ONZE BABY (3 MAANDEN) KOMT OVERDAG NIET GOED IN SLAAP

Hallo CJG043,

Ik heb een vraag over ons zoontje van 3 maanden. Overdag heeft hij moeite om in slaap te vallen. Dit lukt alleen als we hem op de arm wiegen. Maar zodra ik ‘m dan in bedje leg, wordt hij wakker en begint hij te huilen. Omdat hij nog een ouder broertje (3 jaar) heeft, is dit lastig. Ik let erop dat de kleine niet langer dan 1 à 2 uur wakker is. Sinds kort ben ik begonnen om hem met een vast ritueel in bedje te leggen als hij nog wakker is. Ik heb dan ook een pyjama van mij in zijn bedje liggen voor een vertrouwd gevoel. Als dat niet lukt, probeer ik hem in slaap te wiegen en dan weer terug in bed te leggen. Maar aangezien zijn broertje ook vaak thuis is, is het lastig om bij elk slaapje doodstil te blijven zitten met de kleine op de arm. Hebben jullie nog tips? Ik heb trouwens ook al geprobeerd om hem te troosten met een speen of lieve woordjes. En ook het bedje voorverwarmen met een kruik heb ik al gedaan.

Beste ouder,

Ik begrijp dat je je afvraagt hoe je je zoontje van 3 maanden in slaapt krijgt zonder bijvoorbeeld voortdurend te moeten wiegen of ernaast te blijven staan. Je hebt nog een peuter in huis waar je ook tijd aan wilt besteden en die uiteraard ook aandacht vraagt. Je zegt dat je al een aantal dingen geprobeerd hebt maar dat het nog steeds niet lukt. Op een gegeven moment ben je dan een beetje uitgeprobeerd, dat kan ik me voorstellen. Dat voelt machteloos. Ik merk aan je verhaal ook dat je het heel goed wilt doen. Je wilt bijvoorbeeld in de gaten houden dat je kleintje niet meer dan 60-120 minuten wakker is. Maar hoe strikt zou dit nodig zijn…? Ik snap dat je het graag goed wilt doen maar wat is ‘goed’? Kun je hierbij nog op je gevoel afgaan?

Wat is de beste tijd om je baby naar bed te brengen, hoe lang slaapt een klein kind gemiddeld? De meningen over goede methoden zijn heel verschillend. Pasgeborenen slapen 16 of meer uren per dag, maar vaak slechts maar een paar uren per keer. Langzaam zal een regelmatig slaapschema zich vanzelf ontwikkelen naarmate de baby ouder wordt en langer wakker blijft tussen de voedingen. Tegen de leeftijd van 3 tot 4 maanden slapen baby’s mééstal minimaal vijf uur per keer. Op een gegeven moment tijdens de eerste levensjaar van de baby – elke baby is anders! – zal hij of zij ongeveer 10 uur per nacht gaan slapen. Meer hierover vind je in het artikel ‘Hoeveel slaapt een baby?’. Bovenstaande informatie kan je wellicht duidelijkheid geven, máár je ziet dat het ook weer kan verschillen van kind tot kind.

Ik denk dat heel belangrijk is welk gevoel je hebt bij de wakkere momenten van je baby. Als je afgaat op maximaal 2 uur wakker zijn, maar je ziet ook dat je kindje dan eigenlijk nog heel wakker is, misschien is het dan goed om nog eventjes te wachten. Kijk even of je merkt dat je kindje moe wordt. Het is heel goed dat je een bepaald slaappatroon wil hanteren, maar ieder kind is anders en er zijn geen strenge regels voor het gaan slapen. Let op de signalen die je dochtertje geeft. Let op vermoeidheid, minder glimlachen, minder betrokkenheid en een lager tempo. In het artikel ‘Herken jij de lichaamstaal van je baby?‘ lees je hier meer over. Als je deze signalen ziet, breng je je zoontje lekker naar bed met rituelen zoals hij dat gewend is.

