CO: DE GIDS VAN MEE IN ZORG EN ONDERSTEUNING

ervaring co cliëntondersteuning

Soms kan het zo zijn dat je zorg of ondersteuning nodig hebt voor je kind of jezelf. Vind je het moeilijk om de weg te vinden naar de juiste instantie of ben je vastgelopen bij een instantie? Doe dan een beroep op Co. Co staat voor cliëntondersteuner. Bij de cliëntondersteuner van MEE kun je terecht voor informatie en advies over onder meer diverse zorgvormen, het zorgaanbod in je eigen regio, je rechten als cliënt of patiënt en over eventuele wachtlijsten. Co is op de hoogte van de zorgaanbieders en de mogelijkheden van ondersteuning in jouw buurt. Daarbij heeft Co kennis van de wetten en regels, die er zijn voor zorg en ondersteuning. Lees in dit artikel meer over wat Co voor je kan doen.

Wat kan Co voor mij doen?

Je kunt bij een cliëntondersteuner (Co) terecht voor vragen over het regelen van zorg en ondersteuning en voor zorgbemiddeling. Co helpt je de hulpvraag duidelijk krijgen, vertelt je wat er mogelijk is en geeft je advies. Samen met jou bekijkt Co welke zorg en ondersteuning het beste bij jou en jouw situatie past. Co is je persoonlijke gids in zorg en ondersteuning. Hieronder staat een opsomming van voorbeelden wat de cliëntondersteuner van MEE voor je kan doen.

  • Co geeft je informatie en advies over de zorg en ondersteuning, die in jouw situatie en in jouw regio mogelijk is.
  • Co helpt je bij het kiezen van de soort zorg en van een zorgaanbieder.
  • Co helpt je bij het opstellen van een persoonlijk plan of zorgplan.
  • Co helpt je bij het aanvragen van een pgb en het opstellen van een budgetplan.
  • Co bemiddelt tussen jou en jouw zorgaanbieder of zorgverlener.

Caspar: “Cliëntondersteuning kan ouders en kinderen wegwijs maken in de complexe jeugdzorgwereld.”

Ervaringsverhaal van Caspar

“Mijn vrouw en ik waren volledig verdwaald in de complexe jeugdzorgwereld. Het is een kunst om bij het juiste loket te komen. Maar in 2016 kwamen we via het zorgkantoor in contact met Co Regien. Zij is een inhoudsdeskundige én een verkeersregelaar, die daarvoor zorgt. Ik ben ervan overtuigd, dat als Regien er niet was geweest, onze dochter Juliëtte niet meer thuis had gewoond. Met Regien kan ik over alle zorg en problemen praten, ze is mijn klankbord. Mijn coach. Een ongelofelijk mooi mens.”

In dit filmpje zie je hoe de ouders van Juliette geholpen zijn door hun cliëntondersteuner Regien.

Wanneer heb ik recht op cliëntondersteuning?

Iedere Nederlander, die vragen heeft over het regelen van zorg en ondersteuning mag een cliëntondersteuner (Co) inschakelen. Dit kan via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of via de Wlz (Wet langdurige zorg). Dit is gratis. De cliëntondersteuning van MEE is met name bedoeld voor mensen met een beperking, chronisch zieken, kwetsbare ouderen, maar ook voor mantelzorgers. Zorg je voor een familielid of kennis, die zorg nodig heeft vanwege een beperking, chronische ziekte of ouderdom? Dan heb je ook recht op gratis cliëntondersteuning van MEE. Bijvoorbeeld ter ondersteuning bij het keukentafelgesprek met de gemeente. Of om je de weg te wijzen in hoe je de zorg kunt regelen.

Meer weten?

Wil je graag meer weten over wat cliëntondersteuning via gemeente en via zorgkantoor voor jou kan betekenen? Kijk op: www.clientondersteuning.co.nl of neem contact op met MEE Zuid-Limburg via telefoonnummer: 088 – 010 22 22.

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

MEER INFORMATIE