DE 5 BASISPRINCIPES VAN ‘POSITIEF OPVOEDEN’ – ZO PAS JE ZE TOE!

In gesprek met Wilke van der Pluijm
In gesprek met Wilke van der PluijmJeugdverpleegkundige & Triple P Coach

In de regio 043 kunnen ouders met kinderen van 0-16 jaar zich kosteloos aanmelden voor een Coaching Positief Opvoeden volgens Triple P. Dit is een wetenschappelijk ontwikkelde methodiek uit Australië. Voor dit artikel gingen we in gesprek met Jeugdverpleegkundige Wilke van der Pluijm. Zij is een van de professionals die in onze regio de Coaching Positief Opvoeden volgens Triple P verzorgt. We vroegen haar hoe ouders met kleine kinderen (0-4 jaar) de principes van Triple P zelf thuis kunnen toepassen.

1. Je kind een veilige en stimulerende omgeving bieden

Als een omgeving veilig is, kunnen kinderen die ongestoord ontdekken en hoef je als ouder minder te verbieden. In een stimulerende omgeving bied je je kind boeiende activiteiten aan. Wanneer kinderen zich niet vervelen, is er minder kans op negatief aandacht vragen en vervelend gedrag.

Wilke: “Voor de rust in huis is het verstandig om de woonkamer zo ‘kind-proof’ mogelijk te maken ter bescherming van je kind maar ook van jouw spullen. Denk aan traphekjes, kindveilige stopcontacten en deurstoppers om te zorgen dat er geen vingers tussen de deuren kunnen komen. Daarnaast kun je kijken naar minder voor de hand liggende zaken, zoals voorwerpen die ergens op staan en die je kind eraf zou kunnen trekken (en die met pech op zijn of haar hoofd vallen). Maar bijvoorbeeld ook naar het vastzetten van kasten aan de muur zodat deze niet om kunnen vallen als eraan gehangen wordt en het opbergen van schoonmaakmiddelen in hoger gelegen kastjes. Door de woonkamer zo kindvriendelijk mogelijk te maken, voorkom je ook dat je je kindje steeds moet waarschuwen of corrigeren. Daardoor blijft de sfeer positiever, is het minder vermoeiend voor de ouders en ook voor het kindje is het natuurlijk veel prettiger als het niet steeds negatief wordt benaderd.

Wat het bieden van een stimulerende omgeving betreft, is het belangrijk dat ouders elke dag een aantal leuke activiteiten verzinnen, zodat de kleintjes geboeid blijven. Ga elke dag even naar buiten. In de tuin of een blokje om, een stukje fietsen? Maar ook binnenshuis moeten de kleintjes vermaakt worden. Een dreumes is echt nog te jong om zichzelf bezig te houden. Vaak vinden ze het leuk om papa/mama te mogen helpen. Bijvoorbeeld met het dekken of afruimen van de tafel.”

>> Ben je op zoek naar inspiratie om je kleintje in huis bezig te houden? Check deze links:

tips positief opvoeden peuter corona

2. Kinderen laten leren door positieve ondersteuning

Door complimenten en aanmoediging motiveer je je kind nieuwe dingen te leren. Je stimuleert zo de zelfredzaamheid van je kind en biedt ondersteuning bij moeilijkheden.

Wilke: “De methodiek van Triple P gaat heel erg uit van insteken op het positieve gedrag van kinderen en negatief gedrag waar mogelijk negeren. Wanneer je kind naar je toe komt om een tekening te laten zien, iets te vragen of hulp nodig heeft, maak daar dan tijd voor vrij. Geef het op een positieve manier aandacht. Wanneer het kind negatieve aandacht vertoont dan negeer dit wanneer dit mogelijk is. Negeren kan natuurlijk alleen als het gedrag niet voor onveilige situaties zorgt. Het is een valkuil dat ouders hun kind een hele tijd z’n gangetje laten gaan en pas aandacht geven op het moment dat het kind iets doet wat niet mag. Waardoor zo’n kleintje vaak heel snel doorheeft van ‘als ik dát doe, krijg ik aandacht’ en dus dat gedrag wat je eigenlijk niet wil, juist vaker gaat laten zien. De kunst is dus om je kind juist aandacht of een complimentje te geven als het gedrag laat zien dat je wél graag wil zien.”

3. Aansprekende discipline hanteren

Wanneer de omgeving duidelijk en voorspelbaar is, ontwikkelen kinderen zich het best. Aansprekende discipline betekent dat je duidelijke regels stelt, op een heldere manier instructies geeft en snel reageert wanneer je kind ongewenst gedrag vertoont.

