BABY’S EERSTE WEEK

baby's eerste week

En dan is je kleintje er eindelijk! Zo piepklein en toch zo’n groot wonder! Je blijft kijken naar dat kleine hummeltje. En dat is ook precies de bedoeling, want in deze eerste dagen staat alles in het teken van aan elkaar wennen. Dus bewonder en knuffel maar! En met dit knuffelen werk je meteen aan een goede hechting tussen jou en je kleine 😉 Wat je nog meer kunt verwachten of doen deze eerst week met je baby’tje? Lees het hier!

Wennen

Deze eerste week is het niet alleen wennen aan elkaar, maar ook wennen aan al die nieuwe verzorgingsrituelen. Voor jullie als ouders, maar ook voor je baby is alles nieuw. Neem de rust en tijd hiervoor. En zelfs bij een tweede of derde kindje moet je je baby leren kennen en je ook weer de handigheid van het verschonen van zo’n kleintje eigen maken.

Herstellen

Een bevalling is niet niks, het is zowel voor jou als je baby zwaar geweest. Je kleintje slaapt zo’n 17 uur per dag. Probeer in die tijd ook zoveel mogelijk rust voor jezelf in te bouwen om te herstellen van de bevalling. Beperk het kraambezoek en laat je helpen door de kraamhulp en familie of vrienden. Het ‘ontzwangeren’, gaat soms gepaard met kwaaltjes. In ons artikel ‘Deze kwaaltjes kun je verwachten na je bevalling’ lees je meer hierover. Ook de bekende kraamtranen oftewel baby blues komen aan bod, want ook die kunnen je misschien overvallen deze eerste week. Eén ding: het komt allemaal goed, écht!

Voedingsritme en gewichtsverlies

Het belangrijkste in het leven van je pasgeboren baby is voedsel. Om de twee tot drie uur is het etenstijd. En borst- of flesvoeding staat op het menu 😉 Je kleintje heeft al direct na de geboorte een aantal reflexen. Zo zorgt de zoekreflex ervoor dat hij/zij je tepel of de fles kan vinden. En vervolgens stimuleert de zuigreflex je baby om te drinken. Sommigen ervaren wat opstartproblemen bij de borstvoeding. Dit is heel normaal, probeer je hier niet te druk over te maken. Het heeft gewoon even tijd nodig om samen een prettig voedingsritme vinden. Bij twijfel, vraag het een lactatiekundige. Met een paar aanwijzingen en tips, kan het al snel opgelost zijn. Ondanks al dit eten, verliest je baby in de eerste week gewicht. Zo’n 10 procent van wat je baby bij de geboorte weegt, kan en mag je kleintje aan gewicht verliezen. Daarna komt je baby weer aan in gewicht.

Zwarte poep en krampjes

Als je dit van tevoren niet weet, schrik je waarschijnlijk wel even. Want de eerste poep van je baby is zwart! Deze eerste poep bevat namelijk vruchtwater, slijm die je baby heeft ingeslikt, galstoffen en bloedresten. Dit is heel normaal! Zoveel als je kleintje al zelf kan, soms gaat de voedselvertering in het begin toch wat minder goed. De darmen moeten nog goed op gang komen en je kleintje kan dan nog weleens last van darmkrampjes hebben. Je baby is dan onrustig en het buikje is gespannen. Ongeveer een half uur na de voeding begint je baby, soms fel, te huilen. De krampen zijn het heftigst aan het einde van de middag en begin van de avond en kunnen wel uren duren. Baby’s met darmkrampjes strekken tijdens het huilen hun benen en trekken ze weer in, het ziet eruit als trappelen. Gelukkig verdwijnen de krampjes vanzelf als je baby tussen de 3 à 4 maanden is. Je kunt er zelf wel rekening mee houden door: je baby niet te snel te laten drinken, een speen met een klein gat te nemen en te zorgen dat er steeds melk in de speen zit zodat je kleintje weinig lucht binnenkrijgt.

