ALS ZWANGER WORDEN NOG NIET LUKT… – 6 TIPS

tips zwanger worden niet lukt

Als jij en je partner al een tijdje serieus bezig zijn om zwanger te worden en dit nog niet lukt, kan dit erg frustrerend zijn. Je wil het zo graag! Om je heen zie je alleen nog maar zwangere vrouwen en moeders met baby’s… ‘Waarom lukt het bij ons nu niet om zwanger te worden?’ vraag je je af. Elke maand een emotionele rollercoaster van hoop en teleurstelling. In deze tippagina geven we je een aantal tips voor hoe je ermee om kunt gaan als het zwanger worden bij jullie nog niet lukt!

Tip 1: Praat erover met je partner

Het is belangrijk dat het thema ‘zwanger worden’ niet tussen jullie in komt te staan als partners. Daarom helpt het om er goed over te blijven praten. Deel jullie gedachten en emoties. Waar maak je je zorgen over? Wanneer komt het punt dat je misschien het medisch circuit wil instappen? En maak ook afspraken; wil je partner bijvoorbeeld weten wanneer je het meest vruchtbaar bent, of werkt dat voor hem averechts? Is het ‘erg’ als jullie een keertje een vruchtbaar moment missen? Hoe vaak wil je het erover hebben samen? Veel vrouwen kunnen al uren fantaseren over als de baby er eenmaal is, terwijl mannen daar niet altijd op staan te wachten.

Tip 2: Zorg dat het geen obsessie wordt!

Hoewel het logisch is dat de wens om zwanger te worden je behoorlijk in beslag kan nemen, is het belangrijk ervoor te zorgen dat dit geen obsessie wordt. Alle emoties worden daardoor extra groot, met alle stress vandien. En stress heeft een negatief effect op je vruchtbaarheid. Waarschijnlijk ‘makkelijker gezegd dan gedaan’, maar ga voor een mindset waarbij je – nadat je seks hebt gehad op je vruchtbare dagen –  kunt denken ‘ik heb alles gedaan wat ik kon’ en laat het dan los.

Tip 3: Hou het voor jezelf

Als jullie proberen zwanger te worden en het lukt nog niet, kan het heel vervelend zijn als je elke maand opnieuw een aantal keren moet vertellen dat het niet gelukt is. Hoewel mensen er waarschijnlijk goedbedoeld naar vragen, kunnen ze soms ook dingen zeggen, waar je niet bepaald op staat te wachten. Zoals ‘jullie kunnen altijd nog een kindje adopteren’ of ‘ik ken ook iemand bij wie het lang duurde en die heeft er nu twee’. Beter dus om echt maar een paar mensen te vertellen over dat jullie bezig zijn zwanger te worden. Kies mensen die je vertrouwt en bij wie je het fijn vindt om je hart te luchten of frustratie te delen.

Tip 4: Doe als je altijd deed

Juist ook om te voorkomen dat je hele leven in het teken komt te staan van zwanger worden (zie tip 2) is het belangrijk om zoveel mogelijk door te gaan met je leven. Als je wordt uitgenodigd voor een weekendje weg over een half jaar, zeg gewoon ja. Mocht je tegen die tijd zwanger zijn en willen afzeggen, zal men dat echt wel begrijpen! Onthoud dat je in principe volgende maand al zwanger kan zijn. Dan was dit de laatste maand van je ‘oude’ leven! Geniet bewust van alle vrijheid die jullie nu nog hebben. Met een kleintje wordt alles helemaal anders!

Tip 5: Geniet van elkaar

Wanneer het zwanger worden alsmaar niet lukt, kan dat op den duur ook een effect hebben op jullie relatie. Zorg dus bewust voor quality time met elkaar, waarbij de thema’s zwangerschap en baby niet op de agenda staan. Zorg ook dat jullie seksleven goed blijft en dat seks geen ‘verplicht nummertje’ wordt voor op de vruchtbare dagen. Voor mannen kan het gevoel verplicht te moeten presteren op gezette tijden belemmerend werken. Zorg dus ook dat je hier niet teveel druk op legt. Vrij ook op andere momenten. Blijf nieuwe dingen proberen en vooral: heb lol samen!

Tip 6: Blijf positief

Als jullie al een tijd bezig zijn om zwanger te raken en het lukt steeds maar niet, kun je je gaan afvragen of er misschien een medische oorzaak is. Voor je het weet, haal je je van alles in je hoofd, met alle stress van dien! Probeer dus positief te blijven. Er zijn maar weinig stellen bij wie het in één keer raak is. De kans om zwanger te worden verschilt enorm. Voor een gezond, jong stel ligt dit op ongeveer 15% tot 20% per menstruatiecyclus. En er zijn genoeg vrouwen die pas na een jaar zwanger worden, zonder dat daar een specifieke oorzaak achter zit. Dus hou moed!

Bronnen:

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

MEER INFORMATIE