CONTACT MET JE BABY VIA TAAL, SPEL EN BEWEGING

Gastbijdrage van Marilou Vorsselmans
Gastbijdrage van Marilou VorsselmansGeregistreerd baby- en kinderfysiotherapeut

Mis jij de handleiding bij je baby? Je bent niet de enige. Veel jonge ouders raken ‘in de war’ of zijn onzeker. Het is vaak lastig om een nieuw evenwicht te vinden na de geboorte van je (eerste) kindje. Slaaptekort, huilbaby, veel vragen, kleinere wereld, nieuwe uitdagingen en andere relatie met je partner. Niet voor iedereen makkelijk of ‘vanzelfsprekend’. Er wordt een kind geboren, maar ook een papa en een mama. Naast de ‘roze wolk’ van vroeger(?) heb je nu behoefte aan informatie om je baby te leren begrijpen. Met deze gastbijdrage wil ik je hierbij graag op weg helpen.

Eerst wennen

Natuurlijk, een pasgeborene heeft het ook de eerste weken druk met het wennen aan de nieuwe situatie, buiten de baarmoeder. Denk aan: zelfstandig ademhalen, temperatuur op peil houden, verwerken van voedsel (boertjes, spugen, poepen, krampjes), omgaan met alle prikkels uit de omgeving en bewegen tegen de zwaartekracht in. Een hele klus, kun je je voorstellen! Dus hebben papa, mama en de kleine even wat tijd nodig om te wennen aan de nieuwe situatie, heel normaal.

Interactie met je baby: super belangrijk!

Als er sprake is van een nieuw evenwicht, komt er ook ruimte om je baby te leren kennen. Jonge baby’s communiceren middels lichaamstaal en het is ‘de kunst’ om die te begrijpen en juist te interpreteren. Alleen als er échte aandacht is, kun je de signalen van je baby herkennen en er adequaat op inspelen. Probeer dus volledig beschikbaar te zijn tijdens de verzorging. Ben je bewust van de authenticiteit van ieder kind en pas je handelen hierop aan. Het is belangrijk om te blijven kletsen, intensieve verbale interactie stimuleert de taalontwikkeling. Ben bewust van je intonatie, ritme en volume. Juist als je baby onrustig is of huilt probeer je hem/haar te troosten met aanrakingen of geluidjes en zinnetjes.

Spelen

Ook komt er nu het moment voor extra stimuli of spelen en bewegen met je baby. Je baby gaat het oogcontact steeds verder uitbreiden, waardoor de interactie meer wederkerigheid krijgt. Probeer zijn/haar blik te ‘vangen’ en nodig uit om je te volgen met de ogen en het hoofd bewust mee te draaien, terwijl jij rustig naar links en rechts beweegt. Spelen met je baby kun je prima koppelen aan het verschoon moment op de commode of op de eettafel. Spelen doe je samen. Probeer je baby uit te lokken om samen te spelen. Hoe?

Het VAT-principe

Probeer bij het samenspelen het VAT principe toe te passen:

Volgen
Je kijkt aandachtig naar je baby: waar zijn de ogen, de armen, de benen? Zijn de bewegingen onwillekeurig of zie je al een beetje bewuste motoriek?

Aanpassen
Probeer je zelf aan te passen aan de stemming en het spel/bewegingsniveau van je baby.

Toevoegen
Als blijkt dat je baby toe is aan extra ‘input’ kun je hem/haar uitdagen voor nieuwe vaardigheden: buiklig? zijlig? reiken? grijpen? handjes naar de middellijn?

workshop bewegen met baby

Workshop ‘Bewegen met je baby’

Motorische ontwikkeling

Om de motorische ontwikkeling en de neurologische groei te stimuleren is het belangrijk om variatie in het spel aan te bieden. In buikligging of ‘Tummy houding’ worden heel andere vaardigheden aangesproken dan wanneer de baby op de rug ligt. Denk aan oprichten van het hoofd, rugspieren en stabiliteit in de schouders. Draaien naar zijligging is al een ‘half-omrol-moment’ en in zijligging wordt het bovenliggende armpje en handje meer aangesproken/gestimuleerd. Komen de handjes al open? Stimuleer dit eens met een zacht speeltje tegen de handrug. Spelenderwijs ben je zo al drukdoende om de motorische ontwikkeling te stimuleren.

De mijlpalen

Mijlpalen zijn (motorische) vaardigheden die de baby op een bepaald moment zelf kan. Zelf ben ik van mening dat daar soms door ouders, en op consultatiebureaus té veel waarde aan wordt gehecht. Natuurlijk is het fijn en belangrijk dat je kind op zijn 2e verjaardag zelfstandig loopt, maar ben voorzichtig met een ‘ratrace’. Ieder kind ontwikkelt zich op ‘eigen wijze’. Er is veel variatie mogelijk. Sla géén stappen over door het zitten en staan te veel en te vroeg te stimuleren. Omrollen en tijgeren zijn essentieel! Neem de tijd, speel, varieer en geniet vooral!

Over Marilou Vorsselmans

Ik ben baby- en kinderfysiotherapeut. Sinds 1,5 jaar ben ik actief met ‘Bewegen met je Baby’. Graag wil ik mijn expertise op het gebied van motorische ontwikkeling, lichaamstaal en interactie met jonge baby’s inzetten voor jonge ouders om het nieuwe leven met een pasgeboren baby te vergemakkelijken en aangenamer, rustiger, plezieriger te maken.

In mijn workshop ‘Bewegen met je Baby’ staan deze jonge ouders en hun jonge baby centraal. En is bedoeld om de interactie en het bewegen/spelen met de allerjongste baby’s tussen 2 en 10 maanden te stimuleren. In deze praktische workshop zie en ervaar je hoe je de interactie en spel met je baby kunt optimaliseren. Uit ervaring blijkt dat het nog leuk is ook!

Interesse of heb je nog vragen? Kijk eens op de site van www.bewegenmetjebaby.nl en/of stel je vraag via info@bewegenmetjebaby.nl. Een workshop ‘Bewegen met je baby’ is bij voldoende aanmelding mogelijk in de regio 043.

PinkCloud meld je gratis aan