DE WIEKENTSCHOOL: KENNISMAKEN MET HET BEROEPSLEVEN VOOR TIENERS!

In gesprek met Zarina Robek
In gesprek met Zarina Robekvan de Wiekentschool Maastricht

Een ‘school’ waar je alleen op zaterdag of zondag naar toe gaat? Het bestaat in Maastricht: de Wiekentschool! Dit is uiteraard geen ‘normale’ school. De Wiekentschool is er om kinderen van 10 tot en met 14 jaar kennis te laten maken met allerlei verschillende beroepen. Elke zaterdag- en/of zondagochtend geven verschillende beroepsexperts uitleg over hun werk. Soms gaan de kinderen daarvoor een kijkje nemen op de werkplek van de beroepsexpert. Dit jaar werd besloten om een nieuwe weg in te slaan met de Wiekentschool. Niet alleen qua opzet, maar ook qua doelgroep. Teamleider Zarina Robek vertelt er meer over!

Een nieuwe weg

“We zijn zo’n 10 jaar geleden begonnen met de Wiekentschool. En waren toen heel erg gericht op de achterstandwijken. Het idee was om kinderen via beroepsoriëntatie te begeleiden naar een betere toekomst. Door ze te laten kennismaken met het beroepsleven in allerlei verschillende bedrijven. En ze daarin mogelijkheden aan te bieden die ze van thuis uit niet zo snel aangeboden zouden krijgen. Het programma van de Wiekentschool is er heel sterk op gericht om door middel van die beroepsoriëntatie de eigen talenten te vinden en gebruiken. En ook vaardigheden te ontwikkelen. Door de jaren heen hebben we ervaren dat deze behoefte eigenlijk bij alle kinderen in deze leeftijdsfase leeft. Vandaar dat we besloten hebben het programma iets aan te passen en bij alle basisscholen in Maastricht – en wellicht op termijn ook buiten Maastricht – te gaan werven!”

Van losse blokken naar een vast traject

“Voorheen werkten we met blokken van 3 of 4 weken, waar kinderen zich dan voor konden inschrijven. Elk blok had een bepaald thema, zoals bijvoorbeeld ‘horeca’ of ‘techniek’. Nu gaan we toe naar een wat meer vast traject van 2.5 jaar. We starten in het eerste jaar met de praktische beroepen, zoals bijvoorbeeld de bakker of de tandarts. In het tweede jaar komt er meer verdieping en wordt het ook wat abstracter. Dan gaan we bijvoorbeeld in gesprek met een rechter om kinderen ook wat meer uitleg te geven over hoe het allemaal werkt bij de rechtspraak. In het laatste halfjaar krijgen kinderen dan een maatwerktraject aangeboden. Bijvoorbeeld als een kind zoiets heeft van ‘maatschappelijk werk lijkt me leuk’, dat we dan samen gaan kijken welke opleiding je daar voor nodig hebt, welke vaardigheden belangrijk zijn. En dat we dan ook gaan onderzoeken of we een snuffelstage kunnen regelen…” 

Uitproberen

“In januari is de eerste groep gestart volgens deze nieuwe opzet. En in september gaat een tweede groep van start op de zondagochtend. We zijn heel benieuwd hoe het gaat lopen. Maar elders in het land heeft deze formule zich al bewezen. En zelf zien we ook dat kinderen, ook toen ze wel konden kiezen per blok, eigenlijk toch altijd kwamen. Ook als het thema ze in eerste instantie misschien niet direct zo aansprak. En dat is natuurlijk ook het hele idee van beroepsoriëntatie; erachter komen wat je wel of niet leuk vindt! En soms word je verrast doordat je bij een bepaald beroep toch vaardigheden of dingen ziet terugkomen die je wel leuk vindt!”

Voortgang

“Aan het eind van elk blok mogen kinderen op hun eigen manier hun verwerking doen van dat betreffende boek. Ze mogen dus zelf kiezen hoe ze verslag willen doen; tekenen, schrijven, vloggen… Ook daarin zie je de verschillende talenten naar voren komen. Een aantal keer per jaar nodigen we ouders uit en kunnen de kinderen aan de hand van hun verslagen presenteren waar ze de afgelopen maanden mee bezig zijn geweest. Daarnaast zijn we in het kader van de nieuwe opzet van de Wiekentschool ook bezig een volgsysteem te ontwikkelen, waarin we de voortgang van de verschillende deelnemers in kunnen vastleggen.”

Wat praktische informatie…

“De groepen zijn heel gemêleerd; kinderen van 10 en pubers van 14, jongens en meisjes door elkaar. Meestal zijn er zo’n 15 a 20 deelnemers. Deze worden begeleid door twee vrijwilligers, een stagiaire en de gastdocent. De Wiekentschool begint op zaterdagochtend om 9.30 uur in onze locatie op het Aartshertogenplein. Daar hebben we een hele mooie ruimte, met een barretje en een chillhoek. De ene keer komt een beroepsexpert naar onze locatie, zoals laatst bijvoorbeeld twee studenten uit Amsterdam die werken met robots en vertelden over het werk als programmeur. Of een mode-ontwerpster. En de andere keer gaan we met de groep ergens naar toe. Zoals bijvoorbeeld naar de IKEA of L1. Met name dat bezoek aan L1 viel erg in de smaak bij de deelnemers. Net zoals ons bezoek aan MVV en de Dierenambulance. Altijd spreken we met de beroepsexperts af dat ze zorgen voor een interactief programma, dat is afgestemd op de leefwereld van onze jongeren. Als we ergens heen gaan, vragen we ouders om te helpen met halen en brengen. Rond 12 uur zijn we altijd terug op locatie en is de Wiekentschool voorbij.

Meer informatie of aanmelden?

Kijk op de website van Trajekt of neem contact op met Zarina via zarina.robek@wiekentschool.nl.