CONFLICTEN MET JE PUBER VOORKOMEN

conflicten met puber voorkomen

Kinderen zijn het niet meer, maar volwassen zou je ze misschien op basis van hun keuzes en gedrag ook niet direct willen noemen. Het zijn pubers, kinderen in transitie naar volwassenheid. Of jongeren, want het woord ‘puber’ is wellicht niet zo stoer. En wordt al snel gerelateerd aan moeilijk, egoïstisch en onverantwoordelijk gedrag. Puberteit is niet alleen een overgangsfase voor pubers, maar ook voor hun ouders. Als ouder moet je ook wennen aan het feit dat je kind geen kind meer is. Dat het moet leren eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te dragen. Dat lijkt makkelijker dan het is, want wat als jij de keuze die je kind wil maken onverstandig vindt? Je wilt het beste voor je kind, dus je wilt je kind behoeden voor fouten, teleurstellingen en pijn. Daar voel je je nog steeds verantwoordelijk voor. Dus je staat voor een dilemma: verbieden of toestaan? En een conflict ligt op de loer. Wij zetten op een rij wat je als ouder kunt doen.

Puber dilemma’s

Ze zeggen wel eens ‘kleine kinderen, kleine zorgen en grote kinderen, grote zorgen’. Of dit waar is, laten we in het midden, in ieder geval kunnen de grotere kinderen je wel voor grotere dilemma’s stellen. Een aantal voorbeelden van dilemma’s waarvoor je kunt komen te staan, zijn:

  • Je kind wil een tattoo of piercing.
  • Je kind wil make-up dragen en jij vindt haar/hem nog te jong.
  • Je kind wil bepaalde kleding aan die jij afschuwelijk vindt.
  • Je kind wil bij haar/zijn vriend(in) slapen – dit betekent dat je kind seks heeft.
  • Je dochter wil aan de pil – idem.
  • Je kind wil uitgaan, naar een feest, club of evenement.
  • Je kind wil met vrienden op vakantie.
  • Je kind wil laat op straat hangen of ‘bij vrienden’ chillen.
  • Je kind gaat om met ‘foute vrienden’.
  • Je kind wil een profiel op school kiezen wat jij niet bij hem/haar vindt passen.
  • Je kind wil een studie gaan doen waar jij weinig kansen in ziet.
  • Je kind wil stoppen met school om haar/zijn droom te volgen.
  • Je kind wil gaan werken en geld verdienen in plaats van studeren.

Wat kan je doen als ouder?

Herken je een aantal dilemma’s al? Sommige vragen verwacht je uiteraard wel. Toch kunnen ook deze een dilemma vormen als ze voor jouw gevoel te vroeg komen. En sommige dilemma’s hoop je niet het hoofd te hoeven bieden. Hoe dan ook, je zult soms na de eerste schrik misschien nog even tot 10 moeten tellen, voordat je reageert. Neem in ieder geval je puber serieus en voorkom dat je in een machtsstrijd terecht komt door het zonder ‘boe of bah’ te verbieden. Hieronder 4 tips die je kunnen helpen:

1. Overleggen is de eerste stap

Voor het oplossen van een ruzie of meningsverschil is overleg nodig. Vraag waarom je kind iets wil en waarom het zo belangrijk voor haar/hem is. Sta vervolgens ook open voor de argumenten. Leg uit waarom jij er je twijfels bij hebt en wat je angst of zorgen zijn. Denk samen na over verschillende mogelijke oplossingen, en vraag je kind daarin rekening te houden met jouw zorgen. Je kind zal zich in de meeste gevallen beter kunnen vinden in een oplossing waar zij/hij over heeft meegedacht. Als er een oplossing is waar jullie beiden OK mee zijn, maak dan duidelijke afspraken over wat er precies gaat gebeuren. Zie het ook als een test: als je kind zich houdt aan deze afspraken en alles gaat goed, kun je je kind eventueel wat vrijer laten.

>> Lees ook eens: 10x niet zo handig om te doen in de communicatie met je puber!

2. Bedenk dat niet alles een gevaar is

Als je dochter haar haren paars wil verven, vind jij dat misschien niet mooi, maar ze schaadt er verder niemand mee. Misschien krijgt ze er wel spijt van en zal ze een volgende keer langer erover nadenken. Als je zoon muzikant wil worden in plaats van studeren, zal hij in de meeste gevallen niet direct op straat komen te staan. Hij zal moeten ontdekken wat zijn kansen zijn om er zijn geld mee te verdienen en wat de nadelen zijn van zijn keuze. Als je je kind een beetje vrijheid en ruimte geeft om keuzes te maken die niet direct gevaarlijk zijn, zal zij/hij zich ook meer serieus genomen voelen, zich meer openstellen, en meer met je bespreken in plaats van achterhouden. Het wordt uiteraard anders wanneer er wel gevaar dreigt. Een keer blowen is wat anders dan op straat dealen, een piercing is wat anders dan 20 piercings, en een vakantie naar Spanje is wat anders dan naar, ik zeg maar wat, El Salvador.

3. Probeer mee te denken

Het kan goed zijn je kind tegemoet te komen. Misschien is een tattoo die je zoons hele rug bedekt nog too much, maar een kleine tattoo op zijn schouder is al minder heftig. Dat je dochter wil dat haar vriend blijft slapen betekent vaak dat ze toch al seks heeft, dus kan ze het maar beter in een veilige omgeving doen en weten dat ze bij jou terecht kan als er iets is.

4. Wees begripvol

Je kind is haar/zijn eigen identiteit aan het vormen en kampt met onzekerheden en lichamelijke veranderingen. Laat – ook al wordt je vaak afgewezen – merken dat je er bent voor je kind. De puberteit wordt gezien als een lastige tijd, en dat is het vaak ook, maar het kan ook heel leuk zijn om je kind te zien in de ontwikkeling naar volwassenheid. Door ruimte te creëren voor je puber om fouten te maken en door je op te stellen als een meedenkende ouder in plaats van controlerende macht, zal je kind zich ook meer openstellen.

>> Meer weten over de puberteit? Lees eens het artikel: 10x niet zo handig om te doen in de communicatie met je puber!

En bedenk dat de puberteit eindig is. Je kunt nu een hechte band opbouwen met je puber en die band kan voor het leven zijn. Als je dochter of zoon volwassen is, kunnen jullie het nog een keer hebben over ‘die ene keer’…

Herkenbaar? Doe mee aan een BNNVARA Project!

Heb jij een kind tussen de 14 en 18 met wie je vaak in discussie gaat over het wel of niet nemen van een tattoo of piercing, daten en uitgaan, bij een vriend(in) slapen, aan de pil gaan, een bepaalde studiekeuze waar jij weinig kansen in ziet, stoppen met school om een droom te volgen, of andere wensen waar jij je twijfels bij hebt? Je bent dus zeker niet de enige!

BNNVARA heeft ons benaderd of wij een oproep willen plaatsen. Zij zijn voor een nieuw project op zoek naar ouders en jongeren met zo’n herkenbaar meningsverschil. Presentatrice Emma Wortelboer gaat in gesprek met jullie om alle argumenten op tafel te leggen om zo het begrip voor elkaar te vergroten en hopelijk tot een oplossing te komen waar iedereen tevreden mee is!

Interesse? Stuur dan een WhatsApp of bel naar 06 – 82 35 97 56 of mail naar datsnapjealsjeouderbent@bnnvara.nl voor meer informatie en voor eventuele deelname!

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.