DE MIJLPALEN IN HET EERSTE JAAR MET JE BABY OP EEN RIJ!

De eerste mijlpaal met je baby is uiteraard hét moment dat je je kindje voor de eerste keer ziet en in je armen houdt. Wat een onvergetelijk moment, zo bijzonder! Al die tijd heb je daarnaar uitgekeken. Maar er volgen nog veel meer mijlpalen in het 1ste jaar! Welke? Wij zetten ze voor je op een rij!

Het eerste lachje

Een moment waarop je hart een sprongetje maakt, is het moment dat je baby je voor de eerste keer bewust toelacht. Dit eerste echte lachje van je baby krijg je meestal zo rond de 6 weken. Van een schaterlachende baby – zo schattig! – kun je rond de 4 maanden gaan genieten.

Brabbelen

Het eerste brabbelen begint met zo’n 4 maanden en dat klinkt je als muziek in de oren. Je kleintje zal lettergrepen die het kent herhalen “ma-ma-ma-ma” en deze aan elkaar plakken tot een echt ‘zinnetje’. In één ademhaling spreekt je kindje meerdere lettergrepen uit, waardoor het lijkt alsof het echte woorden zijn. Vanaf 6 maanden komt er steeds meer structuur in de ‘zinnetjes’ van je baby. Dan ga je het begin van woordjes herkennen.

Het eerste hapje

Het levert onbetaalbare kiekjes op, die eerste hapjes! Erg leuk om te zien hoe je baby ‘echt’ voedsel ontdekt 🙂 Je kan hiermee al in de 4de tot 6de maand rustig gaan oefenen. Zo kan je kleintje vast wennen aan allerlei nieuwe smaken. De eerste hapjes bestaan uit groente- of fruitpuree met zachte smaken.

Het eerste tandje

Kwijlen en bijtbehoefte? Dan kondigt zich het eerste tandje wellicht aan. Dat eerste tandje krijgen de meeste baby’s tussen de 4 en 7 maanden. En dat ziet er ook zo schattig uit!

De eerste keer omrollen

Een grote mijlpaal in de ontwikkeling van je baby: omrollen! Als je baby zijn hoofdje kan optillen, begint hij/zij vrij snel met omrollen. Dit is ook erg leuk om te zien 🙂 Sommige baby’tjes beginnen hiermee al rond de 4 maanden, de helft van de baby’s kan dit rond 6 maanden. Vaak rolt je kleintje eerst van de buik naar de rug. Het kost je baby’tje namelijk meer kracht om van de rug naar de buik te rollen.

Je baby kan zitten

Na maanden heeft je baby’tje genoeg spieren gekweekt om het hoofdje rechtop te houden. Als dan ook nog het omrollen lukt, is je kleintje er klaar voor om met ondersteuning rechtop te zitten. Tussen de 6de maand en 1 jaar leert je baby zelfstandig te zitten. En dan zit je kleintje ineens als een echt mini mensje erbij aan tafel. Laat je kindje wel niet te vroeg al veel zitten. Dat is niet goed voor de ontwikkeling van je baby. Als je kindje te veel zit, leert hij/zij niet om te kruipen en gaat dan op de billen schuiven.

Zwaai- en klapkunsten 

‘Klap eens in de handjes…’ kan je kleine ineens ook 🙂  Als je baby’tje gebaren gaat gebruiken is dit een enorme stap in zijn taalontwikkeling. Je kindje laat namelijk zien dat het je niet alleen begrijpt, maar ook dat hij/zij zelf iets duidelijk wil en kan maken. Dit gebeurt meestal rond de zeven maanden met zwaaien en klappen.

Kruipen

Waarschijnlijk draaide je baby’tje ineens rondjes om zijn as. En is zich daarna op de buik vooruit en/of achteruit gaan bewegen, oftewel gaan tijgeren. En voor je het weet kruipt je kleintje nu ineens in een snel tempo alle kanten op. De meeste baby’s kunnen dit tussen de 6 en 10 maanden. En van kruipen kan je kindje zich gaan voortbewegen op handen en voeten, de zogeheten olifantenloop.

Je baby geeft je een kusje

Als je kindje rond de 9 maanden oud is, bereikt het een mijlpijl die je doet smelten: je baby geeft je kusjes! Het begon een paar maanden geleden al met aaien en nu dan kusjes. In het begin zijn het misschien nog meer kopjes 😉 Voorzichtig buigt je baby’tje dan het hoofdje richting jouw gezicht en raakt die met zijn/haar voorhoofd of wangetje aan.

De eerste keer optrekken

Je hart staat even stil als je baby zich opeens optrekt aan de tralies van de box of aan de tafelpoot. Je ziet je kleintje bij wijze van al zo achterover kukelen. Het is weer een nieuwe belangrijke stap in de ontwikkeling van je kindje, maar wel een spannende! Vanaf dat moment is het definitief gedaan met de rust.

Het eerste woordje

Rond de eerste verjaardag geeft je baby jou het mooiste cadeau: je kleintje noemt je écht bewust ‘Mama’/‘Papa’. Waarschijnlijk zei je kleine al een tijdje ‘mamama’ en/of ‘papapa’, maar koppelde dit dan nog niet bewust aan jou. En nu wel en dat laat hij/zij je dag en nacht weten 😉

Baby’s eerste verjaardag

En dan is het zover: de eerste verjaardag van je baby! Ook een echte mijlpaal! Van een klein baby‘tje dat eerst nog niet veel kon is je kindje gegroeid naar een dreumes die misschien zelfs al kan lopen en de eerste woordjes zegt. Er is ontzettend veel gebeurd en veranderd in 1 jaar tijd. Ook fijn om daar tijdens de eerste verjaardag van je kind even bij stil te staan. Geniet ervan!

Bronnen:

We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

MEER INFORMATIE