Geef dan bijvoorbeeld een speentje in bed en een lekker knuffeltje. Aai een paar keer en zing een paar slaapliedjes waarbij je zachtjes over z’n haren, wang of rug wrijft. Ga maar lekker slapen… Laat bijvoorbeeld de deur een stukje open zodat hij je kan horen of net nog kan zien. Zo weet hij dat je niet ver weg bent en ook mag hij gerust je zoontje van 3 een beetje horen. Je hoeft niet echt stil te zijn. Toen je nog zwanger was kon hij ook alles horen. Dat geeft ook een gevoel van vertrouwen en veiligheid. En als hij dan even gaat huilen is dat niet erg. Een baby moet ook even wennen aan het in bed liggen, z’n draai vinden… Ga eventueel pas na 5 minuten kijken, áls hij blijft huilen. Aai dan nog eens over z’n hoofdje, zing nog een klein liedje en ga dan weer weg. Troost alleen met zachtjes ssssst en zeg dat hij lekker mag slapen. Laat de deur weer op dezelfde kier en ga verder waar je mee bezig was. Een algemeen gevoel van rust creëren is prima. Echt stilte hoeft eigenlijk niet.

Probeer je er verder bewust van te zijn dat jouw gevoel van rust van invloed is op je baby. Wanneer jij rust uitstraalt, des te rustiger is je baby. Vertrouw op jezelf en bouw langzaam per dag op naar een situatie die jij graag wilt maar doe het met stapjes. Vertrouw erop dat het goed komt. En dat doe je samen met je kindje. Waarbij je andere zoontje misschien ook nog een rol kan hebben in het samen naar bed brengen… lekker zachtjes en een rustige omgeving creëren. Doe wat goed voelt. Op deze pagina op de website van het CJG043 vind je een overzicht van alle tips en artikels over slapen bij baby’s. Zou het inslapen overdag onverhoopt toch een probleem blijven, zou je ook eens de hulp van een deskundigen uit onze regio kunnen inschakelen! Denk bijvoorbeeld aan een babycoach of een slaapcoach.

Ik wens je veel succes met je lieve zoontjes. En mocht je nog een keer een vraag willen stellen dan kan dat altijd! Op maandag- en dinsdagavond tussen 20.00 en 21.30 uur kun je ook (anoniem) met me chatten. Wist je trouwens dat er elke eerste maandag van de maand een themachat georganiseerd wordt over slapen met een echte slaapcoach? Hier vind je meer info over deze themachat!

Marjo
Marjo Voeten opvoedondersteuner Trajekt chat CJG043

Marjo Voeten

Ik ben Marjo, 59 jaar en woon in Maastricht. Ik heb twee dochters, een twee-eiige tweeling van 19 jaar, waar ik super trots op ben! Sinds eind 2017 ben ik actief als vaste Chat Opvoedondersteuner voor het CJG043. Daarnaast werk ik ook als opvoedondersteuner voor Trajekt in Maastricht-Oost, in de wijken Wittevrouwenveld en Heugemerveld. Ook ben ik uitvoerend coördinator voor de Wie-Kent School.

Over CJG Denkt Mee

Onze opvoedondersteuners van Trajekt en GGD Zuid Limburg beantwoorden elke dag vragen die ouders uit de regio 043 via de e-consult of chatfunctie voorleggen aan het CJG043. Graag willen we ook andere ouders de kans geven om zich te laten inspireren door de tips en adviezen die onze experts hebben gegeven. Vandaar het nieuwe vaste item ‘CJG DENKT MEE’ op onze website! Om de privacy te garanderen, passen we de vragen uiteraard zodanig aan dat ze niet meer herleidbaar zijn naar de oorspronkelijke vraag.

Stel jouw persoonlijke vraag aan CJG043

Heb jij ook een vraag over de opvoeding, het gedrag of de ontwikkeling van je kind? Of over je rol als ouder? En zou je graag persoonlijk advies willen van een van onze opvoedondersteuners? Via de ‘Stel-je-vraag’ pagina kun je al je vragen over opvoeden en opgroeien 24/7 voorleggen aan onze experts. Het is ons streven om je binnen twee dagen van een persoonlijk antwoord te voorzien. Op maandag- en dinsdagavond kun je tussen 20.00 en 21.30 uur gratis en anoniem chatten met onze opvoedondersteuner Marjo. Op deze pagina vind je meer informatie over onze chatspreekuren.