COACHING POSITIEF OPVOEDEN BRACHT ONS WEER RUST IN HUIS! – ERVARINGSVERHAAL

Ervaringsverhaal van Diana
Ervaringsverhaal van Dianade mama van Stijn

Opvoeden kan op z’n tijd een echte uitdaging zijn! Dan kan het heel fijn zijn dat iemand met jou en je gezin meekijkt. Zo heeft Diana dit ook ervaren: “je ziet het soms gewoon even niet meer; het is dan erg prettig om professionele feedback te krijgen.” Samen met haar man volgde ze een korte individuele opvoedcoaching Positief Opvoeden volgens Triple P. En wat het haar bracht? “Ik had vooraf niet bedacht dat we zoveel aan deze coaching zouden gaan hebben en dat we hierdoor weer zoveel rust in huis konden creëren,” aldus haar enthousiaste reactie. Lees hier haar ervaring!

De coaching Positief Opvoeden volgens Triple P wordt kosteloos aangeboden door de Maastricht-Heuvelland gemeenten. Heb je interesse in deze coaching? Neem voor meer informatie en aanmelden een kijkje op onze aanmeldpagina!

Pittig karakter

“Onze zoon Stijn had van jongs af aan een pittig karakter. Hij liet soms moeilijk, maar vooral ook dwingend en vasthoudend gedrag zien. Hij had veel angsten en kon hysterisch beginnen te huilen wanneer hij het ergens niet mee eens was. Dit hield hij dan makkelijk lange tijd vol. Soms leek het wel alsof hij zichzelf dan niet meer uit die emotie kon halen en het alleen maar erger werd. We probeerden van alles: praten, straffen, belonen, … het leek allemaal niet te werken.”

Zoveel mensen, zoveel meningen

“Ook op school en op de bso liep men tegen hetzelfde probleem aan. De begeleiders, vrienden en familie; iedereen had een mening en gaf advies. Helaas hielp ons dit niet. De mensen om ons heen gaven ons vooral het advies om te straffen en duidelijk kenbaar te maken dat jij als ouder de baas bent. Maar dit werkte bij Stijn helemaal niet. We kregen zoveel meningen en tips dat we het gewoon niet meer wisten en we vooral over alles gingen twijfelen. De verandering kwam toen een jeugdverpleegkundige ook vond dat dit gedrag opvallend was en ons naar de Integrale Vroeghulp (IVH) van MEE verwees.“

Coaching Positief Opvoeden

“Bij de Integrale Vroeghulp constateerde men echter dat er niets mis was met Stijn, maar dat wij wel hulp konden gebruiken bij het omgaan met zijn gedrag. Zo kwamen we voor een korte coaching Positief Opvoeden volgens Triple P terecht bij Antoinette van de GGD. Zij leek al gauw een goed beeld van de situatie te hebben. En gaf ons op een lieve maar duidelijke en directe manier feedback. Ik weet nog dat ik net binnen was en een van de eerste dingen die Antoinette tegen me zei was: “jij brengt jouw angst over op hem”. Dat was direct een eyeopener, waar ik overigens nog steeds veel aan heb. Ook het samen afstemmen vond ik heel prettig. Er werd niet gezegd dat we iets zo móesten gaan doen. Nee, we gingen samen kijken of dit ook zou passen in onze manier van opvoeden. Zo niet, dan keken we samen naar wat dan wel.”

Thuis aan de slag

“We gingen al tijdens de coaching ook thuis aan de slag. Ons richten op het positieve en niet het negatieve. We waren snel geneigd alleen maar te reageren op het negatieve, maar nu gingen we bewuster aandacht richten op het positieve. En het gewenste gedrag ook duidelijker naar Stijn benoemen. We leerden dat we hiermee direct duidelijkheid bieden, hij weet nu wat er van hem wordt verwacht. Ook leerden we Stijn ruimte te geven voor zijn emoties en grenzen te benoemen. Bijvoorbeeld “je mag boos zijn, maar je mag niet slaan want daarmee doe je een ander pijn.” Of “je mag verdrietig zijn en huilen, maar je hoeft niet de hele weg te huilen.” Om dan daarna samen een grens te bepalen en die zo nodig steeds een stapje in te korten.

