CONSULENT WELZIJN JEUGD: VERBINDER TUSSEN JEUGD EN VOORLIGGEND VELD
Na jarenlang werkzaam te zijn geweest in het jongerenwerk is Tobias Vermin sinds medio 2023 actief als Consulent Welzijn Jeugd in de gemeente Eijsden-Margraten. Hier zet hij zich in voor het welzijn van de lokale jeugd, middels een preventieve aanpak waarbij hij verbinding zoekt met het voorliggend veld. Een functie waarin zijn ervaring en kennis goed van pas komen. In dit interview legt Tobias uit wat hij precies doet en hoe hij te werk gaat!
Consulent Welzijn
In andere gemeentes kom je de functie ook wel tegen onder de noemer ‘beweegmakelaar’, ‘buurtcoach’ en ‘participatiecoach’. Maar in Eijsden-Margraten noemen ze het ‘consulent Welzijn’. Simonetta Vaccari voerde deze functie in eerste instantie uit voor álle inwoners van de gemeente. De behoefte bleek echter groter dan verwacht en zodoende werd besloten om een tweede consulent aan te stellen. “En dat werd ik,” zegt Tobias. “We hebben toen bewust de keus gemaakt om de functie op te splitsen. Simonetta houdt zich nu vooral bezig met oudere inwoners en ik richt me specifiek op de jeugd en jongvolwassenen. Jongeren die vastlopen bij bijvoorbeeld (regel)zaken, schulden, eenzaamheid, ruzie thuis, geen werk, school of diploma, kunnen bij mij terecht. Samen kijken we vervolgens wat er nodig is om verder te kunnen.”
Doelgroep
“In principe ben ik er voor alle jeugd: van 0 tot 27 jaar. Maar de jeugd tot 12 jaar is vaak al in beeld bij de peuter- en kinderopvang en vervolgens op de basisschool. Zij worden dan ook nog gevolgd door bijvoorbeeld het consultatiebureau of de schoolarts. Pas daarna verliezen we kinderen makkelijker uit het oog; mede doordat Eijsden-Margraten geen middelbare school heeft. In de praktijk werk ik daarom veelal met jeugd van 12 jaar en ouder. De hulp en aandacht die zij nodig hebben is vaak ook anders, waarbij we ook nog eens rekening moeten houden met het puberbrein. Tot je 27ste is het brein gewoon nog niet volledig ontwikkeld en functioneert het op een andere manier; alhoewel een puber daar natuurlijk heel anders over denkt!” grapt Tobias.
Normaliseren van problemen
“Jongeren komen bij mij met uiteenlopende hulpvragen. Het is echt niet altijd zo zwaar. Niet alles hoeft geproblematiseerd te worden. Ik probeer te werken aan normalisatie door verbinding te leggen met het voorliggende veld: alle voorzieningen in de wijk of gemeente waar je zonder verwijzing terecht kunt voor (hulp)vragen. Sommige jongeren zijn namelijk al gebaat bij het maken van een connectie met een voetbalclub en hebben alleen iemand nodig die een keer met ze meegaat. Inzet van dure maatwerkvoorzieningen is echt niet altijd nodig. In principe ga ik daarom met iedereen het gesprek aan, tenzij het vanaf het begin al duidelijk is dat het om zware problematiek gaat; dan wordt de melding opgepakt door Team Jeugd of WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning).
>> Meer weten over Team Jeugd? Lees dan Zorgen over je kind of gezin? Deel ze met Team Jeugd!
Adviseur en verbinder
“In plaats van te kijken waarom iemand zich zo slecht voelt, kijk ik naar wat die persoon nodig heeft om weer gelukkig te worden; volgens de methodiek van ‘Positieve Gezondheid’. Hierbij ben ik géén begeleider of hulpverlener, maar adviseur en verbinder. Soms is iemand na een of twee gesprekken al geholpen en kan hij of zij op eigen kracht verder. Is het wat complexer dan probeer ik na een paar gesprekken duidelijk te hebben wie de juiste partij is om te helpen. Als iemand dat nodig heeft ga ik nog mee naar een eerste gesprek, maar daarna trek ik me terug en moet hij of zij zelf gaan. Daar moet ik de jongeren soms wel op voorbereiden.
