BEHOEFTE AAN STEUN, HULP OF TIPS IN TIJDEN VAN CORONA? HIER KUN JE TERECHT!

behoefte steun hulp tijdens corona

In de afgelopen tijd zijn er tal van initiatieven in het leven geroepen om groepen die het zwaar hebben extra te steunen in deze tijd waarin alles in het teken staat van het coronavirus. Denk aan kwetsbare en eenzame ouderen, ondernemers in branches die zwaar getroffen zijn en natuurlijk onze hulpverleners in de zorg. Maar óók voor ouders en kinderen/jongeren die het zwaar hebben. Zeker nu deze situatie nog enige tijd lijkt voort te duren, kan het zomaar gebeuren dat de spanningen oplopen in huis. Waar kun je dan terecht voor informatie en advies? Een luisterend oor of hulp? In dit artikel zetten we een aantal (lokale) initiatieven voor ouders en kinderen/jongeren op een rij!

>> Ontbreekt er nog een initiatief? Laat het ons weten via info@cjg043.nl!

Steun bij corona-stress

Hoe blijf je ook mentaal overeind in deze stressvolle periode? Want hoe je het ook wendt of keert; deze tijd vraagt veel van ons allemaal. Onderstaande websites en initiatieven bieden informatie, handige tips en tools en soms ook de mogelijkheid tot persoonlijk contact in het omgaan met emoties of psychische klachten en het opvoeden van kinderen in deze nieuwe situatie.

Chatspreekuur CJG043

Elke maandag –en dinsdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur kunnen ouders/opvoeders via de website van het CJG043 gratis en anoniem chatten met opvoedondersteuner Marjo Voeten van Trajekt. Over alles wat te maken heeft met opvoeden, opgroeien en de ontwikkeling van hun kind in het algemeen, of ook nu in tijden van corona. Voor ouders van pubers, die zich zorgen maken over het mentale welzijn van hun kind, is er een speciaal chatspreekuur ‘Psychische Klachten bij Pubers’ dat wordt verzorgd door experts van Mondriaan Preventie. Dit chatspreekuur vindt plaats op dinsdag tussen 10.00 en 12.00 uur en op donderdag tussen 20.00 en 22.00 uur.

Opvoedondersteuning stichting Trajekt

Ook de opvoedondersteuners van Trajekt kunnen je digitaal en telefonisch steunen bij de opvoeding van je kind(eren). Er wordt vanuit deskundigheid meegedacht bij je vragen over het opgroeien, de ontwikkeling en opvoeding van je kind. Deze ondersteuning (op maat) sluit aan op je persoonlijke situatie. De deskundigheid en ervaring van jou wordt meegenomen in het zoeken naar een passende oplossing. Niemand weet immers beter dan jij wat voor jouw gezin het beste werkt. Deze opvoedingsondersteuning is gericht op ouders met kinderen in de leeftijd t/m 12 jaar. Het is gratis, oplossingsgericht en vanuit een positieve insteek. Contact via: opvoeden@trajekt.nl of telefoonnummer: 043 – 763 00 00

MIND

Op de website van MIND is van alles te vinden. Van ontspanningsoefeningen en een Facebookvideo om middels meditatie meer rust in je hoofd te krijgen, tot de mogelijkheid om contact te leggen voor een luisterend oor in de vorm van MIND Korrelatie. Bij hen kun je elke werkdag tussen 9.00 en 18.00 uur terecht voor hulp en advies, via telefoon (0900 – 1450, € 0,15/min), chat (tot 17:30 uur), WhatsApp en mail.

Mondriaan Preventie

De collega’s van Mondriaan Preventie bieden ook in tijden van corona (online) hulp op het gebied van gamen, alcohol en drugs en KOPP/KOV (zie hieronder). Op maandag t/m donderdag tussen 9.00 en 17.00 uur kunnen ouders, jongeren en professionals gratis bellen naar 088 – 506 72 00 met alle vragen over gamen, alcohol, drugs en gokken. Mocht er meer nodig zijn dan enkel advies, dan zijn er ook mogelijkheden voor digitale begeleiding. Al er behoefte is aan enkele inzicht-gevende en motiverende gesprekken met de jongere over zijn gebruik, dan kunnen we die inplannen en bijvoorbeeld via WhatsApp beeldbellen voeren. Voor meer informatie hierover, kun je terecht op de website van Moti4!

