DANCETEAM2BME VIJLEN – “OF JE EEN TALENTJE BENT OF NIET; JE DOET ER GEWOON TOE!”

In gesprek met Jill Gulpen
In gesprek met Jill GulpenDanscoach Danceteam2BMe in Vijlen

Naar aanleiding van de Tour die het CJG043 onlangs maakte in Vaals, kregen we een enthousiaste mail van Jill Gulpen, waarin zij schreef over het succes van haar dansschool Danceteam2BMe in Vijlen:

“Daar waar sommige andere verenigingen in zwaar weer verkeren door te weinig jeugdleden, bloeien wij op tot een enorme groep. Ik denk zelf dat het door het totaalplaatje komt. Wij geven naast de dansles ook een stukje opvoeding, saamhorigheid, extra aandacht en gevoel van waarde mee. Iedereen is welkom, of je nou talent voor dansen hebt of niet.”

Daar wilden we natuurlijk graag meer over weten! En wat een bevlogenheid en gedrevenheid proefden we bij Jill. Niet alleen voor dans en de kinderen en jeugd in Vaals. Maar ook een enorm warm hart als het aankomt op maatschappelijke betrokkenheid! Chapeau! Meer over dit inspirerende initiatief lees je in dit interview!

In het bloed

“Ik heb mijn hele leven op hoog niveau gedanst; ik ben als 6-jarige begonnen en inmiddels al bijna 40 jaar bezig met dans. Alleen tijdens mijn twee zwangerschappen ben ik even gestopt, maar daarna heb ik het dansen snel weer opgepakt. Mijn twee zoons zijn van kleins af aan mee geweest naar optredens”, vertelt Jill. Zij kregen de liefde voor dans dus met de paplepel ingegeven. Al zit deze passie hen toch ook in het bloed! Zo blijkt als we van Jill vernemen dat ook haar zoon als koppel met zijn nichtje meervoudig Europees kampioen is!

Een aansprekend concept

“Na zelf lang bij allerlei verenigingen gedanst en les gegeven te hebben, heb ik twee jaar geleden besloten om samen met mijn zoons (nu 19 en 15 jaar oud) een eigen dansschool op te zetten. Waarbij het mijn wens was om meer te doen dan trainingen en optredens geven. We dachten ‘als het ons lukt om een groep van 20 leden bij elkaar te krijgen, dat zou te gek zijn!’. Maar inmiddels zitten we met de kinderen, de dames recreatiegroep en performance herengroep al op dik 70 leden! Ik denk dat het concept dat we hebben veel kinderen en ouders aanspreekt…” 

dansschool Danceteam2Bme Vijlen

Meer dan dans

“Naast de wekelijkse dansles organiseren we namelijk nog allerlei andere activiteiten. Zoals bijvoorbeeld met Pasen; toen hadden we geen training, maar hebben we allerlei leuke spelletjes gedaan. En ook met de andere feestdagen; carnaval, kerst, Sinterklaas, Halloween hebben we allerlei activiteiten georganiseerd voor de leden die het leuk vonden. We leren kinderen daarbij samen te werken, rekening te houden met elkaar. Ik heb natuurlijk een aantal ‘stuiterballetjes’ in de groep, maar ook een aantal kinderen die heel stil zijn. Het is belangrijk erop te letten dat iedereen zich fijn voelt en dat er voor iedereen aandacht is.”

Verder kijken dan je neus lang is

“Of ik een pedagogische achtergrond heb?”, herhaalt Jill de gestelde vraag. “Nee, maar ik heb wel jarenlange ervaring in het verenigingsleven en duidelijke ideeën over wat ik wel en niet wil. En verder is het vooral ook op je gevoel werken. Zo vind ik het persoonlijk belangrijk om kinderen een stukje maatschappelijke betrokkenheid mee te geven. Hen te leren verder te kijken dan je neus lang is. Bijvoorbeeld met het thema eenzaamheid bij ouderen in verzorgingstehuizen. Je moet kinderen bewust maken dat dat bestaat, anders weten ze het niet. Ik vind het mooi hen – verweven met het dansen – ook mee te kunnen geven dat ze daarin iets kunnen betekenen voor een ander.”