Positief gedrag bekrachtigen

“Een andere mogelijke aanpak, vertelde Antoinette, was het negatieve gedrag van Stijn zo nodig te negeren en positief gedrag te bekrachtigen. Negeren is iets wat nooit onze voorkeur heeft gehad, maar hier vonden we toch samen de weg in. Door het te benoemen naar Stijn konden we ons er wel in vinden en zagen we ook dat dit werkte. We legden dan aan Stijn uit dat we bepaald gedrag gingen negeren als hij ermee door bleef gaan. Waarbij we hem ook vertelden waarom en welke verwachting we dan wel hadden. Ook zijn we boeken gaan lezen over positief opvoeden, zoals het boek ‘Luisteren naar kinderen’ en ‘How to talk to kids’. Hier hebben we ook veel handvatten uitgehaald.”

Het lijkt nu zo simpel, maar toch…

“De grote winst voor ons was dat we sneller en beter in konden spelen op het gedrag van Stijn, door hem duidelijkheid te bieden. In het begin zagen we nog niet direct dat we bij veel verschillende situaties hetzelfde konden toepassen. Zoals hoe we aan tafel reageren, zo kunnen we ook in de speeltuin of in de auto reageren. Toen we dit eenmaal door hadden, ging het vanzelf. En dacht ik, het is zo simpel, waarom zijn we hier zelf niet op gekomen. We zagen ook direct verandering in het gedrag van Stijn. Niet dat alles meteen goed ging, maar we merkten zeker verandering. Er waren steeds meer succesmomentjes. Ook op school bespraken we onze vernieuwde aanpak. We vertelden hoe wij het thuis deden en hier speelden zij ook op in. Evenals de bso. Ook op deze plekken ging het dus gelukkig ook steeds beter.”

Inspelen op veranderingen

“Het gaat nu nog steeds erg goed met Stijn, daar zijn we heel erg blij om. Stijn heeft een goed doorzettingsvermogen, maar ik zou hem nu niet meer als pittig willen omschrijven. Hij is echt rustiger geworden. Wanneer het even niet goed gaat, kijken we naar wat er is veranderd. Wat doen wij als ouders: zijn we iets vergeten of doen wij iets anders? Maar ook: kunnen we misschien zelf minder hebben?; Is onze verwachting realistisch? Soms moeten we onszelf weer even herinneren aan wat nu ook alweer zo goed werkt. En daarbij kijken we natuurlijk ook naar Stijn, is hij bijvoorbeeld moe of is er verandering in structuur? Vaak zien we dan al snel wat er anders is en kunnen we daar op inspelen.”

Weer rust in huis

“Ik had vooraf niet bedacht dat we zoveel aan deze coaching zouden gaan hebben en dat we hierdoor weer zoveel rust in huis konden creëren. We hadden wel verwacht wat tips en handvatten te krijgen, maar dat deze aanpak zoveel effect zou hebben op het gedrag van Stijn, dat hadden wij niet verwacht. Ik kan deze coaching dan ook zeker aanraden aan andere ouders. Het is soms erg fijn dat er iemand met je meekijkt als je zelf vast loopt, je ziet het soms gewoon even niet meer. Het is dan prettig om professionele feedback te krijgen.”

Ook interesse?

Heb jij ook interesse in deze gratis coaching Positief Opvoeden volgens Triple P? Deze is er voor ouders met kinderen tussen de 0 en 16 jaar. Kijk voor meer informatie en aanmelden op onze aanmeldpagina! Voor ouders van kinderen van 0-4 jaar kan het online programma PinkCloud ook interessant zijn! Ook hiervoor kun je je aanmelden via onze website!

MEER INFORMATIE