CARELESS RUNNING: HARDLOOPTRAINING VOOR OUDERS VAN KINDEREN MET EEN ZORGVRAAG

In gesprek met Liza Lejeune
In gesprek met Liza Lejeune Cliëntondersteuner MEE Zuid-Limburg

In maart 2018 ging Careless Running van start voor ouders uit de gemeenten Valkenburg en Meerssen. Een mooi project van MEE en Stichting Ophovenerhof, bedoeld voor ouders van kinderen met een zorgvraag. MEE Clientondersteuner Liza Lejeune en Bert Ramakers van Stichting Ophovenerhof vertellen er meer over in dit interview!

Een betere moeder…

“Careless Running is participatieproject, dat op een hele mooie manier is ontstaan”, opent Liza haar verhaal. “Een collega van MEE werkzaam in Sittard-Geleen merkte dat veel van de ouders waar ze thuis over de vloer kwam, tegen dezelfde zaken aanliepen. Dat ze zo in beslag genomen worden door de zorg voor hun kind, dat ze weinig tijd meer hebben voor zichzelf. Niet wetende dat er zoveel andere ouders in dezelfde situatie zitten. Zelf liep deze collega regelmatig hard en ze merkte dat ze hierdoor fysiek en psychisch sterker werd waardoor ze een nóg betere moeder kon zijn. Omdat ze graag iets wilde doen voor deze moeders, kwam ze op het idee om samen met hen te gaan rennen.”

Kan dat wel?

“Kan dat wel?”, vroeg ze zich vervolgens af. Ze besprak haar ideeën met Bert. Hij is start-to-run trainer en heeft tevens een achtergrond in de zorg. Samen hebben ze een plan gemaakt en gepresenteerd bij de gemeente. Daar reageerde men enthousiast en zo hebben ze de kans gekregen om te gaan starten. In 2016 en 2017 in Sittard-Geleen en in 2018 dus voor het eerst in Meerssen en Valkenburg.”

Zorgeloos Rennen

“Careless Running. De naam zegt het eigenlijk al; zorgeloos rennen. Om daarmee de psychische en lichamelijke gezondheid te verbeteren. Wij vragen ouders vooraf en na afloop van het project een vragenlijst in te vullen over hun functioneren op verschillende gebieden. Op deze manier kunnen we het verschil in kaart brengen. Uit de vragenlijsten van 2016 en 2017 blijkt dat gezondheid van deelnemers echt verbetert. Maar het project Careless Running is vooral bedoeld om mensen samen te brengen en te verbinden, ze in hun eigen kracht te zetten. Dat past ook bij de werkwijze van MEE en dat maakt het ook zo mooi om hier een bijdrage aan te kunnen leveren”, aldus Liza.

Over de effecten van hardlopen

“Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen die regelmatig hardlopen minder last hebben van depressie, angst, paniek en stress gerelateerde klachten. Je stemming verbetert doordat tijdens en na het rennen het stofje endorfine vrij komt. Het wordt ook wel de ‘runners’ high’  genoemd. Het samen rennen heeft ook een positief effect op je sociale contacten. Je heb een gezamenlijk doel waar je naar toe werkt. Als je dat doel haalt, geeft dat een geweldige boost aan je zelfvertrouwen. Andere vormen van bewegen zijn natuurlijk ook goed voor je, maar hardlopen is praktisch en populair. Je kunt starten bij de voordeur en weer eindigen bij de voordeur. Je hoeft niet eerst naar een fitnesscentrum of sportclub. De kosten zijn laag. Je betaalt immers geen lidmaatschap. En bovendien is een groot voordeel van hardlopen dat je beweegt in de buitenlucht. De blootstelling aan daglicht heeft al een milde anti-depressieve werking op zichzelf.”

Vrouw strikt hardloopschoen op bankje

Aan één woord genoeg

“Ouders van kinderen met een beperking hebben zoals gezegd vaak weinig tijd voor zichzelf. Ook het contact met andere ouders schiet er nogal eens bij in. Door tijdgebrek, maar ook doordat hun kinderen vaak in een andere regio met busvervoer naar school gaan. Dit maakt het lastiger om contact te leggen met andere ouders. Terwijl het contact met lotgenoten juist zo belangrijk is, omdat hier een stuk herkenning kan ontstaan. Het is fijn om je verhaal kwijt te kunnen aan mensen die het écht snappen. Bij ouders onderling zie je vaak dat ze aan één woord genoeg hebben. Omdat ze weten hoe dingen gaan en zijn.”

Laagdrempelig

“Het programma van Careless Running bestaat uit 15 bijeenkomsten op woensdagochtend. Na de eerste zes trainingen zou de groep in staat moeten zijn om 3 km te rennen. Op dat punt evalueren we hoe het gaat en kunnen mensen kiezen of ze nog verder willen training voor de 5 km of niet. Wie het leuk vindt, kan in oktober meedoen aan de 5 kilometerloop bij de Marathon in Meerssen. Bert en ik begeleiden de groep samen. Vanuit mijn rol als cliëntondersteuner van MEE kan ik tijdens Careless Running, op een laagdrempelige manier met ouders in gesprek gaan over hun situatie en verbindingen maken daar waar dat nodig en mogelijk is.”

Op Maat Programma

“We vinden het belangrijk dat iedereen kan meedoen met de training. Je hebt dus geen ervaring nodig met hardlopen. En ook een goede conditie is niet vereist. De trainingen worden stapsgewijs opgebouwd. Aansluitend aan het rennen organiseren we themabijeenkomsten. Daarvoor nodigen we een externe expert uit, over een thema waar op dat moment binnen de groep behoefte aan is. Dat kan een yoga-docent zijn, een fysiotherapeut die tips geeft voor het hardlopen, maar ook een jobcoach of iemand met expertise op het gebied van Wajong-uitkeringen. Tijdens de gesprekken met ouders peilen wij over welke onderwerpen ze graag meer informatie zouden willen en sluiten daar met onze themabijeenkomsten op aan. Heel divers dus en vooral ook op maat!”

Geen doel, maar een middel!

“In het verleden zijn er ook al ouders geweest die aangaven ‘ik vind het heel leuk, maar het rennen lukt me niet’. Dat is helemaal geen probleem, er kan ook gewandeld worden. Rennen is namelijk niet het doel, maar het middel om mensen met elkaar te verbinden! Dat het een goed middel is, blijkt wel uit het feit dat de 1e groep moeders, die in 2016 gestart is met rennen, nog steeds samen rent. Dit is een zelfsturende groep geworden en dat is natuurlijk ontzettend mooi om te zien!”

5x wat het andere ouders bracht:

“Ik ben ook heel wat wijzer geworden door de informatie waardoor ik toekomst voor mijn dochter duidelijker zie.”

“Ik ben ontzettend blij dat ik mee heb gedaan, ik ben een nog rijker mens geworden. De contacten en het bezig zijn met sport is een hele fijne combinatie.”

“Ik ben trots op mezelf en 3x per week een goed gevoel. Samen lopen is erg leuk! En ik slaap beter!”

“Ik ben trots op het volhouden en voel me daardoor zelfverzekerder”

“Ik zit echt lekkerder in mijn vel. Had niet in de gaten dat ik DIT nodig had.”

Beschrijving Careless Running

MEER INFORMATIE