Warm gevoel

“Zo hebben we de groep met kerst uitgenodigd om kerstkaarten te maken en versturen voor de bewoners van Langedael. Het geeft een warm gevoel te zien hoe enthousiast kinderen en hun ouders daarmee aan de slag gaan. En vooral ook om foto’s terug te zien van hoe blij de bewoners waren met de post die ze mochten ontvangen! Onlangs zijn we ook met een groep op bezoek geweest in Langedael om samen met bewoners paaseitjes te verven. Dan wordt het voor de kinderen ook écht tastbaar. Een idee dat we samen met de beweegmakelaar van Vaals bedacht hebben. Dit was een groot succes, dus we zijn met de beweegmakelaar in overleg over wat we nog meer gezamenlijk zouden kunnen organiseren rondom het thema bewegen voor jong en oud!”

opvoeding samenhorigheid gevoel waarde

Niet te veel

“Die extra activiteiten zijn overigens niet verplicht. Ik zet het in de groepsapp en wie het leuk vindt, doet mee! We trainen bewust ook maar 1x per week en ik probeer er een beetje op te letten dat we niet te veel optredens plannen. Zodat ouders niet te vaak moeten komen opdraven. Het moet te doen blijven voor ouders en kinderen en dan vinden ze het ook leuk! Als je echt toernooiseizoenen gaat draaien, wordt de sfeer ook anders. Uit eigen ervaring en die van mijn zoons weet ik dat bij toernooien de lat heel hoog ligt, dansers toch vaak wat gepusht worden en het best een grote opoffering kan zijn. Die kant wil ik niet op. Bij toernooien heerst ook meer competitiesfeer in het publiek; er wordt nauwelijks geklapt voor een andere vereniging. Dat vind ik zo jammer! Terwijl je bij een optreden zoals wij die doen zoveel enthousiaste reacties krijgt!

Groepsgevoel voorop!

“En doordat we de lat niet te hoog leggen, blijven we toegankelijk voor iedereen. Dat is ook wat ik de kinderen wil meegeven: ‘Of je nu een talentje bent of niet; je doet ertoe!’ Het gaat om het groepsgevoel. En dat heerst binnen de dansschool heel sterk! Na de carnaval zijn we gestart met trainen voor het nieuwe programma; daarvoor hebben we maar liefst 18 nieuwe aanmeldingen. Je ziet dat de nieuwe leden heel snel worden opgenomen in de groep.”

Dans met een boodschap

“Samen met mijn zoons bedenk ik de choreografie voor het nieuwe programma. Meestal werken we daarbij met een thema, waarin we ook een bepaalde boodschap verwerken. En doordat kinderen die boodschap brengen, merk ik ook dat deze vaak behoorlijk aankomt bij het publiek. Soms zijn mensen tot tranen geroerd. Onze laatste show hebben we in de periode van oktober – maart 12 keer uitgevoerd. Onder andere in de theatershows van Jack Vinders en bij de galazitting van carnaval in de Rodahal in Kerkrade. Daar kregen we een staande ovatie. Zo mooi!”

talent of niet je doet er toe

Energie

“Al met al zijn we een jaar bezig met het voorbereiden van zo’n showprogramma. We trainen van maart tot en met oktober. Dan volgen de optredens en in het voorjaar starten we met een nieuw programma. We hebben ook nog een restaurant annex zaal dus het kost al met al best wel wat energie. Het zijn toch twee fulltime banen naast elkaar. Maar het geeft ook enorm veel energie. Eerder maakte ik de kostuums ook veelal nog zelf. Maar nu we zo gegroeid zijn, helpt een aantal ouders mee met naaien. Ook zijn er ouders die helpen met de visagie en het stylen van het haar. Dat geeft ook een stuk ‘wij-gevoel’ binnen de dansschool. En als het een keertje niet lukt; ook geen probleem!”

Toekomstdroom

“Wat mijn ambitie is voor de toekomst? De stijgende lijn waarin we nu zitten vasthouden. We zitten eigenlijk al op een punt waarvan we nooit hadden durven dromen. Je kunt wel heel groot worden, maar dan ga je de kleine dingen misschien niet meer zien. Dat is mijn bedoeling niet. En misschien wordt Danceteam2BMe wel nog groter, maar ook dan wil ik oog kunnen blijven hebben voor iedereen en blijven uitstralen dat iedereen welkom is, van elk niveau!

Meer weten?

Neen eens een kijkje op de Facebookpagina van Danceteam2Bme!

MEER INFORMATIE