BABY DRINKT ONRUSTIG AAN DE BORST: ERVARINGEN EN TIPS

borstvoeding en onrust

Borstvoeding geven, ik heb er een haat-liefdeverhouding mee. Enerzijds vond ik het heel makkelijk (als in praktisch) en een fijn intiem momentje. Anderzijds soms super frustrerend en veel gedoe met tranen aan toe. Er is een periode geweest waarin mijn beide zoontjes heel onrustig waren aan de borst: steeds de borst loslaten, verkrampen, huilen tijdens het drinken. Die onrust maakt het voedmoment niet erg prettig. Omdat ik zeker niet wilde stoppen met borstvoeding geven, heb ik er veel over gelezen en ook twee keer de hulp van de lactatiekundige ingeschakeld. Graag deel ik hier mijn tips en ervaring. Natuurlijk kan het zijn dat jouw situatie anders is – want ja, elke baby en borst is uniek – maar misschien herken je wat hier staat en is het een oplossing voor je.

Mijn ervaring met borstvoeding geven

Mijn eerste zoontje heb ik bijna 6 maanden borstvoeding gegeven. Hij dronk vanaf zijn geboorte sommige voedingen heel onrustig aan de borst en was ook na de voeding steeds aan het slikken, hikken, spugen, etc. Pas na 3 tot 4 maanden verliep het allemaal wat fijner! Mijn eerste zoontje bleek echter een koemelkallergie te hebben. Dat verklaarde achteraf zijn onrust. Mijn tweede zoontje heb ik maar 2,5 maand borstvoeding gegeven. In het begin verliep alles prima, maar na twee weken begon hij ook heel onrustig te drinken. Na heel lang twijfelen en piekeren, heb ik toch besloten over te stappen naar de fles en kunstvoeding. Niet persé vanwege zijn onrust, maar ook in combinatie met een rondlopende dreumes die veel aandacht opeist.

borstvoeding geven onrust

Mijn jongste voeden terwijl de oudste rondloopt

Onrustig aan de borst of tepel

Bij mijn kindjes heb ik verschillende soorten onrust ervaren tijdens het drinken. Hieronder een paar voorbeelden en oorzaken van de onrust.

Belangrijk! Mijn tips zijn gebaseerd op mijn eigen ervaring waarbij mijn kindjes goed aanhapten aan de borst en mijn melkproductie ook al goed op gang was (vanaf dag 3-4 na de geboorte). Mijn kindjes kwamen ook goed bij qua gewicht. De onrust tijdens het drinken heb ik voornamelijk ervaren in de eerste 4 maanden.  

Het hoofd opeens naar achteren gooien

Echt een heerlijk gevoel voor je tepels, not! Tijdens het drinken gooit je baby opeens zijn hoofd naar achteren. Zodra je tepel zijn maximale veerkracht heeft bereikt, schiet hij uit de mond van je baby terug op zijn plek. Auw!

-> Mogelijke oorzaak: te heftige toeschietreflex, te veel melk.

Verslikken, snel slikken zonder goede ademhaling

Je baby verslikt zich steeds terwijl hij drinkt. Ook hoor je heel duidelijk en hard het wegslikken van de melk. Het lijkt alsof hij tussendoor geen ademhaalt. Wat ook kan, is dat er melk via de neus naar buiten druppelt. Je baby verslikt zich steeds en laat dan je tepel los.

-> Mogelijke oorzaak: te heftige toeschietreflex, te veel melk.

Verkrampen en overstrekken tijdens het drinken

Je baby gedraagt zich raar. Tijdens het drinken doet hij net alsof hij in zijn buik geschopt wordt (bolle rug). Daarna overstrekt hij zich weer (maakt een holle rug). Mogelijk maakt hij er ook geluidjes bij maar laat de tepel niet los. Het is in elk geval allesbehalve ontspannen voeden op deze manier.

-> Mogelijke oorzaak: je baby moet poepen, er zit een boer dwars, krampjes.

De baby laat de hele tijd de borst los en begint te huilen

Na een paar minuutjes drinken, laat je baby opeens de borst huilend los. Hij hapt weer aan en laat weer los en moet steeds huilen. Tja, wat kan er aan de hand zijn?

-> Mogelijke oorzaak: je baby zit al vol maar heeft zuigbehoefte, spruw (pijn), te weinig melk, trage toeschietreflex, je baby is moe, boertje of krampjes.

baby laat tepel los

Loslaten en huilen tijdens het voeden

Je baby hapt opeens niet meer goed aan

Je baby drinkt normaliter goed en hapt normaal gesproken ook goed aan. Nu merk je opeens dat hij de borst steeds loslaat, maar vervolgens direct weer wil aanhappen. Terwijl je baby dit doet, lijkt het alsof hij opeens niet meer kan aanhappen. Hij maakt bijvoorbeeld kauwende bewegingen, beweegt z’n hoofdje snel heen en weer, of doet van alles met z’n tong. Je baby huilt tussendoor niet.

-> Mogelijke oorzaak: je baby zit al vol maar heeft zuigbehoefte, er zit een boer dwars.