Wilke: “Dit gaat voor een deel over het belang van structuur. Voor kinderen is het fijn als er voorspelbaarheid in de dag zit. Door dingen steeds in dezelfde volgorde of op dezelfde manier te doen, kun je vrij eenvoudig voor die voorspelbaarheid zorgen. Ook in je manier van praten kun je je kind een stukje duidelijkheid geven over wat je verwacht. ‘Mama is nu even bezig met …, speel nog maar even met de blokjes, dadelijk komt mama om …’

Probeer zo duidelijk mogelijk te zijn over de regels en grenzen en ook consequent te reageren als je kindje iets doet wat niet mag. Sommige ouders zijn misschien geneigd om zo nu en dan wat toegeeflijker te zijn, bijvoorbeeld als ze zelf moe of druk zijn. Maar daarmee maak je het onduidelijk voor je kind. Een risico is ook dat je kind een volgende keer negatief gedrag zal laten zien om opnieuw te krijgen wat het wil. Denk bijvoorbeeld aan de iPad. Ergens is het begrijpelijk dat ouders in deze tijd wat toegeeflijker zijn met de schermtijd. Maar wat belangrijk is, is dat je dit wel koppelt aan duidelijke regels, zodat je kind weet wanneer het wel en niet op de iPad mag, bijvoorbeeld als mama gaat koken. Zo voorkom je dat je kind te pas en te onpas gaat zeuren.

>> Lees ook: Je peuter/kleuter verantwoord online? 5 tips!

tips positief opvoeden corona

4. Realistische verwachtingen hebben van je kind

Ieder kind is uniek en ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Wanneer je te veel van je kind verwacht of wilt dat het meteen alles goed doet, kunnen er problemen ontstaan. Ieder kind maakt fouten – meestal niet met opzet.

Wilke: “Wat heel belangrijk is dat ouders van kleine kinderen zich realiseren, is dat een dreumes of een peuter eigenlijk nog niet lang alleen bezig kan kunnen zijn met iets. Per kind verschilt het hoe lang het alleen kan spelen, het ene kind kan zichzelf goed vermaken en het andere kind zoekt meer je nabijheid. In het algemeen is het zo dat een kind van 3 jaar ongeveer 15 minuten alleen kan spelen. Mijn tip? Help je kind op weg met spelen, veel kinderen hebben hier wat hulp bij nodig. En zorg voor een uitdagende omgeving in huis. Kinderen kunnen langer in een spel of speelgoed verdiept blijven als het veel uitdaging biedt. Als er oudere kinderen zijn, kun je hen ook als ‘taakje’ geven om bijvoorbeeld een kwartiertje met hun broertje of zusje te spelen, zodat jij als ouder bijvoorbeeld even de was kunt doen.

tips positief opvoeden peuter

5. Als ouder goed voor jezelf zorgen

Geen enkele ouder is perfect en opvoeden is iets dat iedereen met vallen en opstaan leert. Wanneer je goed voor jezelf zorgt en genoeg rust en ontspanning krijgt, kun je makkelijker geduldig, consequent en beschikbaar zijn voor je kinderen.

Wilke: “Goed voor jezelf zorgen als ouders is heel belangrijk. Mijn tip aan ouders zou zijn dat ze de lat niet te hoog moeten leggen. Accepteer dat sommige dingen niet helemaal perfect lukken, zoals je dat graag zou willen. Misschien zit je kind zo nu en dan iets vaker of langer achter het scherm; zolang er voldoende afwisseling is in de activiteiten op een dag en je kind ook voldoende beweegt, hoeft dat geen heel groot probleem te zijn. Zeker als het jouw gemoedsrust ten goede komt! Zorg verder voor een dagstructuur; dat geeft houvast. Deel de dag in in blokken, zodat je bijvoorbeeld weet van ‘vanmorgen probeer ik wat dingetjes in huis te doen en om 10.00 uur ga ik een uurtje met de kleine naar buiten’. Verdeel de zorgtaken met je partner als dat gaat.

Meer weten over Positief Opvoeden volgens Triple P?

In onze regio kunnen ouders zich aanmelden voor gratis coaching Positief Opvoeden volgens Triple P.  Je kunt je hiervoor aanmelden op de speciale aanmeldpagina op onze website, waar je ook meer informatie vindt over de inhoud van deze gratis coaching. Twijfel je nog? Laat je dan inspireren door dit ervaringsverhaal van een van de gezinnen die al een coaching Positief Opvoeden volgens Triple P hebben gedaan!