DE BRUSSENCURSUS: VOOR ALS JE BROER OF ZUS EEN BEPERKING HEEFT

In gesprek met Wendy Rutten
In gesprek met Wendy RuttenCliëntondersteuner

Als je opgroeit als broer of zus van een kind met een beperking, kan dat best weleens lastig zijn. Bijvoorbeeld omdat veel aandacht van ouders naar het kind met de extra zorgbehoefte gaat. Of omdat je je ‘anders’ voelt dan je leeftijdsgenootjes die dit vanuit thuis niet kennen. Speciaal voor deze broers en zussen, oftewel ‘brussen’ is er de Brussencursus, die wordt aangeboden door MEE en Mondriaan. Wendy Rutten vertelt er meer over!

Over de Brussencursus

“Voorheen was de Brussencursus specifiek bedoeld voor broers en zussen van kinderen met autisme. Maar de groep die binnenkort gaat starten, is voor álle kinderen met een broer of zus met een beperking. Dat kan bijvoorbeeld ook een chronische ziekte of een lichamelijke handicap zijn. Op het moment dat we voldoende aanmeldingen binnen hebben van een groep kinderen/ jongeren in ongeveer dezelfde leeftijd, starten we een nieuwe groep. En dan passen we het programma aan. In principe kunnen we de cursus aanbieden voor kinderen van 7 tot 18 jaar.”

Waarom een Brussencursus?

“De Brussencursus is eigenlijk vooral een lotgenotencontact. We zien dat de ‘brussen’ zich soms best eenzaam kunnen voelen, omdat niemand in hun klas net als zij een broer of zus met een beperking heeft. In de cursus kunnen ze ervaringen uitwisselen met leeftijdgenoten die dit wél herkennen. Zo ervaren ze dat ze niet alleen zijn en kunnen ze ervaringen uitwisselen. Daarnaast krijgen ze natuurlijk ook informatie van ons. En we helpen ze ook om inzicht te krijgen in wat het voor hen persoonlijk betekent om een ‘brus’ te zijn. Wat zijn voor hen bijvoorbeeld lastige situaties? Welke emoties roept dit op? En hoe kun je daarmee omgaan? Welke hulpbronnen kun je inschakelen? Dat soort dingen…”

Afwisselend

Wat ik wel belangrijk vind om te vernoemen, vervolgt Wendy haar verhaal, is dat het heel laagdrempelig is. “De deelnemers hoeven echt geen anderhalf uur op een stoel te zitten en informatie te verwerken, zoals op school. Het is vooral ook heel gezellig. We zorgen voor een afwisselend programma, met ook actieve onderdelen. Zoals bijvoorbeeld een ‘Ren je Rot Spel’ voor de jongere deelnemers. En de jongeren gaan zelf aan de slag. Voor de laatste bijeenkomst mogen zij bijvoorbeeld een spreekbeurt voorbereiden over de beperking van hun broer of zus. Op die manier zetten we ze zelf aan het werk om informatie te verzamelen!”

Ook voor ouders

“Ook voor ouders is er een rol weggelegd. Zo vragen we de ouders om een brief te schrijven voor het kind dat deelneemt aan de cursus. Dat zijn vaak hele mooie dingen die ouders schrijven. Waarin ze erkennen dat het kind het zwaar heeft. En dat het andere kind veel tijd en aandacht kost, maar dat het helaas niet anders kan… Ook vertellen ouders in die brief vaak hoe trots ze zijn. Voor de ‘brussen’ kan het heel waardevol zijn om die boodschap eens zo expliciet van hun ouders te krijgen. Dat is heel mooi. Sommige kinderen zijn echt tot tranen geroerd. Daarnaast worden de ouders uitgenodigd voor de laatste bijeenkomst, met de spreekbeurten van de kinderen. Je ziet dan ook dat er tussen ouders veel uitwisseling en herkenning ontstaat.”

Tips van Wendy voor ouders van Brussen:

 • Hou je kind goed in de gaten; of het goed gaat en of hij/zij ook voldoende aandacht krijgt, genoeg leuke momenten beleeft. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat de balans goed blijft.
 • In sommige gevallen kan het helpend zijn om bewust een 1-op-1 moment in te plannen tussen de ouder(s) en de ‘brus’ om zo echt exclusieve aandacht te kunnen geven.
 • Vaak kan het een enorm verschil maken als je aan je kind kunt uitleggen wat er aan de hand is met het kind met de beperking en waarom bepaalde dingen bij hem/haar daardoor anders werken. Als kinderen het begrijpen, kunnen ze er doorgaans ook beter mee omgaan.
 • Ten slotte; schakel hulp in als het niet gaat. Al is het maar om gewoon eens een keertje mee te denken. Vaak zit je er zelf na verloop van tijd zo diep in, dat je niet meer objectief naar situaties kan kijken.

Tips van Brussen voor andere Brussen:

 • Praat met mensen die je begrijpen en over je thuissituatie willen praten.
 • Lees boeken, internet om meer te weten te komen. Zo weet je beter wat te verwachten van je broer of zus en hoe dat komt.
 • Lotgenotencontact kun je ook opzoeken via internet.
 • Doe leuke dingen, spreek af met vrienden en vriendinnen.
 • Praat met je ouders, zodat zij weten waar je mee zit en eventueel hulp kunnen zoeken.
 • Als je broer of zus ergens mee bezig is, niet storen (vooral voor kinderen met autisme).
 • Als je boos bent, zorg dan voor ontspanning. En doe dat niet in de buurt van je broer of zus om ruzie te voorkomen.
 • Doe ook iets leuks met je broer of zus en geef complimenten, zodat het leuk blijft!

Interesse in de Brussencursus?

De eerstvolgende Brussencursus start op dinsdag 21 november aanstaande en vindt plaats op dinsdagavond van 18.30 tot 20.00 uur, op de locatie van MEE Heerlen. De cursus is gratis en je hebt er geen verwijzing voor nodig.

Ben je te laat voor deze cursus, maar heb je wel interesse? Laat het dan vooral ook weten! Want bij voldoende aanmeldingen, van kinderen in dezelfde leeftijdsfase uit een bepaalde gemeente, kan bekeken worden of een nieuwe groep kan worden opgestart.

Voor meer informatie of aanmelden, kun je contact opnemen met MEE via 088 – 010 22 22 en vragen naar Wendy Rutten.

MEER INFORMATIE