BROEKPLASSEN; OORZAKEN EN TIPS VOOR HET OMGAAN MET ONGELUKJES

Als kinderen net zindelijk zijn, komen ‘ongelukjes’ vaak voor. Weer een natte broek, weer het beddengoed wassen; als ouder kun je er soms moedeloos van worden! Maar ook voor je kind kan het op den duur behoorlijk frustrerend zijn als het regelmatig ongelukjes heeft. In dit artikel lees je meer over mogelijke oorzaken voor broekplassen en tips voor hoe je het beste om kunt gaan met ongelukjes!
Over broekplassen
Als je met je peuter start met de zindelijkheidstraining horen ongelukjes erbij. Maar ook bij kinderen die al wat ouder zijn, kunnen ongelukjes nog regelmatig voorkomen. Wist je dat zo’n 7% van de kinderen tussen de 4 en 7 jaar nog regelmatig in z’n broek plast? Het is dus niet heel zeldzaam als je kind al wat ouder is en nog regelmatig ongelukjes heeft, maar wel goed om wat extra aandacht aan te besteden. Naarmate je kind ouder wordt, wordt het broekplassen immers steeds vervelender. Je kind kan erdoor gepest worden op school of als het met andere kinderen speelt of sport. Dit kan leiden tot verminderde schoolprestaties en kan het zelfvertrouwen aantasten.
Oorzaken van regelmatige ongelukjes/broekplassen
Het negeren van signalen
Zeker bij jonge kinderen zie je vaak dat ze zo op kunnen gaan in hun spel, dat ze niet doorhebben dat ze een volle blaas hebben. Of dat ze het wel voelen dat ze moeten plassen, maar dat ze deze signalen negeren omdat ze het spel niet willen onderbreken.
Als je denkt dat dit de oorzaak is van de ongelukjes van je kind, dan kan het goed zijn om te gaan werken met vaste plasmomenten. Bijvoorbeeld bij het wakker worden, voor het eten, voor je het huis uit gaat, voor het slapen gaan. Bespreek dit met de juf of meester van je kind, zodat deze structuur ook op school kan doorlopen.
Lichamelijke oorzaken
In uitzonderlijke gevallen kunnen lichamelijke problemen een rol spelen. Voorbeelden hiervan zijn een blaasontsteking, waardoor je kindje minder goed aanvoelt wanneer hij/zij aandrang heeft om te plassen. Of een overactieve blaas. In dat geval geeft de blaas vaker dan normaal het signaal af dat hij vol is en heeft je kindje vaak het gevoel dat het moet plassen. Een signaal dat dit mogelijk speelt, is wanneer je kindje vaak naar de wc gaat, maar steeds maar een heel klein beetje plast. Een andere lichamelijke oorzaak voor broekplassen kan zijn dat je kindje zwakke bekkenbodemspieren heeft of deze verkeerd gebuikt, waardoor het vaker ongelukjes heeft. Ten slotte geldt dat kinderen ook door obstipatie minder goed kunnen voelen wanneer ze naar de wc moeten. Als dit speelt bij je kindje, dan zal het waarschijnlijk ook klagen over buikpijn.
Als je vermoedt dat er lichamelijke factoren ten grondslag liggen aan de ongelukjes/het broekplassen van je kind, is het goed om hierover contact op te nemen met de huisarts. Hij of zij kan dit verder bekijken en jullie indien nodig doorverwijzen.
Stress
Hevige emoties of stress kunnen een oorzaak zijn wanneer je kind – na een periode van zindelijkheid – opeens weer regelmatig ongelukjes heeft. In dit artikel lees je meer over terugval in zindelijkheid bij kinderen.
Denk je dat stress of spanning de oorzaak is van het broekplassen van je kind? Probeer dan met je kind in gesprek te raken over wat hem/haar zo bezighoudt en welke gevoelens het daarbij ervaart. Wanneer je kind zich gezien en gehoord voelt, zal het zich hopelijk weer wat veiliger gaan voelen, waardoor het broekplassen minder wordt.
