748. ArcheoHotspots zijn inspirerende plekken in musea, bibliotheken, archieven en culturele centra, waar iedereen de kans krijgt om kennis te maken met de fascinerende wereld van archeologie. Het beste van alles? Toegang is vrij en gratis voor iedereen! Klik op een van bovenstaande data voor meer informatie.
Masterclass Bakworkshop Kids (Meerssen – 19 april)
Heb je de smaak van het bakken te pakken en wil je meer leren? Er staan 6 Masterclass 2.0 bakworkshops gepland! Elke maand een ander thema! We gaan van Oreotaart naar de lente, Pasen, Moederdag, zoetigheid voor Vaderdag en sluiten af met een lekker en origineel cadeau voor je meester of juf in juni. Klik hier voor meer informatie.
Activiteiten voor ouders van schoolkinderen en pubers
Bijeenkomst ‘Ouders van thuiszitters in verbinding’ (Online – 15 april)
Heb je een thuiszitter in huis of dreigt je kind binnenkort thuiszitter te worden? Dan is deze online bijeenkomst wellicht iets voor jou! Klik hier voor meer informatie.
CJG043 webinar ‘Pesten’ (Online – 17 april)
Het CJG043 organiseert in samenwerking met orthopedagoog Marlies Kraan een webinar over pesten. Interessant? Meld je snel aan! Klik hier voor meer informatie.
Activiteiten voor ouders van pubers
HeadUp (Maastricht – 2 april)
HeadUp is een training voor jongeren van 12 tot 17+ jaar die zich richt op het vergroten van veerkracht, zelfvertrouwen en oplossingsgericht denken. HeadUp leert jongeren vaardigheden en praktische kennis over hoe je kunt omgaan met de druk van school, met moeilijke situaties en met groepsdruk. Er wordt gewerkt aan het versterken van het gevoel van eigenwaarde en het leren kennen van de eigen identiteit. Klik hier voor meer informatie.
Webinar ‘Staatsexamens!’ (Online – 8 april)
Tijdens het webinar wordt een introductie gegeven over de staatsexamens. Voor wie zijn ze bedoeld, hoe werkt het? Verder wordt dieper ingegaan op de mogelijkheden die er zijn met betrekking tot extra voorzieningen die leerlingen eventueel nodig hebben. En hoe en wanneer je deze moet aanvragen? Ook de mogelijke rol van een vertrouwenspersoon wordt besproken. Klik hier voor meer informatie.
Chatspreekuur ‘Psychische klachten bij pubers’ (Online – elke dinsdag en donderdag)
Maak je je weleens zorgen over het emotionele welzijn van je puber? Of vraag je je af hoe je je kind mentaal het beste kunt ondersteunen in deze uitdagende tijd? Maak dan gebruik van het chatspreekuur ‘Psychische klachten bij pubers’ met experts van Mondriaan Preventie. Klik hier voor meer informatie.
Activiteiten voor ouders
Inloopspreekuur Trajekt (Meerssen – 3 april)
Trajekt, welzijn & maatschappelijk werk, verzorgt iedere 1e donderdag van de maand een inloopspreekuur van 14.00 tot 15.00 uur in de bibliotheek. Trajekt helpt jong & oud graag wanneer er vragen zijn waar je zelf niet uitkomt. Bijvoorbeeld bij problemen of vragen over: opvoeden en opgroeien, relatieproblemen, huiselijk geweld, stress- en spanningsklachten, verlies en rouwverwerking, eenzaamheid of de administratie. Voel je welkom! Zowel voor leden als niet-leden. Klik hier voor meer informatie.
Themachat ‘Slaapproblemen bij kinderen’ (Online – 7 april)
Slaapproblemen kunnen in elke leeftijdsfase voorkomen bij kinderen. Van baby’s die veel huilen en weinig slapen tot peuters die niet willen inslapen of doorslapen. Of niet in het eigen bed willen slapen. Of juist heel vroeg wakker worden. En van basisschoolkinderen die ’s avonds niet naar bed willen en eindeloos blijven discussiëren over het tijdstip van naar bed gaan. Tot pubers die moeilijk in slaap kunnen komen. En al wat meer… Alle vragen die op welke manier dan ook te maken hebben met het slapen van je kind, kun je tijdens deze themachat voorleggen! Klik hier voor meer informatie.
