BE THE MOM YOU WANT THEM TO REMEMBER

blog Karlijn close-up

Ken je die ochtenden dat je je ogen nog niet open hebt en de mama-trein al vertrokken is? Je staat nog half slapend met een been in de douche terwijl je dochter boos en huilend op de badkamer grond zit. Ze roept dat ik het geluid van de douche zachter moet zetten. Omdat ik noch Hans Kazan noch Hans Klok heet, kan ik dat natuurlijk niet, waarop mijn dochter nog een beetje bozer wordt! Dan roept de oudste uit zijn bed: “mamaaaaaa, ik ben de wieltjes kwijt! Kom je even helpen zoeken?”

Beneden aan het ontbijt denken mijn kinderen niet dat ik Hans Klok ben, maar een multifunctionele octopus die commando’s uitvoert. Zo heeft de een dorst en moet de melk NU in de beker en heeft de ander het koud en wil NU een deken, terwijl ik de boterhammen voor school aan het smeren ben en probeer een slokje koffie te drinken. Na een slok, inmiddels bijna koude koffie, herinner ik mijn kinderen eraan dat zijzelf ook handjes & voetjes hebben om te gebruiken.  Ze kijken mij allebei heel verbaasd aan, alsof ik net heb verteld dat er een draak in papa’s onderbroek in de tuin staat.

Blog Karlijn Kinderen

Als multifunctionele octopus moet je er trouwens bij een peuter van bijna 3, zoals mijn dochter, wel voor waken dat je je tentakels niet té snel gebruikt. Zo is het ZELLUF melk in haar beker doen van levensbelang! Zit de melk al in de beker kan dit zo nu en dan weleens tot een existentiële crisis van mijn dochter leiden. De oudste kijkt mij dan met rollende ogen aan en denkt: “daar gaan we weer”. Tegenwoordig heeft hij zelf gelukkig ook niet meer zoveel zin in een drama op de vroege ochtend en probeert hij zijn zusje vrolijk te stemmen met grapjes of haar af te leiden door haar te vertellen dat ze vanavond de schoen weer mogen zetten!

Die ochtend fiets ik onrustig, met mijn eigen to-do lijst van de dag (wat soms meer op een never ending story lijkt) in mijn hoofd naar school. Met een beetje geluk maken ze geen ruzie in de bakfiets en begint alleen mijn dochter weer te huilen omdat de muts van haar jas niet fijn zit. Voor mijn gevoel haal ik de mama-trein vandaag niet meer in en begin ik de existentiële crisis van mijn dochter over te nemen.

Op school, waar ook de andere moeders hun kinderen afzetten, vraag ik mij die ochtend af hoe andere moeders dat doen. De een ziet er op de vroege ochtend altijd uit om door een ringetje te halen en denkt altijd aan de verjaardagen van de juffen. De ander vergeet nooit een studiedag en heeft voor het schoolontbijt een super mega gezond ontbijt meegegeven, waarbij ze terloops laten vallen dat het een kleine moeite was. Ik denk heel even: “ligt het aan mij?”, maar ik verwerp de gedachte weer snel, wetende dat iedere moeder een multifunctionele octopus is…

Blog Karlijn

Moeders klagen niet, maar doen gewoon wat ze moeten doen: je kinderen grootbrengen, het huishouden, werken, quality time met je partner, sociale contacten… Het gewone leven gaat door en zij zetten gewoon een extra tandje bij en meestal vinden ze dat heel gewoon.

Moederschap is vanzelfsprekend & onvoorwaardelijk, maar niet “zelf-brekend”
Het laatste woord heb ik verzonnen, omdat ik geen ander woord kon vinden dat past.
Maar met meer dan één woord gezegd:
Ben lief voor jezelf & weet dat je het goed doet & dat je genoeg doet!
Geef je kinderen (en jezelf) de ruimte zichzelf te ontwikkelen & te zijn en de wereld ieder op zijn of haar eigen manier te kunnen ontdekken.

Makkelijker gezegd dan gedaan, maar:

Ieder moment dat je je er bewust van bent
Ieder moment dat je de was gewoon even de was laat zijn
Ieder moment dat je in je pyjama met Elza & je dochter staat te dansen of je je met een toverdrankje verweerd tegen de rubberen gifslang van je zoon
Ieder moment dat je geniet van een heerlijk bad
Ieder moment dat je merkt dat de trein weer heel hard gaat
Ieder moment dat je dubbel ligt van de lach
Ieder moment dat je man je in het weekend even een uurtje langer laat liggen
Ieder moment dat je ‘s avonds uitgeteld op de bank zit en denkt: “vandaag is het me niet gelukt, maar hey, morgen is weer een dag!”
Ieder moment dat je je kopje koffie even rustig opdrinkt voordat je aan je to-do lijstje begint
Is mooi meegenomen!

Ik schreef het ook in een van mijn eerdere blogs 🙂

Kids don’t need a perfect mom, they need a happy one!

Ik ben die vergeetachtige en gevoelige mama met haar haren en haar hoofd soms in de war 🙂 Die mama die geen Hans Klok of multifunctionele octopus is. Maar die mama die er voor haar kinderen is en altijd zal zijn, maar net als iedereen gewoon 2 handjes en één hoofdje heeft. Die zich er regelmatig aan moet herinneren tijd voor haarzelf te nemen en dat, hoe cliché ook, dat juist ook goed is voor mijn kinderen!

Be the mom you want them to remember

Blog Karlijn Dochter

Over Karlijn
Over Karlijn

Leeftijd: Ehm … drieënveertig … ziet er uitgeschreven toch net iets minder confronterend uit  🙂

Gezin: Getrouwd, 28 januari dit jaar precies één jaar! Een laatbloeier met alles 🙂 & moeder van Ben (5 jaar) & Hannah (2 jaar)

Hobby’s:

  • Ik kan niet leven zonder muziek.
  • Ik hou van de natuur.
  • Soms is alleen heel fijn, maar ik ben een mensen mens … een leven zonder familie en vrienden is niet te doen voor mij.
  • Ik hou van beelden, licht en foto’s … fotograferen is mijn ziel en mijn hart.
  • Heerlijk wegzinken in een liefst spannende serie. Mijn man zou zeggen: “weer smörrebröd moorden” 🙂

Guilty Pleasure: Hazes & Dorritos met kaasdip

Opvoedmotto: Ik voel een blog momentje aankomen 🙂 Heeft iemand echt een idee wat ie aan het doen is? De ene dag denk je: Ik doe toch echt iets goed. De andere dag denk je: ik bak er werkelijk niks van …

Mijn grootste pedagogische uitdaging: Opvoeden & mijn stinkende best te doen er twee volwaardige persoontjes van te maken die met hart en ziel durven te leven en te gaan voor waar hun hart ligt.

Blogs van Karlijn:

MEER INFORMATIE