DE SEKSUELE ONTWIKKELING VAN JE KIND TUSSEN 6 EN 9 JAAR

seksuele ontwikkeling kind 6-9 jaar

Je kind ontwikkelt zich op allerlei vlak, ook in de eigen seksualiteit. Het hebben van gevoelens, het eigen lichaam ontdekken en bewust worden van de verschillen tussen jongens en meisjes, het hoort er allemaal bij. En misschien stelt je kind je in deze leeftijdsperiode geen vragen op dit vlak, de ontwikkeling staat niet stil. Er is wel degelijk sprake van een nieuwsgierigheid naar seksualiteit en je kind wordt zich ook bewust van de volwassen betekenis hiervan. Wat in deze fase nog meer staat te gebeuren? Lees het in dit artikel!

Meer bewust

Als kleuter had je kind nog heel veel vragen, nu vanaf een jaar of zeven weet je kind hoe een baby in de buik komt. Kinderen worden zich in deze leeftijdsperiode al meer bewust van de betekenis van seksualiteit. Ze weten bijvoorbeeld dat de geslachtsdelen niet alleen zijn om mee te plassen, maar ook een seksuele functie hebben. Ze zijn nieuwsgierig en soms bekijken ze elkaars geslachtsdelen of raken deze aan. Echter niet meer in het openbaar, omdat ze zich ook steeds meer bewust zijn van de sociale regels. Ook het aanraken van de eigen geslachtsdelen gebeurt nu vooral als ze alleen zijn.

Geef je kind de ruimte om dingen te ontdekken en respecteer de privacy van je kind. Je laat je kind hiermee zien dat het mag aangeven wat het wel of niet fijn vindt. Leer je kind dat het de eigen wensen en grenzen goed moet aangeven. Je kind hoeft niets te doen wat het niet fijn vindt en mag dat van een ander ook niet verwachten.

Vriendschap & verliefdheid

Op deze leeftijd ontwikkelen kinderen echte vriendschappen. In het begin spelen meisjes vooral met meisjes en jongens met jongens. Aan het einde van deze leeftijdsperiode gaan meisjes en jongens elkaar soms uitdagen door spelletjes als ‘zoen-tikkertje’ te spelen. Dit plagen vinden ze spannend. De meeste kinderen kunnen op deze leeftijd uitleggen wat verliefdheid is. Verliefd zijn betekent dan vooral iemand heel lief vinden. Sommige kinderen hebben al verkering met elkaar. Ze staan dan bijvoorbeeld samen in de pauze of spelen samen. Ze geven meestal nog geen kusjes, maar de verliefde gevoelens zijn er zeker wel. Je kind kan dan ook heel verdrietig zijn als de verkering uit is. Hoe je hiermee om gaat, lees je in ons artikel ‘Verliefdheid bij kinderen’.

fases seksuele ontwikkeling kind

Zelfbeeld en vergelijken met anderen

Je kind wordt meer zelfbewust en gaat zichzelf ook steeds meer vergelijken met anderen. Op tv en internet komen kinderen vaak beelden tegen van mensen die er ‘perfect’ uit zien. Ze kunnen hierdoor onzeker worden over zichzelf. Ook komt het in deze fase vaker voor dat kinderen zich gaan schamen voor hun blote lijf. Om ervoor te zorgen dat je kind blij is met zichzelf, is het belangrijk je kind vaak complimenten te geven. Ook kun je je kind bewust maken van het feit dat de beelden op tv en internet vaak nep zijn. En natuurlijk ben je zelf het beste voorbeeld voor je kind. Wees je er dus van bewust hoe je over jezelf praat en deel positieve gedachten over jezelf met je kind.

Praten met je kind

Zo rond het 9de jaar begint het lichaam van je kind langzaam te veranderen. Je kunt je kind in deze leeftijdsfase dan ook het beste al iets vertellen over de veranderingen in de puberteit. Zo ben je op tijd en bereid je je kind voor. Eenmaal in de puberteit willen kinderen er ook meestal niet met hun ouders over praten. Door uitleg te geven over onderwerpen als gevoelens, relaties en seksualiteit, leer je je kind na te denken over wat het wel en niet prettig vindt en kan het beter de eigen wensen en grenzen bewaken. Je laat je kind ook zien dat het heel normaal is om erover te praten. Als je een gesprek moeilijk vindt of dit merkt bij je kind, kan het helpen als je elkaar niet aan hoeft te kijken. Begin dan een gesprek bijvoorbeeld tijdens een autorit of op de fiets. Meer tips lees je in het artikel ‘9 tips voor een goed gesprek met je kind over een gevoelig onderwerp‘.

Bron: Rutgers.nl

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.