DE IMPACT VAN EEN SCHEIDING OP BABY’S

In gesprek met Michelle, Maud en Yvonne van Stichting Yvoor
In gesprek met Michelle, Maud en Yvonne van Stichting YvoorGespecialiseerd in begeleiding bij (complexe) scheidingen

Je denkt misschien dat een baby niet veel mee zal krijgen van een scheiding. Dat is helaas niet het geval! Juist omdat ze nog zo gevoelig zijn voor de stemmingen van ouders en ook volledig afhankelijk van hen zijn, kan een scheiding ook op zeer jonge leeftijd al impact hebben. Hoe dit precies zit, lees je in dit interview met medewerkers van Stichting Yvoor! 

Voelsprieten

“Hoe jong kinderen ook zijn; ze zijn heel goed in staat om de emoties van de ouders aan te voelen. Ze kunnen het natuurlijk niet begrijpen, maar voelen heel goed aan als ouders stress hebben. Omdat heel jonge baby’s ook nog geen verschil ervaren tussen zichzelf en de ander, kan het goed zijn dat ze deze spanningen overnemen en hier in hun gedrag (onrustig, huilen, minder eten of slapen) op reageren.”

Hechting

“Wat ook een aandachtspunt is bij de hele kleintjes, is de hechting. Als ouders door een scheiding enorm in beslag worden genomen door hun eigen emoties en alle praktische zaken die geregeld moeten worden, kan het zijn dat ze emotioneel minder beschikbaar zijn voor het kind. Bepaalde acties van het kindje, zoals geluidjes maken of lachen roepen minder of andere reacties op bij de ouder(s), waardoor het kindje minder bevestigd wordt. Het kan ook merken dat vaste ritmes veranderen door wat er speelt. Dit alles kan het gevoel van basisveiligheid aantasten. Als dit langdurig het geval is, kan de hechting stagneren.”

Een band met beide ouders

“En wat natuurlijk ook speelt in het kader van hechting, is dat jonge kinderen veel minder de kans krijgen om een band op te bouwen met de ouder die niet meer de primaire opvoeder is. Zeker voor jonge baby’s geldt dat iemand die het kind niet kan zien, voor het kind niet bestaat. De ouder die dus fysiek minder aanwezig is, kan voor het kind onbekend en onvoorspelbaar voelen. Juist ook omdat hele jonge kinderen nog geen besef hebben van tijd en dingen als oorzaak en gevolg.”

Wantrouwen

“Normaal vormt de veilige hechting van een baby met zijn beide ouders de basis om de wereld te gaan ontdekken. Vanuit vertrouwen. Voor kinderen bij wie dit gevoel van basisveiligheid op jonge leeftijd is aangetast en de hechting niet helemaal veilig is verlopen, kan dit dus impact hebben voor heel de verdere ontwikkeling. Kinderen die geen basisvertrouwen hebben kunnen ontwikkelen, gaan de wereld verkennen vanuit een basaal gevoel van wantrouwen. Wat het voor hen zelf als ze ouder zijn ook weer lastiger maakt om vertrouwen te geven en zich te binden.”

PinkCloud meld je gratis aan