DE BESTE START VOOR BABY’S IS EEN TOP-MAMA!

Gastbijdrage van Dorien Reijnders
Gastbijdrage van Dorien ReijndersProjectleider TOP-mama MUMC+

Wist je dat stoppen met roken voor en tijdens de zwangerschap ervoor kan zorgen dat je ongeboren kind minder risico loopt om astma te krijgen? En dat een gezond voedingspatroon en voldoende beweging helpt om sneller zwanger te worden? Is je interesse gewekt? Lees dan over het initiatief: TOP-mama.

TOP-mama

Groeien in een gezonde mama: dat is de beste start voor elke baby. TOP-mama is een initiatief in Maastricht om jou daarmee te helpen. Als je een kinderwens hebt, helpt het TOP-mama team om een gezonde zwangerschap te doorlopen en om je kind een goede kans te bieden op een gezonde start van het leven. Door bewust met je levensstijl om te gaan kun je problemen tijdens de zwangerschap voorkomen en kan je baby ook gezonder ter wereld komen.

Het beste voor je kind

We horen vaak van vrouwen dat ze het allerbeste voor hun aankomende baby en henzelf willen. Helaas horen we ook vaak dat vrouwen het erg lastig vinden om gezond te leven en de juiste informatie over een gezonde levensstijl te vinden. Met TOP-mama willen we vrouwen daar graag bij helpen. Nog voordat er sprake is van een zwangerschap begeleiden we vrouwen bij het veranderen van hun levensstijl. In een speciaal op maat gemaakt programma begeleiden we vrouwen bij een gezonde voeding, meer beweging en eventueel stoppen met roken en alcoholgebruik. In het leefstijlprogramma werken verschillende partijen samen, waaronder het Maastricht UMC+, voedingspraktijk Rond en Gezond, CO-EUR, de gemeente Maastricht (onder andere Maastricht Sport) en Fysiotherapiepraktijk Medisch Centrum Sint Pieter.

TOP-mama gezonde zwangerschap moeder

Onderzoek

TOP-mama gaat in eerste instantie van start als een onderzoeksprogramma. Vrouwen met een kinderwens en een BMI hoger dan 25 komen in aanmerking voor deelname. Tijdens het onderzoek wordt het effect van het leefstijlprogramma op moeder en kind voortdurend gemeten. Als blijkt dat het programma positieve resultaten oplevert, dan is het doel om TOP-mama standaard aan te bieden aan alle vrouwen die in Zuid-Limburg wonen en een kinderwens hebben.

Meer informatie

Ben jij, of ken jij iemand die een kinderwens heeft? En wil je graag meer weten? Dan kun je meer informatie over TOP-mama vinden via topmama.mumc.nl of door contact op te nemen met mij, Dorien Reijnders (onderzoeker) via top.mama@mumc.nl of te bellen naar 06 – 83 04 90 82.

Samenwerking

TOP-mama is een samenwerking tussen verschillende partijen en wordt gecoördineerd vanuit het Maastricht UMC+. Professor Luc Zimmermann is als hoofd van de afdeling kindergeneeskunde/neonatologie betrokken bij het project. Daarnaast zijn Anita Vreugdenhil (kinderarts maag-, darm- en leverziekten) en Kim van de Kant (senioronderzoeker) betrokken als projectleiders. Dorien Reijnders heeft als onderzoeker en projectleider van TOP-mama contact met de vrouwen en kinderen in het programma.

zwanger baby inspiratie Pinterest

MEER INFORMATIE