PUBER MET EEN CORONA-DIPJE? CHATSPREEKUUR PSYCHISCHE KLACHTEN BIJ TIENERS EN JONGEREN!

psychische klachten tieners jongeren

Sinds het begin van de coronacrisis zijn jongeren meer stress, angsten en depressieve klachten gaan ervaren. Maak je je weleens zorgen over het emotionele welzijn van je tiener of puber? Of vraag je je af hoe je je kind mentaal het beste kunt ondersteunen in deze uitdagende tijd? Maak dan gebruik van het chatspreekuur ‘Psychische klachten bij tieners en pubers’ met twee experts van Mondriaan Preventie. Deze themachat vindt plaats op maandag 18 januari tussen 20.00 en 22.00 uur via www.cjg043.nl. In dit artikel lees je meer over psychische klachten bij jongeren en over dit chatspreekuur van CJG043 en Mondriaan Preventie.

Psychische klachten door de coronacrisis

Verschillende onderzoeken tonen aan dat het vooral de jongeren zijn die psychisch lijden onder de coronacrisis. En dat lijden lijkt nu in de tweede coronagolf en lock-down enkel toe te nemen. 71% van de 18 tot 24-jarigen zegt in een onderzoek van I&O research dat men zich eenzamer voelt. In april lag dit percentage nog op 49%. Ook uit andere onderzoeken blijkt dat bijna driekwart van de jongeren psychische klachten ervaart. Dit varieert van lichte effecten als piekeren en prikkelbaar zijn, tot serieuze verschijnselen als depressiviteit en paniekaanvallen. De meest voorkomende klachten onder jongeren zijn stress, eenzaamheid en aanhoudende vermoeidheid.

Saai, saaier, saaist

Door de coronamaatregelen hebben jongeren minder sociaal contact, minder feestjes en leuke dingen. Terwijl deze groep dat eigenlijk juist hard nodig heeft voor hun ontwikkeling. Harder dan volwassenen. Het weinige contact met anderen en het gebrek aan variatie daarin, de sleur en moedeloosheid over het einde van de crisis zorgen ervoor dat deze groep mentaal in de knoop raakt. Het ontbreekt jongeren vaak aan invulling van de dagen, waardoor ze niet goed weten wat ze met zichzelf aan moeten. Veel jongeren ervaren hun huidige leven als saai.

Winterdip en corona

GGZ Nederland waarschuwde begin december dat angstgevoelens en depressiviteit in de groep van 18 tot 24-jarigen steeds verder toenemen. Dit heeft niet alleen te maken met de impact van de tweede lock-down, maar ook doordat je een combinatie krijgt van de ‘normale winterdip’ en de psychische klachten door de coronacrisis. De winterdip ontstaat meestal in de herfst, omdat mensen dan meer binnenblijven en onvoldoende in contact komen met daglicht. Vanwege corona brengen mensen nu nóg meer tijd door binnenshuis. Bovendien worden de tips om de winterdip tegen te gaan, zoals eropuit gaan, afspreken met mensen en leuke activiteiten ondernemen, door de coronamaatregelen ernstig belemmerd. Dit heeft bij veel mensen, en dus ook bij jongeren, z’n weerslag op het emotionele welzijn.

psychische klachten jongeren tieners

Een belangrijke rol voor de omgeving

Wist je dat ook vóór het coronatijdperk maar liefst 1 op de 5 jongeren in Nederland te maken kreeg met psychische problemen? Ondanks dat dit dus veel voorkomt, is het zo dat de omgeving van jongeren vaak niet goed weet hoe hiermee om te gaan. Signalen worden vaak niet vroegtijdig herkend en ook vindt de omgeving van een jongere het vaak lastig om zorgen over het psychisch welzijn bespreekbaar te maken. Dat is een gemiste kans, want zeker bij beginnende klachten kan een luisterend oor en eventueel wat praktische ondersteuning echt een verschil maken. Terwijl deze klachten, als ze onopgemerkt blijven, ook makkelijk kunnen uitgroeien tot meer serieuze problemen. Daarin ligt dus een belangrijke rol weggelegd voor de omgeving van jongeren.

Signalen om op te letten

Judith van Witsen, trainer en coördinator van de Youth Mental Health First Aid Training (een soort EHBO-cursus voor mensen uit de omgeving van jongeren, waarin je leert om psychische klachten bij jongeren in een vroeg stadium te herkennen en bespreekbaar te maken) legt uit: “Vaak geven jongeren al in een vroeg stadium allerlei verschillende signalen af, die te maken hebben met psychische klachten. Het is echter vaak zo dat de jongere zelf nog niet zo door heeft dat het psychisch niet zo lekker gaat. En de omgeving schrijft deze signalen vaak weg onder “pubergedrag”. Naast een jongere gaan zitten en echt luisteren naar wat deze te vertellen heeft kan heel erg helpen om signalen op te kunnen pikken om samen te kijken wat eventueel nodig is.”

