BUURTGEZINNEN MAASTRICHT EN EIJSDEN-MARGRATEN

In gesprek met Katrien Jozephs van Trajekt
In gesprek met Katrien Jozephs van TrajektCoördinator Buurtgezinnen Maastricht en Eijsden-Margraten

Veel gezinnen maken wel eens een moeilijke periode mee. Door allerlei factoren – denk bijvoorbeeld aan ziekte, financiële zorgen of relatieproblemen – kunnen ouders zich een tijdje overbelast voelen. Hoe fijn zou het zijn als je in zo’n moeilijke periode wat ontlast zou kunnen worden in de verzorging en opvoeding van de kinderen? Zonder dat je meteen allerlei hulpverleners over de vloer krijgt… Het kan! Met de hulp van het nieuwe initiatief ‘Buurtgezinnen Maastricht en Eijsden-Margraten’. Coördinator Katrien Jozephs van Trajekt vertelt er meer over.

Een nieuw initiatief

“In september 2017 zijn we in Maastricht en Eijsden-Margraten gestart met ‘Buurtgezinnen’. Een landelijk concept dat al in meerdere gemeenten in Limburg aangeboden wordt. Waar het op neer komt is dat gezinnen die (tijdelijk) overbelast zijn (vraaggezinnen), worden gekoppeld aan gezinnen in de buurt die ondersteuning willen geven (steungezinnen). Zodat de ouder(s) in het vraaggezin weer wat op adem kunnen komen en de kinderen zich positief kunnen blijven ontwikkelen. Een paar uurtjes kwalitatieve aandacht per week, voor een kind waar het thuis even moeilijk gaat, kan namelijk echt het verschil maken!”

Hoe het werkt…

“Misschien is het leuk als ik gewoon uitleg hoe het in z’n werk gaat als mensen zich willen aanmelden voor Buurtgezinnen?”, stelt Katrien voor. Goed idee! “Als je als gezin denkt ‘wat tof, ik kan wel wat extra steun gebruiken’, ga dan naar www.buurtgezinnen.nl. Op deze landelijke website kun je je aanmelden en dan neem ik contact met je op om een afspraak te maken. Vervolgens doorlopen we samen een vast aantal stappen, die horen bij de landelijke methodiek van Buurtgezinnen.” 

Stap voor stap

“De eerste stap is dat ik bij jullie op bezoek kom. Samen bekijken we wat er aan de hand is en waar je graag in ontlast zou willen worden. Ik maak dan een ‘profiel’ aan, waarmee we een passend steungezin gaan zoeken. Dit maak ik altijd anoniem, bijvoorbeeld ‘Vrolijke peuter zoekt speelgezin om op woensdagmiddag uit te waaien’. Als jij je in dit profiel kunt vinden, plaats ik het op onze Facebookpagina voor Maastricht en Eijsden-Margraten. Daar kunnen de steungezinnen dan op reageren. Als ik alle reacties van steungezinnen heb verzameld, leg ik deze aan je voor en dan bekijken we samen wat voor jullie de beste match is. Daarna plannen we een kennismaking met beide gezinnen. In dat gesprek maken we afspraken over hoe het contact zal gaan verlopen, maar ook over privacy. Daarna doe ik als coördinator een stapje terug en ben ik ongeveer één keer per twee maanden betrokken om te horen hoe het gaat. Of eerder natuurlijk als dat nodig is!”

Voor iedereen

“Buurtgezinnen is er in principe voor een hele brede doelgroep; arm of rijk, dat maakt niets uit! En ook als er al een of meerdere hulpverleningsinstanties betrokken zijn, kan Buurtgezinnen worden ingeschakeld. Dan is het wel belangrijk dat het steungezin wordt ingeschakeld voor één specifieke vraag, voor een kind. Niet dat het steungezin een vervanger wordt van professionele hulp voor het gezin. Ditzelfde geldt voor kinderen met bijvoorbeeld ADHD. In principe kan ook voor kinderen met een ‘rugzakje’ ondersteuning vanuit Buurtgezinnen worden aangevraagd. Maar het moet natuurlijk wel haalbaar zijn. De steungezinnen zijn vrijwilligers. De eigen kinderen mogen er niet onder gaan lijden… Dat zijn dus dingen waar we vanuit Buurtgezinnen in de screening heel goed naar kijken!”

Meer informatie & aanmelden


Kun jij tijdelijk wel wat steun gebruiken bij het opvoeden van je kinderen? Meld je aan via www.buurtgezinnen.nl. Hier kun je ook terecht voor meer informatie over Buurtgezinnen. Heb je interesse om steungezin te worden? Klik dan hier.

MEER INFORMATIE