Omgaan met broekplassen en ongelukjes
Zoals beschreven horen ongelukjes bij de zindelijkheidstraining. Als je peuter nog regelmatig ongelukjes heeft, kun je dat beschouwen als een ‘normaal verloop’ van de zindelijkheidstraining. Houdt het broekplassen aan? Of is je kind al wat ouder en komen de ongelukjes nog steeds regelmatig voor? Dan kunnen onderstaande tips wellicht helpend zijn:
Tip 1: Hanteer vaste plasmomenten
Om de kans op ongelukjes te verkleinen is het raadzaam om een aantal vaste momenten in te lassen waarop je je kind aanwent om naar de wc te gaan. Bijvoorbeeld bij het opstaan, voor het eten en voordat je ergens naartoe gaat. Als je kind al wat ouder is, kun je ook werken met een speciaal horloge, dat elke twee uur piept of vibreert. Als het alarm gaat, weet je kind dat het tijd is om naar de wc te gaan.
Tip 2: Zorg voor continuïteit
Is je kind overdag vaak ergens anders, zoals op school, het kinderdagverblijf of bij opa en oma? Spreek dan met hen af dat ze hetzelfde ritme om te gaan plassen hanteren als thuis (zie tip 1).
Tip 3: Goed uitplassen
Sommige kinderen zijn zo enthousiast over de dingen waar ze mee bezig zijn, dat ze zich niet de tijd gunnen om even rustig te plassen. Zijn de wc-bezoekjes van jouw kind soms ook erg kort? Dan bestaat de kans dat je kind niet goed uitplast, waardoor de blaas niet leeg is. Hierdoor neemt de kans op broekplassen toe. Je kunt hieraan werken door met je kind mee naar de wc te gaan en erop toe te zien dat je peuter genoeg tijd neemt om rust te plassen. Laat je kindje als hij/zij zegt klaar te zijn bijvoorbeeld eerst nog tot 10 tellen voor het van de wc af mag om de handjes te wassen.
Tip 4: Kies een positieve insteek
Dit is misschien wel de belangrijkste tip van allemaal; zorg dat je altijd een positieve insteek houdt. Straffen en boos worden werkt namelijk vaak averechts, omdat dit stress veroorzaakt bij je kind. Onthoud dat je kind niet expres in zijn broek plast. Wat veel effectiever werkt dan straffen of boos worden bij een ongelukje, is het belonen van een droge broek. Werk bijvoorbeeld met een stickerkalender, waarop je je kind elke dag dat het geen ongelukje had een sticker laat plakken, al dan niet gekoppeld aan een wat grotere beloning bij een x aantal stickers. Maar ook met een compliment of een high five kun je al veel bereiken. Als je je kind extra zelfvertrouwen kunt geven, helpt dat enorm!
Tip 5: Maak je niet te veel zorgen.
En dan last but not least: maak je niet te veel zorgen als je kind zo nu en dan een ongelukje heeft. In veruit de meeste gevallen gaat het broekplassen vanzelf over. Elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Zijn alle vriendjes of vriendinnetjes wel al zindelijk? Onthoudt: het is geen wedstrijd en het zegt ook niets over jouw pedagogische vaardigheden of rol als ouder!
Hulpmiddelen bij broekplassen
Wanneer je al aan de slag bent gegaan met bovenstaande tips en het broekplassen houdt aan, dan kun je misschien ook deze hulpmiddelen nog eens proberen:
- UnderWunder ondergoed: dit is ondergoed met een absorberend kruis. Verliest je kind een beetje plas, dan is daar dus niets van te merken.
- Plaswekker: dit is een speciaal broekje dat je kind overdag draagt, met een klein apparaatje dat aan zijn kleding wordt vastgemaakt en een alarm afgeeft zodra je kind een paar druppels urine verliest. Er is een geluids- en een trilalarm. Zet je kind alleen het laatste alarm aan, dan hoeft niemand er verder iets van te merken. Met zo’n plaswekker kan je kind op tijd naar het toilet gaan en op den duur leert hij het signaal van een volle blaas te herkennen.
- Plashorloge: een plashorloge is een speciaal horloge waarop je kunt instellen dat om de zoveel tijd een alarm afgaat. Trilt het horloge, dan weet je kind dat het naar het toilet moet gaan.
Bronnen:
We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.