CODE MARKET 043 BIJ SOPHIANUM

Sinds 2014 organiseert CODE043 elk jaar in april op alle VO-scholen in Maastricht-Heuvelland de Code Market 043. Dit is een interactieve informatiemarkt rondom het thema ‘Veilig Uitgaan’, waar scholieren in de pauze op een veelal ludieke manier leren over de risico’s waar ze tijdens het uitgaan mee in aanraking kunnen komen.  Op donderdag 5 april was het Sophianum in Gulpen aan de beurt en het CJG043 was erbij!

‘Kiek gek, doa sjteet unne dildo’

Vlak voor de eerste pauze begint, worden de laatste voorbereidingen getroffen. Het parcours voor de ‘Roesbril’ wordt uitgezet, de bekertjes voor de cocktails (non-alcoholisch uiteraard) uitgestald en het licht in de paars fluwelen box met roze dildo getest. De zoemer gaat en niet lang daarna stromen de eerste leerlingen de aula binnen. De genoemde paarse box van Team Meidenwerk blijft niet lang onopgemerkt; ‘Kiek gek, doa sjteet unne dildo’, roept een bijdehante knul. Na wat gegein is hij ook de eerste die onder toeziend oog van zijn vrienden mag laten zien of hij erin slaagt om zonder te kijken een condoom om te doen bij de dildo in de paarse box. Bedoeld om te oefenen met het omdoen van een condoom in het donker, zo licht de medewerkster van Team Meidenwerk toe, die de jongeren waar nodig ook wat bijstuurt!

Sfeerimpressie Codemarket 043 Sophianum

Vol Afschuw

Maar ook de ‘Kijk in mijn Doos, Doos’ trekt veel bekijks! ‘Grabbel maar eens!’ is steevast het antwoord als iemand vraagt wat ‘dat’ is. In het kussen zitten briefjes met daarop een foto van een met een SOA geïnfecteerd geslachtsdeel. Aan de jongere de vraag welke SOA het betreft en nog een aantal kennisvragen over de betreffende SOA. Vol afschuw worden de plaatjes bekeken. Voor sommigen blijkt dit een goede motivator om bij nader inzien toch maar even te gaan oefenen met het aanbrengen van een condoom! Maar ook voor wat uitleg over de anatomie van het vrouwelijke geslachtsdeel, leent het kussen zich goed. En dat kan geen kwaad, zo blijkt, als de clitoris wordt aangezien voor een ‘herpes-puist’.

Sfeerimpressie Code Market 043 Sophianum

Maar er is meer…

Ook het ‘Roesbril-Parcours’ is in trek, met name bij de jongens. De deelnemers kunnen kiezen uit verschillende brillen die de zintuiglijke waarneming beïnvloeden, alsof je onder invloed bent van drank of drugs. Vervolgens moeten ze met deze bril een klein parcours afleggen (zonder te botsen).  Ook mogen ze een poging doen om een onderhands aangegooid balletje te vangen. Wat met bril onmogelijk blijkt! Tot ongeloof van de omstanders zonder bril!

Sfeerimpressie Code Market 043 Sophianum

Test je Kennis

Daarnaast wordt ook de kennis van jongeren getest. Zo is er een stand met een heuse ‘alcohol –en drugs quiz’, met vragen als ‘helpt het om onder een koude douche te gaan staan als je wil ontnuchteren?’. En ook zijn er kraskaartjes die de jongeren bij elk onderdeel van de markt kunnen verdienen door deel te nemen. Een goed open gekraste kraskaart, is goed voor een gratis ‘cocktail’.

Sfeerimpressie Code Market 043 Sophianum 

Online Risico’s

Ten slotte wordt er op de Code Market 043 stil gestaan bij de gevaren van de digitale wereld. Zoals bijvoorbeeld het sexting; het verzenden (en ontvangen) van seksueel getinte beelden of tekstberichten. Uit onderzoek is gebleken dat het versturen van naaktfoto’s en seksueel getinte appjes in deze tijd past bij een ‘gezonde’ seksuele ontwikkeling. Het gevaar schuilt in de snelheid waarmee zo’n foto verspreid kan worden via internet. Dit maakt dat het belangrijk is dat jongeren leren hoe ze een ‘verantwoorde nudie’ kunnen versturen. De twee banners van Team SOwhAt geven tips en dagen de scholieren uit om een verantwoorde ‘nudie’ van de banner te maken en te bewerken in Snapchat. Het meest originele en verantwoorde resultaat wint een vrij ticket voor Kingsnight!

Maar ook voor online pesten is aandacht. Dit in de vorm van een 1-op-1 toneelspel, waarin een actrice in de rol kruipt van een meisje dat slachtoffer is van online pesten, omdat ze een relatie heeft met een vrouwelijke klasgenoot. Dit onderdeel van de market is bedoeld om jongeren bewust te maken van wat het met de ander doet als je dit soort berichtjes verstuurt. Dit kan voor sommige jongeren best emotioneel zijn om van zo dichtbij te horen. Zeker als iets vergelijkbaars op de betreffende school speelt of heeft gespeeld.

Sfeerimpressie Codemarket 043 Sophianum

Kortom: er valt heel wat te leren en te beleven op de Code Market 043!

MEER INFORMATIE