Oorzaken van onrustig drinkgedrag

Zo onhandig dat je geen gebruiksaanwijzing bij je baby krijgt! Het blijft altijd een beetje gissen wat er aan de hand is. Tijd is vaak de beste heelmeester. Bij 4 maanden zijn de krampjes namelijk grotendeels weg, slaapt je kindje beter en ben je zelf al een eind op weg met die gebruiksaanwijzing.

Te sterke toeschietreflex

Mijn lactatiekundige zei: “Voor je baby is het net alsof hij/zij een blikje cola moet legen, weliswaar zonder koolzuur”. Dat drinkt natuurlijk niet zo fijn. Zodra de melk begint te stromen, of in mijn geval, begon te spuiten, verslikt de baby zich steeds of gooit hij zijn hoofd naar achteren. Een te sterke toeschietreflex kan zeker een probleem zijn voor jonge baby’s. Ze krijgen die hoeveelheid melk niet verwerkt. Dit kun je doen:

  • Handmatig de ergste druk afkolven zodra je baby de toeschietreflex heeft opgewekt. Echt een paar keer goed de melk eruit masseren in een doek of opvangbeker. Daarna kan je kindje rustiger drinken.
  • Voeden met een tepelhoedje. Heb ik zelf nooit geprobeerd, maar klinkt als een logische tip omdat dit de melk qua hoeveelheid reguleert.
  • Voed vaker en voordat je baby écht mega honger heeft. Hierdoor zijn je borsten wat leger en minder gespannen.
  • Heb je veel melk? Dan is ‘blok voeden’ misschien iets voor jou. Zelf deed ik dit ook en dat werkte wel heel prettig. Bij blok voeden geef je tijdens één voeding ook maar één borst i.p.v. twee. Je geeft bijvoorbeeld de eerste 4 uur enkel de rechterborst en de volgende 4 uur alleen maar de linker.
  • Houd rekening met de positie waarin je voedt. Bij de Madonnahouding werkt de zwaartekracht in je baby’s nadeel. De zijligging, of je baby op jou liggend of rechtop zittend, is wellicht beter.
  • Natuurlijk kun je ook een voeding afkolven en deze vervolgens in de fles geven. Dit heb ik ook vaker gedaan, ook omdat dan iemand anders de voeding kon geven en de speen van de fles is aangepast op de leeftijd van je kindje. Het is wel dubbel zoveel werk!

Te veel melk

De maag van een pasgeboren baby is zo groot als een kleine aardbei. Elke dag groeit deze iets en bij flesvoeding moet je daarom ook elke dag de voeding ophogen met 10 ml (tot een totale voeding van bijv. 60 ml). Helaas staan er geen maatstrepen op onze borsten, maar je let op het totaalplaatje: aantal poep- en plasluiers, aantal voedingen, borsten goed soepel drinken, algemene indruk van de baby, goede groei etc. Mijn geluk was dat ik een top melkproductie had binnen 4-5 dagen. Genoeg melk voor een leger baby’s, maar helemaal niet fijn voor mijn pasgeboren zoontje. Dit kun je doen om de voeding fijner te maken:

  • Eigenlijk alles wat ook bij bovenstaande oorzaak staat.
  • Melk na de voeding afkolven en een voorraadje opbouwen.
  • Blok voeden en wachten totdat je productie beter is afgestemd op de behoefte van je baby. Dit kan wel enkele weken duren.
  • Een tijdje fulltime kolven zodat je zelf een ‘ritme’ in de borstvoeding creëert. Als je bijvoorbeeld elke keer voor de voeding de benodigde borstvoeding afkolft (zeg 70 ml), dan creëer je met de kolf een ritme én weet je precies hoeveel je kindje binnenkrijgt. Uit de fles kan je pasgeboren baby wellicht rustiger drinken. Fulltime kolven kost natuurlijk wel wat extra tijd en moeite, maar je geeft je kindje wel de beste voeding die er bestaat.
fulltime kolven

Fulltime kolven is misschien ook een optie?

Te weinig melk en trage toeschietreflex

Is het ooit goed? Te veel melk, of te weinig! Te weinig melk of een trage TSR kan zorgen voor een gefrustreerde onrustige baby. Hij heeft honger en de melk moet à-la-minute komen of hij zet het op een krijsen. Ooit heb ik meneer eens de verkeerde borst gegeven (die dus leeg was), nou huilen! Daarnaast heeft je baby weleens een zogenaamde regeldag, waarbij je kleintje opeens zoveel meer wil drinken oftewel een groeispurt heeft. Je borsten voelen dan de hele dag ‘leeg’ aan. Wat kun je doen?

  • Vaak aanleggen om je productie te verhogen. Geef ook bij elke voeding allebei de borsten.
  • Na de voeding je borsten na kolven, ook om je productie te verhogen en om dit eventueel per fles nog aan je gulzige baby te geven.
  • Ontspannen blijven, hoe moeilijk het ook is. Stress of er te veel mee bezig zijn, kunnen je melkproductie en TSR negatief beïnvloeden. Zorg er desnoods voor dat je kunstvoeding in huis hebt zodat je misschien de druk op jezelf tijdelijk wat kan verlichten.

