CARNAVAL VIEREN MET KINDEREN – HANDIGE TIPS

Vastelaovend vierend volk vaan Mestreech!
Yes, dat zien veer! Francois en ik zijn echte carnavalisten en vierden dan ook altijd uitgebreid carnaval, 5 dagen in de regel… En toen kwamen dus de kinderen… Natuurlijk wilden we de Carnaval ook direct met hen gaan vieren, om zo dat carnavalsvirus door te geven. Dus gaan de kinderen eigenlijk altijd mee. Mare was nog net geen 3 maanden toen ze op de buik meeging! Maar zo werd die carnaval wel wat anders… In de afgelopen jaren deden we heel wat ervaring op in Carnaval vieren met kinderen. We weten inmiddels: geen leeftijd en dus ook geen jaar is hetzelfde. Benieuwd naar onze ervaringen? Lees verder en doe er je voordeel mee!
Tip 1: Carnaval is meer dan die 3 dagen…
Het Carnavalsseizoen begint al veel eerder. Volgens sommigen al de 11evaande11e van november. Maar in elk geval zeker vier weken voor de daadwerkelijke Carnaval wanneer de Groete Onbekinde in Maastricht bekend wordt gemaakt. In die tussenliggende weken worden er op veel plekken activiteiten georganiseerd. Hier kun jij natuurlijk al zelf helemaal losgaan, maar neem bij geschikte activiteiten ook vooral je kindje mee, zoals het Groete Kinderfies van de Tempeeleers of bij de lokale vereniging. Mijn ervaring is namelijk dat eventuele angst minder wordt en het enthousiasme toeneemt hoe meer ze het zien en ervaren.
Tip 2: Zoek het niet alleen buiten de deur
Ook thuis kun je er een feestje van maken. Haal de schmink en verkleedspullen tevoorschijn, zodat de kinderen kunnen wennen aan verkleden en het feit dat jij verkleed bent! Als je kind een pruik of masker al vaker gezien heeft, is het straks ook zo eng niet meer!
En als het voor jou zo bont niet hoeft, kun je altijd nog alleen het huis versieren in de mate die bij je past (denk aan rode/gele tulpen, serpentine, of vlaggetje door heel de straat). Ook de Carnavalsmuziek kan natuurlijk thuis aan om in de stemming te komen. Vaak oefenen de kinderen op de school het nieuwste liedje en kunnen ze dat veel beter zingen dan wij… Maar er is ook genoeg andere muziek die ze kunnen waarderen. Hier zijn Batteraof en John Tana favoriet.
En er bestaan ook boekjes over de Carnaval, denk aan Vastelaovend Vreundjes en Funs en Lies, hieruit leren de kinderen meer over carnaval.
Tip 3: Kies voor een geschikt pekske
’t Pekske; een heikel punt, in Maastricht in elk geval, waar vaak veel tijd en energie in wordt gestoken. Wij houden het wat simpeler sinds we met de kinderen gaan, want er is minder tijd om al die pakjes te maken, maar ook om ingewikkelde pakken aan te trekken. Daarnaast draag ik meestal nog wel een kind en dan is ook niet elk pakje even handig.
Wij werken eigenlijk altijd met laagjes; een jasje of bodywarmer kan makkelijk uit binnen. En zorg dat het lekker zit, zodat je kindje zich in elk geval comfortabel voelt in een hele vreemde situatie. Verder zou ik zodra het een beetje kan de kinderen betrekken bij het kiezen van het pakje. Zo deden ze hier echt die verentooi niet op die ik gemaakt had… En misschien heeft jouw zoon of dochter wel een heel andere prinsessenjurk in gedachten!
Natuurlijk kun je ook matchend gaan als gezin. Dat valt hier ook bij de kinderen wel in de smaak (yes, ook nog bij die pre-puber!). Zo gaan wij sinds vorig jaar als rondreizend circus.Â
Tip 4: Prepareert uuch!
Probeer de Carnaval voor te bereiden. Zorg voor voldoende eten, drinken en entertainment om mee te nemen. Regel de oppas als je samen nog even eropuit wilt gaan. En bedenk voor welk vervoer je wilt gaan. Wordt het de bus of de auto? Gaat de kinderwagen mee of maak je een kar? Overal hangen voor- en nadelen aan vast. De afgelopen jaren hebben we heel wat uitgeprobeerd. Mijn favo bij twee (verlegen) kinderen, die dicht op elkaar zitten qua leeftijd, is toch wel een dubbele kinderwagen. Ze kunnen dan allebei fijn zitten en hebben een veilig plekje, waar eventueel zelfs geslapen kan worden. Pro-tip: Neem een oude wagen mee, eventueel met slot, als je toch ergens naar binnen wilt gaan! Nu onze oudste drie prima kunnen lopen, nemen we alleen nog de wagen mee voor de kleinste. Een bolderwagen vonden wij minder prettig, je trekt het achter je aan en hebt dus minder zicht, en de bus of auto in vonden we niet zo handig.
Tip 5: Kies een geschikte locatie
We zijn met de kinderen nooit echt naar kinderlocaties geweest in de stad, maar meer de rustige hoek opgezocht op de favoriete pleintjes. Denk dan aan midden op het OLV-plein, Of aan de rand bij de cafeetjes op het Vrijthof. Afgelopen jaren was Bonne Femme favoriet, want daar waren vriendjes en konden ze rondrennen met een bal.  Neem dus zeker een bal of ballon mee, confetti, serpentine, stoepkrijt, knakkerpistooltjes… Wij hebben nu een circustent mee, waar de kinderen mee kunnen spelen. Dus denk ook zeker aan iets wat past bij je pakje.
Tip 6: Zorg voor veiligheid
Denk aan je telefoonnummer op de arm, of een SOS-bandje, een tracker (tip: wij hebben deze bij de peuter geplakt op de rug van zijn romper!) of een belhorloge. Zodat ze je kunnen bereiken als jullie elkaar kwijt zouden raken. Maar denk ook na over alcohol.. Gaan jullie allebei drinken? Kun je de kinderen dan nog wel goed in de gaten houden? Neem eventueel alcoholvrije drank mee, dan is de drempel om het te drinken al een heel stuk lager.
Tot slot…
Geniet samen en realiseer je dat hoe hard je ook je best doet, het carnavalsvirus niet altijd bij je kind hoeft aan te komen… Yes, da’s ook het nadeel van een groot gezin, de kans op een kind die immuun is voor het carnavalsvirus is ook groter 😉
Leeftijd: Ik ben geboren in mei 1984, ondertussen dus 40 jaar oud.
Gezin: Al eeuwen samen met François, en moeder van 4 kids: Chrit (2013), Julian (2015), Mare (2018) en Faas (2021).
Hobby’s: wandelen, zwemmen, hardlopen, dansen, lezen, tekenen, tripjes plannen…
Opvoedmotto: ‘Let it gooooo…’
Blogs van Danielle