DE FEITEN EN FABELS OVER BORSTVOEDING

Gastbijdrage van Donate Gielissen
Gastbijdrage van Donate GielissenLactatiekundige

Wel of geen borstvoeding geven, de keuze is aan jou. Wel fijn om alle feiten en fabels over borstvoeding overzichtelijk op een rij te hebben. Lactatiekundige Donate Gielissen helpt je hierbij.

 8 fabels over borstvoeding geven

‘Pijn hoort erbij’ en ‘je krijgt er lelijke borsten van’, er bestaan nogal wat fabels over borstvoeding.

 1. Van borstvoeding krijg je hangborsten

De vorm van je borsten verandert niet doordat je borstvoeding geeft. De verandering van je borsten heeft te maken met bepaalde factoren zoals; aanleg,  zwangerschap en roken. Er wordt in die negen maanden klierweefsel aangemaakt dat na de borstvoedingsperiode weer verdwijnt en je ‘leger’ kan achterlaten.

 2. Drink veel melk als je borstvoeding geeft

Het drinken van melk heeft geen invloed op je productie. Moedermelk wordt namelijk uit je bloed samengesteld, dus het is belangrijk dat daar goede voedingsstoffen in zitten. Kwestie van gezond en bewust eten.

 3. Veel vrouwen hebben niet genoeg melk

De meeste baby’s die afvallen of niet aankomen, kunnen de melk niet goed uit de borst krijgen. Het kind wordt misschien niet goed aangelegd of de baby drinkt te kort, waardoor hij niet aan de ‘groeimelk’ toekomt. 8x of vaker aanleggen na de bevalling en tijdens de eerste borstvoedingsperiode voorkomt het teruglopen van je melkproductie. 

 4. Je moet stoppen als je baby diarree heeft

Als je baby maagkrampen heeft, diarree of overgeeft is borstvoeding een goed medicijn. Laat het kind naar behoefte drinken. Let goed op de plasluiers van het kind.

 5. Refluxbaby’s verdragen geen borstvoeding

Vroeger werd gedacht dat baby’s met refluxklachten beter een dikkere pap konden krijgen in plaats van borstvoeding. Die theorie is inmiddels achterhaald. Dikkere melk beïnvloedt namelijk de darmwerking en kan juist voor krampjes en verstopping zorgen. Zo beland je vaak van het ene probleem in het andere. Laat een lactatiekundige mee kijken met een voeding.

 6. Pijn hoort erbij

Dit wordt nog steeds vaak gezegd. Bij de 1e keren aanleggen kan het nog onwennig zijn, soms ook weleens pijnlijk – zo’n tien seconden – maar daarna moet de pijn toch echt wegtrekken. Zo niet, dan gaat het waarschijnlijk niet helemaal goed. Vaak ligt het in het correct aanleggen en/of aanhappen. Blijft een voeding pijnlijk of komt de pijn steeds terug, dan is het verstandig om een lactatiekundige te laten meekijken.

 7. Als je borstvoeding geeft, kan je niet sporten

Lichaamsbeweging heeft geen negatieve invloed op de melkaanmaak. Integendeel, het werkt ontspannend en kan de melkaanmaak zelfs stimuleren. Lichaamsbeweging zorgt daarnaast voor een betere conditie van hart en bloedvaten. Als je regelmatig aan sport doet, is het wel zaak dat je je eigen lichaamsgewicht in de gaten houdt en niet te snel en te veel afvalt. Waarschijnlijk zal je zelf wel merken dat je meer trek krijgt naarmate je meer energie verbruikt. Als je merkt dat je te veel afvalt, zorg dan voor gezonde en hoogwaardige tussendoortjes, zodat het afvallen geleidelijk verloopt.

8. Je kunt met borstvoeding niet alles eten wat je lekker vindt

Als je gezonde eetgewoonten hebt dan hoef je die niet te veranderen tijdens je borstvoedingsperiode. Er is geen voedsel dat je moet eten en er is ook geen voedsel dat je niet mag eten tijdens je borstvoedingsperiode. Hoewel er uitzonderingen zijn, merken de meeste voedende moeders dat ze gewoon alles kunnen eten zonder dat dit effect heeft op de baby.

opvoedmethoden natuurlijk ouderschap

8 feiten over borstvoeding geven

Maar hoe zit het dan wel? De belangrijkste feiten voor je op een rij.

1. Borstvoeding is de natuurlijke start voor je baby

Er zitten afweerstoffen in die niet in flesvoeding zitten. Vooral in de melk van de eerste dagen (colostrum) zitten grote hoeveelheden beschermende en voedende stoffen. Die hebben een positief effect op het immuunsysteem en de darmen van de baby. Het wordt daarom ook wel de eerste vaccinatie genoemd.

2. Borstvoeding schept een band

Door het huid-op-huid-contact tijdens het voeden komt het hormoon oxytocine vrij, ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd. Dit stimuleert de hechting tussen moeder en kind en stimuleert het op gang komen van de voeding. Mooi meegenomen: oxytocine heeft ook een stressverlagende werking. Sommige vrouwen worden er slaperig van, anderen ervaren vooral een rustgevende werking.