coronadipje puber depressief angstig

Themachat psychische klachten bij tieners en jongeren

Maak jij je zorgen over het emotionele welzijn van je tiener of puber? Merk je dat verveling toeslaat en dat je kind daardoor minder lekker in z’n vel is komen te zitten de laatste periode? Of heb je juist de indruk dat je kind spanning ervaart of angstig geworden is door de onzekere tijd waarin we leven? Vraag je je af hoe je je kind hier het beste in kunt ondersteunen of begeleiden? En zou je hierover graag eens willen sparren met een expert? Stel dan jouw vraag tijdens het chatspreekuur ‘Psychische klachten bij tieners en jongeren’ op maandag 18 januari tussen 20.00 en 22.00 uur. Experts Judith van Witsen en Paul Maassen van Mondriaan Preventie denken graag mee en hebben gegarandeerd een aantal goede tips voor je!

Welke vragen kan ik stellen?

Om je een beetje een indruk te geven met welke vragen je terecht kunt tijdens de themachat, een overzicht van mogelijke vragen:

  • Mijn dochter is de laatste tijd wat somber. Hoe kan ik met haar in gesprek komen over hoe ze zich voelt?
  • Mijn zoon heeft nergens zin in en zit de hele dag op zijn kamer te gamen, moet ik me zorgen maken?
  • Mijn dochter klaagt de laatste tijd dat ze moeilijk in slaap komt. Kan dit wijzen op psychische klachten?
  • Mijn zoon is erg prikkelbaar en heeft een kort lontje nu hij vanwege de coronamaatregelen en het slechte weer veel binnen is. Hoe kunnen we daarmee omgaan?
  • Het eetgedrag van mijn kind is de laatste tijd heel erg veranderd, moet ik mij zorgen maken?
  • Mijn zoon/dochter trekt zich meer terug op zijn/haar kamer dan eerst, is dat normaal?
  • Het dag/nachtritme van mijn zoon/dochter is veranderd, kan dat kwaad?
  • Wat kunnen tekenen zijn dat mijn zoon/dochter alcohol of drugs gebruikt?

En al wat meer… Alle vragen die op welke manier dan ook te maken hebben met het omgaan met het psychisch welzijn van je tiener of puber, kun je tijdens deze themachat voorleggen!

Hoe werkt de chat?

Ga op maandag 18 januari tussen 20.00 uur en 22.00 uur naar www.cjg043.nl en klik op de ‘stel-je-vraag-button’ onder in beeld voor een privé-chat. Log in met een (verzonnen) naam en je postcode. Vervolgens kom je in een 1-op-1 chatgesprek met Judith of Paul waar je gratis en anoniem je vragen kunt voorleggen voor persoonlijk advies.

Over Judith van Witsen

Ik ben Judith van Witsen, moeder van 2 kinderen (8 en 13 jaar) en werk ruim 13 jaar bij Mondriaan. Ongeveer 10 jaar daarvan heb ik gewerkt op behandel en diagnostiekgroepen alwaar ik diverse kinderen en jeugdigen heb mogen begeleiden in hun (behandel)traject. De laatste paar jaar werk ik vanuit afdeling preventie, waar de focus meer ligt op voorlichting, vroeg-signalering en laagdrempelige ondersteuning. Door deze ervaringen heb ik een grote rugzak aan kennis opgedaan die ik graag met anderen deel. Ook weet ik dat opvoeden soms best lastig kan zijn en dat een (anonieme) vraag stellen of even je verhaal delen dan soms heel behulpzaam kan zijn. Waar ik kan helpen doe ik dat graag.

Over Paul Maassen

Ik ben Paul Maassen vader van 3 kinderen, ik ben ongeveer 20 jaar werkzaam in de GGZ, in deze 20 jaar heb ik op verscheidene niveaus en functies gewerkt. De eerste 15 jaar van mijn loopbaan heb ik mij voornamelijk gespecialiseerd in het werken met mensen met een verslaving in combinatie met een psychische kwetsbaarheid. Van begeleiding tot behandeling, van opname tot terugkeer in de maatschappij. In deze 15 jaar kwam ik tot de conclusie dat er buiten ervaring en kennis, je als professional moet blijven kijken naar jezelf als mens. Hoe vervul ik als mens die rol als professional. Hoe kijk ik als mens naar psychische problemen, wat voel ik bij verslaving, hoe gedraag ik me tegenover jongeren met een bepaald gedrag enz. Dit bleek en is nog altijd een essentieel onderdeel van mijn professionele leven en leven als partner en vader van onze 3 kinderen. Ik sta dan ook graag klaar om met jullie in gesprek te gaan over welke kennis, handvatten en attitude je kan helpen bij het omgaan en vroegtijdig herkennen van psychische klachten en problemen.

MEER INFORMATIE