Ouderbijeenkomst over scheiden (Online – 7 april)
Tijdens deze gratis online bijeenkomst over scheiden krijgen ouders informatie over vragen als ‘Wat is mijn positie als ouder en als ex-partner?’, ‘Wat is de positie van mijn kind of kinderen?’ en ‘Wat is voor mijn kind nu en voor de toekomst belangrijk?’. Klik hier voor meer informatie.
Webinar Jeugdzorg. Hoe vraag je Jeugdhulp/-zorg aan bij de gemeente? (Online – 7 april)
Tijdens dit webinar proberen we zo goed mogelijk antwoord te geven op vragen over de jeugdzorg. Of op andere vragen die gaan over zorg en onderwijs. Klik hier voor meer informatie.
Ouderbijeenkomst over veilig opgroeien: ‘Steun voor je kind’ (Online – 11 april)
Deze informatiebijeenkomst gaat over: Hoe steun ik mijn kind? Maar ook, wanneer voelt mijn kind zich veilig en gesteund? Want steun in het opgroeien heeft elk kind nodig en vooral kinderen waar het thuis stressvol of onveilig is. Klik hier voor meer informatie.
Auti-Treff (Kerkrade – 17 april)
Auti-Treff is een inloopavond voor, door en met mensen met autisme, hun naasten en hun omgeving. Wij heten je van harte welkom en er is altijd iemand om je welkom te heten en je verder te begeleiden als je daar prijs op stelt. Klik hier voor meer informatie.
Chatspreekuur CJG043 voor al jouw opvoedvragen! (Online – Elke maandag en dinsdag)
Alle ouders hebben zo nu en dan vragen over de opvoeding of het opgroeien van hun kind. Dan is het fijn om even te kunnen sparren met een professional. Voor een concreet antwoord, tips en advies of voor geruststelling. Of om gewoon even je hart te luchten en je verhaal te delen. Dat kan nu bij het CJG043! Onze opvoedondersteuners denken graag met je mee. Klik hier voor meer informatie.
Coaching postitief opvoeden volgens Triple P (Thuis – Op een zelf te kiezen moment)
Coaching Positief Opvoeden is een individuele cursus voor ouders met kinderen in de leeftijd van 0-16 jaar, die willen leren hoe om te gaan met bepaald (probleem)gedrag van hun kind. Denk hierbij bijvoorbeeld aan driftbuien, agressief of grensoverschrijdend gedrag, niet willen luisteren, problemen met slapen of eten. Klik hier voor meer informatie.
Vooruitblik:
Ook in de opeenvolgende maanden vinden er interessante activiteiten en cursussen plaats in onze regio! Als je vader of moeder psychische problemen heeft of verslaafd is, dan merk jij dat ook. Soms is het dan niet leuk thuis. Met wie kun jij erover praten? Dit kan in de Doe-Praatgroep. Tijdens de training ‘Bah, dat lust ik niet!’ leer je aan de hand van de Theelepelmethode hoe je je kinderen gezond, gevarieerd en genoeg laat eten. In de online groepscursus KopOpOuders leer je hoe je op een ontspannen manier een goede ouder kunt zijn, ook al zit je zelf niet lekker in je vel.
Benieuwd naar meer? Bekijk onze activiteitenagenda voor een volledig overzicht van alle aankomende activiteiten!
Staat jouw activiteit er nog niet bij?
We doen ons uiterste best om onze activiteitenagenda zo uitgebreid en actueel mogelijk te maken. Met aanbod voor alle leeftijdsgroepen, in alle gemeenten. Ken jij preventieve cursussen/activiteiten op het gebied van opvoeden/opgroeien in de regio 043, die nog niet in onze agenda zijn opgenomen, laat het ons weten via info@cjg043.nl.