>> Lees ook: Een goede band met je kind: de basis voor een fijne toekomst!

3. Borstvoeding beschermt je kind tegen ziektes

Het immuunsysteem van een baby is nog niet volgroeid. Een baby die borstvoeding krijgt, kan terugvallen op de antistoffen van zijn moeder die hij via de moedermelk meekrijgt. In poedermelk zitten die ziektebeschermers niet.

4. Je valt af door borstvoeding

Borstvoeding kost je ongeveer 500 calorieën per dag. Mama’s die met de borst voeden zien over het algemeen de zwangerschapskilo’s sneller verdwijnen.

5. Moedermelk kun je nooit te veel geven

Als een baby op verzoek wordt gevoed, kun je ervan uitgaan dat hij genoeg krijgt. Flesvoeding mag je wel maar in bepaalde hoeveelheden geven.

>> Lees ook eens: Hoeveel voeding heeft mijn baby nodig?

6. Een borstgevoede baby heeft minder kans op het krijgen van overgewicht

Natuurlijk zijn er meerdere factoren te noemen die de oorzaak zijn voor het ontwikkelen van overgewicht, maar er is duidelijk wetenschappelijk bewijs dat borstgevoede kinderen minder kans hebben op obesitas en diabetes en daarmee dus ook op hart- en vaatziekten in hun latere leven!

7. Borstgevoede baby’s worden later gemakkelijker eters

Kunstvoeding is altijd gelijk van samenstelling en smaakt altijd hetzelfde. Moedermelk daarentegen wordt beïnvloed door het soort voeding dat de moeder eet en heeft dus steeds een ander smaakje. Borstgevoede baby’s blijken daardoor gemakkelijker nieuw vast voedsel te accepteren, doordat ze gewend zijn aan veel smaken. Vroeg leren welke smaken acceptabel zijn, kan later helpen om zelfstandig voedsel te kunnen selecteren.

8. Borstvoeding is een vrouwenzaak

Hoe lief en behulpzaam vaders en partners ook zijn, het produceren van melk en het borst voeden van de baby zelf kunnen ze niet van de moeder overnemen. Wel is het van belang dat een partner je steunt en hulp biedt bij het geven van borstvoeding! Door moeder kan eventueel melk gekolfd worden, zodat de partner ook een keer het flesje kan geven.

De lactatiekundige

“Als je vragen of problemen hebt met het geven van borstvoeding, kan een lactatiekundige je helpen.  Naast mijn werk als kraamverzorgende ben ik de opleiding lactatiekundige gaan volgen. Ik ben als lactatiekundige IBCLC geschoold in de borstvoedingswetenschap. Mijn eigen kind heb ik langdurig gevoed. Sommige lactatiekundigen zijn eerst vrijwilligster geweest bij een borstvoedingsorganisatie. Door de eigen ervaring en de kennis vanuit de scholing, kan ik en mijn collega’s goed helpen. Soms kan een simpele tip al genoeg zijn om je problemen op te lossen. Je kunt naar een lactatiekundige:

  • Zowel pre- als postnataal.
  • Als de baby niet of moeilijk drinkt aan de borst.
  • Als het voeden pijnlijk is.
  • Als de baby steeds onrustig of juist slaperig is.
  • Als je baby te vroeg geboren is.
  • Bij iedere andere situatie waar je bij het voeden tegenaan loopt.

Een lactatiekundige kan naast telefonisch advies ook een consult aan huis doen. Check altijd even je verzekering of lactatiekundige zorg vergoed wordt.”

Mamacafé Maastricht

“In Maastricht bestaat sinds enkele jaren het Mamacafé. Dé ontmoetingsplek voor moeders die borstvoeding geven of dit willen gaan doen. Iedere 3e woensdag van de maand is er van 10.00-12.00 uur een gezellig samenzijn van voedende moeders. Maar ook zwangeren zijn van harte welkom om een kijkje te komen nemen en ervaring op te doen in het geven van borstvoeding. Er is steeds een lactatiekundige aanwezig om jouw eventuele vragen te beantwoorden. Ik ben er dan zelf of één van mijn collega’s: Maria Olischlager, Karin Janssen of Eefje Maar-Hakze. Namens de lactatiekundige krijg je dan een gratis kopje koffie, thee of cappuccino aangeboden. Iedereen zit gezellig bij elkaar om van elkaars borstvoedingservaringen te leren. De meeste vrouwen vinden het zo leuk, dat ze er iedere maand weer bij zijn. Wie weet hou je er nog een leuke contact aan over!”

Mamacafé vindt plaats bij Café Jardin, Intratuin Maastricht: Molensingel 87, 6229 PC. Kijk op onze facebookpagina Mamacafé voor de data. Dit is een initiatief van het AZM, GroeneKruisDomicura en Cicogna Kraamzorg.

zwanger baby inspiratie Pinterest