De babyhuid

In het begin hebben sommige baby’s op hun huid nog de vette vernixlaag die ze in de baarmoeder hadden. Het kan ook zijn dat je baby juist een hele uitgedroogde en schilferige huid heeft. Zowel het een als het ander trekt vanzelf bij. Na ongeveer 2 weken ziet de huid er normaal uit. Een tip, indien je baby een droge huid heeft: doe je baby niet elke dag maar om de andere dag in bad. En wees matig met zeep. Misschien heeft jouw kleintje een geboortevlek op de huid. Dit komt bij 1 op de 10 baby’s voor. Deze geboorteplak ziet eruit als een rode of bruine plek op de huid. Over het algemeen is deze onschuldig en meestal verdwijnt deze vanzelf weer.

wat verwachten eerste weken baby

Baby’s haartjes

Heeft jouw baby veel haartjes of een kaal koppie? Sommige kindjes hebben bij de geboorte al een dikke bos haar, maar gaat dit nog in de eerste 6 levensmaanden uitvallen. Dit is het zogenaamde “nesthaar” en is vaak dun en zacht. Op de plek van het hoofd waarop je baby het meest ligt, kan een kaal plekje komen. Dit is verder geen probleem, het haar groeit vanzelf weer terug. En ook kale baby’s krijgen toch na verloop van tijd vanzelf haar. Speciale verzorging voor het babyhaar is niet echt nodig. Je kunt het haar gewoon met water en eventueel wat zachte zeep wassen als je kindje in bad gaat. Ook kammen of borstelen is in het begin echt nog niet nodig.

Opgezette borstjes of bloedverlies

In de eerste paar maanden na de bevalling is het goed mogelijk dat je baby een beetje opgezette borstjes heeft. Of als je een meisje hebt, dat ze bloed verliest uit de vagina. Dit komt doordat hormonen van jou in de zwangerschap via het bloed bij je baby terecht zijn gekomen. Na de bevalling stopt deze bloedtoevoer en kan door deze daling in hormonen een ‘pseudo-menstruatie’ optreden.

Geel zien

Sommige baby’s krijgen zo’n dag of drie na de geboorte een gele kleur. Dit komt omdat de lever van een pasgeboren baby nog niet rijp genoeg is om bilirubine uit het bloed af te breken. Bilirubine is een afvalstof die voornamelijk vrijkomt bij afbraak van oude rode bloedcellen. De concentratie bilirubine in het bloed wordt dan te hoog, waardoor de baby geel gaat zien. Een beetje geel is normaal, maar als je kind erg geel wordt en suf lijkt, moet je even de verloskundige erbij roepen. Ook als je baby al binnen 24 uur na de geboorte geel ziet.

Aangifte doen van de geboorte van je kind

Binnen drie werkdagen na de geboorte moet je baby worden aangegeven bij de Burgerlijke Stand van de gemeente waarin je kindje geboren is. Let op, dit is dus niet persé de gemeente waar je zelf woont! Een mooi klusje voor papa 😉 Vergeet vooral niet om een geldig identiteitsbewijs en eventueel trouwboekje mee te nemen. En neem voor de zekerheid ook de gegevens mee wat betreft de geboortedatum, geboortetijd en de namen van de baby. Zodat er geen fouten gemaakt worden die later lastig te herstellen zijn (ja, het gebeurt…).

Hielprik

Tussen de 5de en 8ste dag komt een wijkverpleegkundige de hielprik bij je baby afnemen. Bij de hielprik worden er wat bloeddruppels uit de hiel van je kindje afgenomen die onderzocht worden op een aantal aangeboren aandoeningen. Het gaat dan om onder andere erfelijke bloedarmoede en stofwisselingsziekten die bij een vroege opsporing goed behandeld kunnen worden en nog geen schade aanrichten. De kans dat je kind een van deze aandoeningen heeft, is echter heel erg klein. Deelname aan deze hielprikscreening is vrijwillig en kosteloos.

Gehoortest

In de eerste maand na de geboorte, maar tegenwoordig meestal al in de eerste week, wordt een gehoortest uitgevoerd door een verpleegkundige. Dit is dan vaak gecombineerd met het hielprikje. Met deze test wordt gemeten of je baby goed genoeg hoort om te leren praten. De gehoortest wordt ook wel de ‘neonatale gehoorscreening’ genoemd, ofwel gehoorscreening bij pasgeborenen. Ook deze screening is vrijwillig en kosteloos.

In deze eerste levensweek van je baby komt er toch heel wat op je af, zoals je ziet. Probeer dus vooral zelf genoeg te rusten tussen de middag en ‘s avonds niet te laat naar bed. Zodat je ook kunt genieten van deze tijd. En wat kraambezoek betreft, je kunt altijd nog een kraamfeest geven een paar weken of maanden na de geboorte van je kindje 😉

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

PinkCloud meld je gratis aan