Jongeren met ondersteuningsbehoefte bereiken
Eerder werd al aangegeven dat de jeugd vanaf 12 jaar makkelijk uit beeld raakt. Waar vind je ze dan weer? “Soms ga ik gewoon de straat op. Maar vaak kom ik via andere kanalen in contact met jongeren. Neem het jongerenwerk van Trajekt dat voornamelijk collectief werkt. Als zij een jongere tegenkomen die individueel hulp kan gebruiken dan kloppen ze bij mij aan. Ik word inmiddels ook uitgenodigd voor knooppunten (casusoverleg) op middelbare scholen. En ik ben wekelijks aanwezig bij de verdeling van binnengekomen meldingen voor Team Jeugd. Zijn er hulpvragen die bij mijn rol passen, dan pak ik deze op. Maar ook ouders kunnen hun kind bij mij aanmelden. En soms weten jongeren mij zelf te vinden omdat ze mij nog kennen vanuit het jongerenwerk.”
Vertrouwen en privacy
“Het is belangrijk dat de jongeren mij vertrouwen. Ik probeer daarom zoveel als mogelijk de privacy te waarborgen zodat ze zich vrij voelen om met mij te praten. Maar als een jongere onder de 18 jaar zich meldt voor hulp, dan neem ik in principe contact op met de ouder(s). Vanaf 18+ is dat anders: Dan heb ik echt de toestemming van hun kind nodig om informatie te mogen delen met de ouders. Ook als de melding is binnengekomen via de ouders, dan geef ik aan dat ik de melding ga oppakken, maar dat ze voor verdere terugkoppeling bij hun zoon of dochter moeten zijn. Daar ben ik dan ook heel duidelijk in. Maar over het algemeen probeer ik wel zoveel mogelijk iedereen in het netwerk van de jongere te betrekken. Soms blijkt dan dat de ouders zelf ook ondersteuning nodig hebben. Dan is het fijn dat ik meteen met Simonetta kan schakelen.”
Individuele en collectieve ondersteuning voor jongeren
“Hoewel ik individuele ondersteuning geef aan jongeren komt het soms voor dat ik een collectief aanbod tot stand help te brengen. Bijvoorbeeld als blijkt dat meerdere jongeren hetzelfde probleem ervaren waar geen passend aanbod voor is. Zo is onder andere een huiskamerklas opgezet: kinderen die vanwege diverse redenen thuis moeite hebben met het maken van huiswerk, kunnen hier terecht. Niet alleen voor hun huiswerk maar ook voor een luisterend oor. Of soms breng ik jongeren met elkaar in contact door een groepsactiviteit te organiseren.”
Het belang van een goed netwerk
“Ik ben een verbinder en heb daarom andere nodig om mijn werk te kunnen doen. Een goed netwerk is essentieel. Er zijn al wat partners aan bod gekomen, maar ik werk bijvoorbeeld ook samen met de POH Jeugd, MEE, Bureau Jeugdzorg, Sociaal Team, Leerplicht, de wijkagent, de Kredietbank, het Veiligheidshuis, verenigingen en de intern begeleiders of zorg coördinators van scholen. Enerzijds om jongeren te vinden die mijn hulp kunnen gebruiken, anderzijds om ze te kunnen matchen aan de juiste hulpverlener of het juiste initiatief. Deze samenwerking zorgt ervoor dat we er kunnen zijn voor de jeugd in Eijsden-Margraten.”
>> Ook interessant om te lezen: Praktijkondersteuner Huisartsenzorg Jeugd in Eijsden-Margraten en Wat doet een leerplichtambtenaar?
Wil je contact opnemen met de consulent Welzijn Jeugd? Bel dan met de gemeente Eijsden-Margraten: 043 – 458 84 88.