Krampjes en poepen, of misschien wel koemelkallergie?

Helaas heeft bijna elke baby krampjes en meestal zijn de krampjes na een maand of vier wel over. Lijkt het alsof je baby krampjes heeft tijdens het drinken? Dan is er misschien meer aan de hand. Denk aan een scheet die dwars zit of misschien moet hij wel poepen. Ja, dat zijn echte babyproblemen die kunnen zorgen voor onrust aan de borst! Door de voeding komt alles op gang en beginnen ook de darmen te werken. Mijn zoontje was vaak heel onrustig aan het drinken en (aha!) duwde al drinkend zijn luier vol.

krampjes en poepen baby

Altijd fijn zo’n poepluiers 😉

Merk je dat je kindje veel last heeft van krampjes tijdens en na elke voeding? Dan kun je ook denken aan een koemelkallergie (KMA). Dit kun je doen bij krampjes:

  • Ik gaf beide kindjes druppeltjes tegen krampjes en bij hun hielp dit om beter te boeren. Beter boeren = minder lucht = minder scheetjes en krampjes.
  • Bewegingen met de beentjes doen. Wel pas een uur na de voeding.
  • Vermoed je een KMA? Overleg dan met een arts wat je het beste kan doen.

>> Lees hier meer tips bij darmkrampjes!

koemelkallergie huiduitslag

Zo zielig! Koemelkallergie bij mijn oudste. KMA kan zich overigens op diverse manieren uitten.

Boertje

Dit heeft niet veel uitleg nodig, maar als er een boertje dwars zit dan kan dit zorgen voor een onrustige baby aan je borst. Je baby laat bijvoorbeeld de tepels steeds los en moet misschien zelfs huilen. Tijd om dus die kleine over de schouder te leggen.

Zuigbehoefte

Wanneer je veel of genoeg melk hebt voor je kleintje, dan kan het zijn dat hij na 5 tot 10 minuutjes drinken al vol zit. Zelfs bij een baby van 1 of 2 maanden is zo’n korte drinktijd normaal (maar bij voorkeur zo’n 20 tot 30 minuten per voeding). De meeste baby’s hebben zuigbehoefte en vinden het ook heerlijk om aan je borst troost te zoeken. Maar wanneer er toch steeds melk uit komt, kan dat frustrerend zijn. Je kindje laat de tepel dan steeds los, huilt en hapt weer aan om vervolgens weer huilend los te laten. Wat kun je doen?

  • Geef je kindje een speen of je pink om op de sabbelen. Zorg er wel voor dat je baby eerst goed drinkt aan de borst i.v.m. verwarring.

Oververmoeid

Een baby die moe is huilt vaak. Als je deze signalen verkeerd interpreteert en denkt dat hij honger heeft, dan zal je merken dat je baby onrustig is aan de borst. Je baby zal misschien wel drinken, maar ook loslaten en huilen. Anderzijds kan het zijn dat je baby juist snel in slaap valt tijdens de voeding. Let daarom goed op de ‘wakkertijden’ en dat je baby voldoende slaapt. Voed bij voorkeur ook altijd na het slapen. Voorkom dat je baby oververmoeid raakt: lees hier meer over het slapen van je baby.

in slaap vallen tijdens voeding

Te moe om te drinken

Spruw

Nog een oorzaak die kan zorgen voor een huilende baby die de tepel steeds loslaat is spruw. Dit is een schimmelinfectie in de mond en dit doet pijn bij het drinken zowel aan de borst als de fles. Spruw herken je meestal aan witte vlekjes in de mond van de baby, glanzende roze lippen en soms ook open billen. Zelf kun je steken voelen in de borst en tepel, of jeuk hebben aan je tepels. Sommige kindjes hebben geen last van de spruw. Heeft je kindje wel duidelijk pijn tijdens het drinken, dan is een behandeling wel aan te raden. Raadpleeg je huisarts.

Mama! Je doet het goed en je komt er doorheen! Aan alle onrust komt een einde, maar het heeft tijd nodig. Hopelijk helpt bovenstaande gebruiksaanwijzing van mijn zoontje(s) jou ook. Schakel verder ook een lactatiekundige. Haar tips en begeleiding hebben mij écht goed geholpen.

Succes en veel liefs,

Evy

Over Evy
Over Evy

Leeftijd: 30 something

Gezin: Getrouwd met Mike, moeder van Xavi (4) en Bent (2,5).

Hobby’s: Lekker uiteten, reizen (plannen), schrijven over mijn reizen en ervaringen, Netflixen en natuurlijk knuffelen met Xavi en Bent.

Guilty Pleasure: Een middagdutje doen samen met de kids.

Opvoedmotto: Choose your battles. Om niet van alles een strijd te maken, kies ik de dingen die ik écht belangrijk vindt. Verder combineer ik positief opvoeden met mijn eigen traditionelere opvoeding.

Mijn ultieme mama-geniet-moment: Wanneer Xavi en Bent lief zijn voor elkaar, of echt samen spelen, dan loop ik over van liefde.

Blogs van Evy