BELEEF HET ULTIEME LENTEGEVOEL MET JE KIND MET DEZE ACTIVITEITEN!

activiteiten kind voor ultieme lentegevoel

Lang zal het niet meer duren voordat we het voorjaar volop kunnen ruiken, voelen én zien! In februari leek het zelfs al een beetje voorjaar. De zon bracht de eerste warmte en de vogels zongen hun eerste liedje. Kinderen konden zelfs al (met) zonder jas buiten spelen… en dat zo vroeg in het jaar! Dat smaakte naar meer! Inmiddels is de lente ook officieel aangebroken en kunnen de kinderen weer heerlijk buitenspelen. De eerste jonge dieren, zoals geitjes en lammetjes, zijn al geboren. En hier en daar kunnen we al genieten van prachtige bomen en struiken in bloesem. Hou jij ook zo van het voorjaar? Laat je inspireren door dit artikel voor ‘vroege-lente-vierders!’.  Met daarin allerlei activiteiten om samen met je kind(eren) volop van de lente te genieten!

1. Jonge dieren kijken

De allermooiste manier om van de lente te kunnen genieten is misschien wel het zien en ervaren van jonge dieren. Op verschillende boerderijen in Limburg is ieder jaar in de lente een geboortegolf aan jonge dieren. Of het nu lammetjes, jonge geitjes, konijntjes, kalfjes of biggetjes zijn. Je vindt ze op speciale boerderijen zoals bijvoorbeeld de Schaapskooi in Epen of de Recreatie- en educatieve boerderij in St. Geertruid. Bezoek ook eens de kinderboerderij in de buurt. Vanaf maart zijn er steeds meer jonge dieren te zien en meestal mag je ze ook knuffelen!

jonge dieren kijken activiteiten voorjaar

2. Creatief met krijt

Op een mooie dag is het natuurlijk heerlijk om lekker naar buiten te gaan. Helemaal als je een opdracht meegeeft aan de kinderen. Voorzie ze van een flinke voorraad stoepkrijt in alle kleuren van de regenboog en laat ze een leuke voorjaarsomgeving tekenen op de stoep. Bloemetjes, bomen, vogeltjes, wat ze maar verzinnen. Zijn ze klaar, dan pak jij de ladder en vraag je of ze óp hun tekening willen gaan liggen. Jij klimt op de ladder, maakt de foto van bovenaf en dan samen lachen om het resultaat. Ook leuk; je kinderen een kale muur buiten laten versieren met een tekening gemaakt van handafdrukken krijt.

creatief krijt lente bezigheden

3. Samen een fruitsalade maken

Een fruitsalade maken is leuk om samen te doen, terwijl je kleintje hakvaardigheden (met kindvriendelijke tools) toepast. Als hij/zij nog niet zo handig is, kun je makkelijker fruit als bananen door je kind laten snijden terwijl jij de moeilijkere dingen als appels en druiven aanpakt. Een fruitspiesje is ook een goed alternatief, waarbij je kind kan helpen om gesneden fruit op spiesjes te doen. En in het zonnetje buiten lekker opeten.

fruitsalade maken lenteseizoen activiteiten

4. Naar de speeltuin

Vanaf het Paasweekend zullen alle speeltuinen weer open gaan! Dat beloofd weer veel speelplezier en dolle pret. Klimmen, klauteren, glijden, schommelen en wat al niet meer. Er is nog steeds niets fijner dan heerlijk buiten spelen. Het kan in je eigen buurt maar zeker ook in een speeltuin. Bovendien heb je in een speeltuin altijd vriendjes of vriendinnetjes om mee te spelen.

naar speeltuin kind lente buitenactiviteit

5. De eerste tuin-picknick

Als de zon al aardig warm wordt, is een picknick in de tuin prima te doen. Vooral jonge kinderen kunnen heel goed meehelpen bij het maken van overheerlijke pizza en smoothies. Maak het pizzadeeg zelf of met behulp van een pak en laat de kinderen hun toppings kiezen en de pizza beleggen. Als ouder kies je natuurlijk ingrediënten die de pizza’s wat gezonder maken. Een kindvriendelijke pizzasnijder maakt het nog leuker. Ga je toch voor de smoothie? Zelfs veel kieskeurige kinderen houden van smoothies en het kan een smakelijke manier zijn om fruit en groenten aan je kind te geven. Je kind kan de ingrediënten helpen meten en in de blender gooien. Zelfs de kleinste koks kunnen helpen. Eet smakelijk op een picknickkleed in de tuin of ga naar het park!

smoothies maken tuin picknick lente

6. Wandelen in het bos

Hoe heerlijk is het om lekker het bos in te gaan en te genieten van alle voorjaarsgeuren. Ook is een bos de ideale plek om (boom)tikkertje of verstoppertje te spelen. Ook kun je in bomen klimmen of mooie natuurmaterialen verzamelen. Tijdens een wandeling door het bos kom je van alles tegen. Het bos heeft heel veel te bieden en is daarom leuk voor het hele gezin!

wandelen bos kind lente activiteit

7. Een boom planten in de tuin

Dit is de perfecte activiteit om te doen nu de kinderen nog jong zijn. Zo zien ze hun eigen boom langzaam maar zeker groeien in de tuin en wordt het een onderdeel van hun jeugdherinneringen en hun herinneringen aan het ouderlijk huis. Maar daar blijft het niet bij want tuinieren heeft ook heel positieve effecten op de ontwikkeling van kinderen.

boom planten natuur activiteiten lente

8. Een speurtocht in de buurt

Ga samen op een speurtocht door de buurt. Zet zelf een speurtocht uit voor de allerkleinsten en loop de tocht samen. Kinderen die de buurt al goed kennen kunnen zelf een korte speurtocht uitzetten en voor een super-speurtocht, waar jullie samen op zoek gaan naar een schat, is geocaching een leuke activiteit.

speurtocht schat geocoaching voorjaar activiteit

Laat de lentekriebels nu maar komen!

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

MEER INFORMATIE