JE KIND OP KAMERS – DE TRAINING …

mamablog sigrid training puber op kamers

In haar vorige blog schreef Sigrid over clichés. Over hoe waar ze zijn. Dat de tijd vliegt en je kids letterlijk en figuurlijk groot zijn voor je er erg in hebt. En over dat het nog niet meevalt om ze dan ook los te laten.  Daarom in deze blog wat meer over het genoemde ‘trainingsschema’  om moeder en zoons voor te bereiden op het zelfstandige leven…

DE Training

Natuurlijk is er sporttraining, rekentraining en nog veel meer te trainen. Maar ik heb al toen mijn kinderen klein waren met mijn man afgesproken dat we ze niet hulpeloos willen laten zijn. Of zo’n type jongens die alles door hun ouders moeten laten doen. Maar gewoon mensen die niet veel last hebben van dagelijkse klusjes. Omdat ze snappen dat ze hun eigen zooi moeten opruimen en voor zichzelf zorgen.

Tel daarbij op dat mijn lieve man al sinds de oudste 8 dagen oud is, roept: ” leuke jongen maar op zijn 18e gaat hij het huis uit”. En mijn lieve man is een schat maar akelig vasthoudend. Ik begin er dus langzamerhand rekening mee te houden dat hij het echt meent. Ik begon het eng te vinden toen mijn oudste zelf begon te zeggen dat hij op zijn 18e het huis uit wil?! Over 4 jaar?! Nouja die optelsom levert werk op. Want hij is nog niet ‘af’. er is nog veel te leren…

In mijn achterhoofd hoor ik namelijk altijd dat stemmetje dat zegt; ” je voedt ze op tot zelfstandigheid”. Ok, die stem is van mijn moeder en gelukkig hoor ik haar ook nog op de voorgrond. Maar het is wel iets wat ik wil voor mijn mannetjes: dat ze zelfstandige mensen worden die zichzelf kunnen voeden, weten dat ze hun nest een beetje schoon moeten houden en hoe ze dat doen. En ook dat ze zichzelf schoon moeten houden (inclusief kleren) en hoe dat moet. Da’s toch niet teveel gevraagd?

Dus ben ik al pre-puberteit begonnen met training op een aantal vlakken: Vuile Was in Wasmand. Dat lukt. Wat helpt, is dat Wasmand op een logische plek staat, vlakbij Uitkleden. Verder is er Tas en Schoenen in Kast als je Thuiskomt. Lijkt er ook in te zitten. Er zijn zelfs vriendjes die spontaan hierin meedoen. Die mogen vaker komen natuurlijk :). Ook Kat Naar Buiten Laten Als Hij Vraagt, werkt. Vaatwasser in- en leegruimen gaat op commando maar zelfstandig, Schone Kleding In Kast is een eitje. Nou, ik zal jullie niet verder vermoeien maar ik wil maar schrijven: er is best hoop voor onze kids. Wat mijn tip wel is: begin de training op tijd. Ik begon pre-puberteit, als ze nog informatie opnemen en te trainen zijn. Maar de rest van de Activiteiten… zullen tijdens de puberteit getraind moeten worden… ik maak me nog geen zorgen… nóg niet… maar 4 jaar is kort…

Over Sigrid
Over Sigrid

Gezin: Getrouwd met Raymond (45), moeder van Otis (14) oftewel The Edge om puberprivacyredenen ? en Ben (12) oftewel Bono. Ook kat P en hond T behoren tot mijn huishelden.

Hobby’s: geen aardverschuivende zaken. Ik hou van mijn werk, probeer mn huis in toom te houden en ga dan nog wandelen met hond en liefst gezin (“nu?!!”) en knuffelen met kat. Natuurlijk houd ook ik van lekker eten en films en lees graag.

Wat weer terugkwam toen de jongens groter werden: toeristen met mn gezin.

Opvoedmotto – als ik dat al heb – is rustig blijven en het logisch en simpel houden. Zo snapt je kind ook wat jij bedoelt en kan het dat zelfs gaan voorspellen. Zodat je als ouder lekker bijdehand kunt zeggen: ’wat denk je daar nu zelf van?’

 

BLOGS VAN SIGRID

MEER INFORMATIE