BABY’S 1STE HAPJES VASTE VOEDING – VOEDINGSSCHEMA 4 MAANDEN

baby eerste hapjes vaste voeding

Van maanden alleen borst- of flesvoeding geven, kun je als je kleintje nu zo’n 4 maanden is, starten met oefenhapjes. Zo maakt je baby kennis met nieuwe smaken en leert je kindje vast voedsel eten. Hoe je dat aanpakt en wat die eerste hapjes zijn? Lees er alles over in dit artikel!

Starten met vaste voeding

Je kunt je nu misschien afvragen of je met 4 maanden móét starten. Dit is niet het geval. Wel als je kindje 6 maanden is, dan heeft het vaste voeding nodig naast borst- of flesvoeding. Maar nu nog niet. Als je baby dus met veel plezier alleen borst- of flesvoeding drinkt en nog geen behoefte lijkt te hebben aan hapjes, is dat ook prima. Begin ook pas met vaste voeding als je kind er klaar voor is.

Wanneer is je kindje klaar voor vaste voeding?

Naast leeftijd zijn er ook andere factoren waar je op kunt letten om te bepalen of je kind klaar is voor zijn eerste hapjes. Kijk dan of je baby:

  • Hongerig blijft, ook als je hem/haar net al melk hebt gegeven
  • Het eten uit je mond kijkt of probeert het van je af te pakken
  • Je nadoet: als jij kauwt doet je baby dat ook
  • Steeds meer smakgeluiden maakt

Je baby’tje kan in het begin nog moeite hebben om van een lepeltje te eten, omdat hij/zij de tong naar buiten beweegt. Door te oefenen, leert je kindje dit vanzelf. En nu het nog gewoon bijvoeding is, maakt het ook nog niet zoveel uit dat er meer naast dan in het mondje gaat 😉

Als je start met vaste voeding terwijl je kindje er nog geen behoefte aan heeft, bestaat het risico dat je baby een tekort oploopt. Zeker in combinatie met borstvoeding, kan je baby door deze bijvoeding minder gaan drinken. Het is dus belangrijk dat deze oefenhapjes de borstvoeding of flesvoeding niet vervangen voordat je baby 6 maanden oud is. Onderstaand voedingsschema geeft je een voorbeeld van het dagelijkse aantal voedingen.

Voedingsschema

voedingsschema baby 4 maanden

Rijstebloem

Een goede eerste stap in het wennen aan vast voedsel is het toevoegen van rijstebloem aan de melkfles. Of je maakt er een dikker papje van dat je met een lepeltje aan je kind voert. Rijstebloem is licht verteerbaar (minder vezels) en glutenvrij. Vervang wel even de speen van de fles voor een met een groter gat, anders krijgt je baby het er niet doorheen. Echter elke dag rijstebloem toevoegen raadt het Voedingscentrum af, vanwege de mogelijkheid dat er relatief veel arseen in kan zitten. Wat mogelijk schadelijk is als je er langdurig teveel van binnenkrijgt. Een goede afwisseling krijg je met pap op basis van granen, zoals havermout of tarwe.

Gepureerde groenten en fruit

Begin met zachte en zoete smaken voor de oefenhapjes. Denk dan aan banaan, perzik, wortel en bloemkool. Het verschil met melk is dan niet zo groot. Als dit goed gaat, kun je doorgaan met andere smaken. Langzaamaan kun je aardappel, rijst, vlees, vis of brood toevoegen. Zorg wel dat je alles goed fijnmaalt.

Hou het in het begin nog bij 1 ingrediënt en mix de verschillende smaken nog niet door elkaar. Zo kan je baby goed wennen aan een bepaalde smaak. Geef ook een aantal dagen achter elkaar hetzelfde, voor je aan een volgende smaak begint. Hierna kun je smaken gaan combineren.

Vaste voeding en allergieën

Het advies van het Voedingscentrum en van kinderartsen is om baby’s tussen de 4 en 6 maanden al kennis te laten maken met verschillende soorten voeding. Dit om de kans op voedselallergieën te verkleinen, het gaat hierbij dan vooral om pinda’s en eieren. Bij baby’s die aanleg voor een allergie hebben, wordt de kans op een pinda-allergie of kippenei-allergie namelijk kleiner als ze er al op jonge leeftijd mee in aanraking zijn gekomen.

Je kunt beginnen met het geven van een beetje pindakaas (100% pindakaas zonder toevoegingen) of fijngemalen stukjes roerei door dit met het fruit- of groentehapje te mengen. Het is handig om de eerste hapjes in de ochtend te geven, zodat als er een reactie blijkt te zijn, je kind daar niet de hele nacht last van heeft.

Hoeveel oefenhapjes?

Dit is extra voeding en het gaat om kennis maken met nieuwe smaken en texturen. Daarom geef je maar een paar kleine hapjes (een paar lepeltjes) per dag. Zo voorkom je dat je kind geen trek meer heeft in zijn melk, want die heeft hij/zij nu juist nog hard nodig. Het geven van een hapje kan na de melk of tussen twee voedingen door. Dan heeft je baby niet heel erg honger en is hij/zij ontspannen en wakker. Er is overigens een grote kans dat je baby in het begin het hapje weer snel de mond uit werkt. Het is even wennen! Dit gaat na wat vaker proberen steeds beter.

Bron: oudersvannu.nl

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

PinkCloud meld je gratis aan