Ouders die last hebben van stress, psychische problemen of een verslaving en hun partner kunnen terecht op de website KopOpOuders. Voor deze groep ouders is er – als zij opvoedvragen hebben – ook de mogelijkheid om gebruik te maken voor Triple P Online. Als je hier interesse in hebt, laat het weten via preventie@mondriaan.eu. Voor jongeren vanaf 16 jaar die een vader of moeder met psychische of verslavingsproblemen hebben is er de website Kopstoring.

De Luisterlijn

De Luisterlijn (voorheen Sensoor) is dag en nacht bereikbaar via 0900 – 0767.

online hulp advies informatie corona

Online informatie en tips voor ouders

Op deze websites vind je handige en betrouwbare informatie en tips voor ouders in relatie tot het Coronavirus:

Het Nederlands Jeugd Instituut (NJI)

De website van het Nederlands Jeugd Instituut biedt betrouwbare informatie voor ouders, professionals en ook voor kinderen en jongeren. Op de NJI-pagina voor ouders vind je bijvoorbeeld informatie over deze onderwerpen:

Daarnaast vind je ook veel informatie over praktische onderwerpen zoals bijvoorbeeld kinderopvang en thuisonderwijs.

De Kinderombudsman

Op de website van de Kinderombudsman is zowel voor ouders als voor kinderen en jongeren de nodige informatie te vinden. De informatie voor ouders is toegespitst op het praten met je kind over corona. Waar moet je op letten? Waarom is het niet verstandig om tegen een kind te zeggen dat er niets aan de hand is? Wat zijn mogelijke signalen dat je kind met vragen of zorgen zit rondom corona? Dit en meer dus op de website van de Kinderombudsman!

CJG043

Ook op de website van het CJG043 zijn diverse artikels te vinden met tips en informatie voor ouders in tijden van corona:

handige sites apps kind thuis bezighouden corona

Online informatie, tips en advies voor jongeren

ThriveAmsterdam

Op de website van ThriveAmsterdam deelt een ontwikkelingspsychologe en preventiewerker een aantal handige tips voor jongeren die kampen met angst, spanningen of stress.

@Ease Maastricht

@Ease Maastricht is normaliter een laagdrempelig inlooppunt voor jongeren met (psychische) problemen. Vanwege corona is het niet meer mogelijk om zomaar even binnen te lopen. Wel zijn ze telefonisch bereikbaar op ma – do tussen 15.30 en 18.00 uur. Daarnaast staat het team van vrijwilligers ook online klaar om jongeren te woord te staan via Facebook of Instagram. Iedere maandag van 15.00 tot 18.00 uur en dinsdag t/m donderdag van 15.30 tot 18.30 uur.

>> Lees meer over @Ease in dit interview op onze website!

Jouw GGD

Op de speciale website van de GGD voor jongeren, JouwGGD.nl kunnen jongeren terecht voor informatie over corona. Ook biedt de site de mogelijkheid om te chatten. Dit kan elke werkdag tussen 15:00 tot 21:00 uur en zondag van 18:00 tot 20:00 uur. Ook kunnen jongeren via deze website hun vragen per mail voorleggen aan een professional.

Het Nederland Jeugd Instituut (NJI)

Het NJI heeft een aparte pagina ingericht met informatie voor kinderen en jongeren over het coronavirus. Op de website voor kinderen vind je antwoorden op veelvoorkomende vragen over bijvoorbeeld de noodzaak om handen te wassen of 1.5 meter afstand te houden. De site voor jongeren biedt informatie over topics als ‘hoe om te gaan met verveling’, ‘hoe contact te houden met vrienden’ en ‘wat als de spanningen thuis hoog oplopen?’

De Kinderombudsman

Op de website van de Kinderombudsman staat de informatie over het coronavirus in heel begrijpelijke taal samengevat voor de jeugd. Ook vind je er veel links naar andere sites waar kinderen en jongeren terecht kunnen voor meer informatie over het coronavirus.

De Kindertelefoon

De Kindertelefoon. Hier kunnen kinderen of jongeren naar bellen of mee chatten over hun vragen of zorgen. De Kindertelefoon heeft het wel extra druk afgelopen dagen. Kinderen/jongeren kunnen ook met andere jongeren praten in het Forum, waar ook vrijwilligers van de Kindertelefoon mee kijken.

TEJO Nederland

Bij TEJO Nederland zitten vrijwilligers klaar om te bellen of te appen via 06 – 53 93 70 99.

 

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

MEER INFORMATIE