OVER DE WIEKENTSCHOOL

‘De Wiekentschool’ – Samenvatting

Beschrijving:
De Wiekentschool is een naschools programma dat kinderen uit groep 6, 7 en 8 op interactieve wijze laat kennismaken met diverse beroepen.

Doelgroep:
Kinderen uit groep 6, 7 en 8 van de school waar het programma wordt aangeboden.

Duur:
10 weken op woensdag na schooltijd.

Meer informatie & Aanmelden:
Op deze website vind je meer informatie. School moet zich aanmelden om dit programma aan te bieden. Dat kan via info@wiekentschool.nl.

DE WIEKENTSCHOOL: KENNISMAKEN MET BEROEPEN VOOR KINDEREN UIT GROEP 6-8

In gesprek met met Iris de Graaf & Claire van den Bosch
In gesprek met met Iris de Graaf & Claire van den BoschProjectleiders Wiekentschool

De Wiekentschool is een naschools programma dat kinderen uit groep 6, 7 en 8 in een periode van 10 weken op interactieve wijze laat kennismaken met diverse beroepen. Het programma wordt al heel wat jaren, in allerlei vormen, aangeboden in Maastricht. Voorheen kwamen kinderen uit alle wijken van Maastricht letterlijk in het weekend samen in een buurtgebouw in Witte Vrouwenveld. Sinds 2022 wordt het programma na schooltijd aangeboden op een school die zich hiervoor heeft aangemeld. Van daaruit worden dan allerlei bedrijven en beroepsexperts bezocht, die actief zijn in de omgeving Maastricht-Heuvelland en bij voorkeur in de buurt van de betreffende school. In dit interview met de twee projectleiders van de Wiekentschool lees je alles over deze nieuwe opzet! 

Wiekentschool op school 

Iris: “Door covid heeft het project een tijd stilgelegen. In 2022 zijn we opnieuw gestart met een pilot in de Anne Frank School, met alleen kinderen van die school. Het idee om naar scholen toe te gaan, heeft ermee te maken dat we het programma op deze manier voor meer kinderen toegankelijk hopen te maken. We kunnen het zo in alle wijken van Maastricht en vanaf het schooljaar 2024/2025 ook in het Heuvelland aanbieden. Doordat het na schooltijd, op school wordt aangeboden, hoeven ouders niet ver te reizen om hun kind te halen en brengen. Dat maakt het makkelijk voor kinderen en ouders om deel te nemen!”

Diverse thema’s

Claire: “We draaien in principe 3 blokken van 10 weken per jaar. In het verleden stonden er per blok drie thema’s centraal. In de pilot was dit het thema ‘Entertainment’. In dat blok zijn we bijvoorbeeld met de kinderen gaan kijken bij het Theater aan het Vrijthof, Maastricht Underground en het Natuurhistorisch Museum. Ook is er een middag een jazzband naar school gekomen om te vertellen over hun beroep als muzikant. Andere thema’s die de afgelopen jaren aan bod zijn geweest zijn ‘horeca, bouw en gezondheid’ en ‘techniek, verkeer en ondernemerschap’. In de huidige opzet proberen we zo breed mogelijk te kijken, zodat er voldoende variatie is in de beroepen die aan bod komen en er voor iedereen wel iets interessants bij zit.”

Enthousiast

“Vooralsnog loopt dit eigenlijk best goed”, vervolgt Claire haar verhaal. We merken dat bedrijven graag willen meewerken. Ze vinden het leuk om de jeugd te betrekken bij hun bedrijf en hen te laten zien wat ze doen. Dat is voor hen ook een stukje ‘investeren in de toekomst’. Er zijn heel veel verschillende partijen met wie we al hebben samengewerkt of komend jaar gaan samenwerken; een architect, de marechaussee, het dierenasiel, een huisarts, het stadhuis, een fysiotherapeut, de rechtbank, een foto- en videograaf, het theater en nog veel meer!” Iris vult aan: “En niet alleen de bedrijven, maar ook de kinderen en de scholen zijn erg enthousiast over deze nieuwe opzet. Scholen benaderen ons om opnieuw te komen. We proberen dan wel een tussenjaar in te lassen, zodat we niet twee keer dezelfde groep leerlingen bereiken.”

Wiekentschool kennismaken beroepen

Praktische informatie over de Wiekentschool

Elk schooljaar worden 3 blokken aangeboden op 3 verschillende scholen in Maastricht-Heuvelland. Elk blok bestaat uit 10 weken. De groep bestaat uit maximaal 15 kinderen, die zich hier zelf voor kunnen aanmelden. Zij gaan op woensdagmiddag direct na schooltijd van start met de Wiekentschool. De groep wordt begeleid door een docent van de Wiekentschool en zo’n vijf stagiaires van de opleiding Pedagogiek en Social Work. Hierdoor kunnen er kleinere mentorgroepjes gemaakt worden, van drie leerlingen, waarmee je dieper op de stof in kunt gaan en er ook een andere sfeer ontstaat dan in een klassikale les.

Er wordt vanuit de organisatie gezorgd voor een gezonde lunch of tussendoortje. Dan volgt er een beweegactiviteit. Iris: “Gezondheid is een belangrijke pijler binnen het programma van de Wiekentschool. Daarom wordt bij elk blok de eerste en laatste bijeenkomst (waar ook de ouders gedeeltelijk aan deelnemen) gereserveerd voor een bezoek van de vitaliteitscoach. Zij staat met de kinderen stil bij het belang van gezonde voeding en beweging”.

Na de lunch en de beweegactiviteit gaat het inhoudelijke programma van start. Eerst wordt er klassikaal een stuk theorie behandeld over het beroep dat die dag centraal staat. Welke ideeën hebben kinderen bij dat beroep? Wat weet men er al van? Welke vragen zou men willen stellen? Vervolgens komt de beroepsexpert op school of gaat de groep op bezoek bij een beroepsexpert. Claire: “Het streven is om elk blok drie sprekers uit te nodigen op school en zes keer op bezoek te gaan bij een beroepsexpert. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van taxibusjes. Dit wordt financieel mogelijk gemaakt door subsidies en fondsen.”

Na afloop van het bezoek wordt er geëvalueerd. In het werkboek kunnen kinderen elke bijeenkomst aangeven wat ze geleerd hebben over het beroep, hoe interessant ze het betreffende beroep vonden, wat hen aansprak in dit beroep en of het iets voor hen zou kunnen zijn.

Ook ouders worden betrokken bij het programma van de Wiekentschool. De eerste bijeenkomst worden zij uitgenodigd om kennis te maken met het programma. Ook krijgen ze na elke bijeenkomst informatie over de activiteit van die dag en hoe dit is gegaan. Wanneer het in het programma past, wordt er ook een gezamenlijke activiteit georganiseerd. Zoals bijvoorbeeld een gezamenlijk bezoek aan het Bonnefantenmuseum of een theatervoorstelling. Iris: “Ouders worden sowieso ook uitgenodigd voor de laatste bijeenkomst, wanneer de leerlingen hun certificaat van deelname krijgen. Voor deze bijeenkomst maakt de vitaliteitscoach samen met de kinderen een aantal gezonde hapjes. Dat is altijd een hele gezellige afsluiting.”

programma kennismaking beroepen

Talenten & kwaliteiten

Claire: “Iris noemde net ‘gezondheid’ als belangrijke pijler binnen het programma. Maar dat geldt natuurlijk ook voor het leren kennen van de eigen talenten en kwaliteiten. Daar staan we de tweede bijeenkomst uitvoerig bij stil. In het werkboek kunnen kinderen bijvoorbeeld hun eigen beroepenstamboom invullen. Welk beroep hebben mijn vader en moeder, mijn opa en oma? Wat zijn mijn talenten en kwaliteiten? Bij welke beroepen komen die van pas? Zo werken we ook aan zelfbeeld en zelfvertrouwen.”

“En daarnaast gaat het natuurlijk om het creëren van een stukje toekomstperspectief en horizonverbreding”, vult Iris aan. “Er zijn kinderen die bij wijze van spreken alleen weten wat hun vader en moeder als beroep hebben. Tijdens het programma leren ze over wat voor soort beroepen er nog meer zijn, welke kwaliteiten en competenties daarbij horen. Maar ook – meer concreet voor kinderen van groep 7 en 8 – welk niveau van het voortgezet onderwijs heb je ervoor nodig? Het is mooi om kinderen al in deze fase te kunnen stimuleren en ondersteunen in hun beroepsoriëntatie!